Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Кандидатите за главен прокурор ще бъдат питани за членство в масонски ложи

39 коментара
Кандидатите за главен прокурор ще бъдат питани за членство в масонски ложи

Етичната комисия във Висшия съдебен съвет ще проведе на 10 декември предварително събеседване с тримата кандидати за главен прокурор, по време на което ще им бъде зададен и въпросът дали членуват в масонски ложи. Това обясни представляващият член на ВСС Соня Найденова във вторник.

Информации за евентуална принадлежност към пловдивска масонска ложа досега са се появили в медиите единствено за председателя на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров. Освен него другите двама претенденти за поста са заместник-главният прокурор Галина Тонева и шефът на апелативната спецпрокуратура Борислав Сарафов. Най-дълго се очаква да бъде събеседването с Цацаров.

Около името му започна да се шуми заради множеството осъдителни присъди срещу България от съда в Страсбург, свързани с практиката на пловдивските съдилища. Наложи се Цацаров да обяснява и за имотни сделки на жена си, при които има прикриване на истинската цена на имотите. Шефът на пловдивския съд бе свързан в публикации на сайта "Бивол" и със скандалното влизане на пловдивския бизнесмен Георги Георгов в пловдивския панаир.

Соня Найденов обясни, че Етичната комисия ще задава всички въпроси, поставени от публикациите в медиите, както и получените в съвета сигнали. ВСС дори е определил експерт от своята администрацията, който всяка сутрин прави преглед на печата по темата.

Етичната комисия ще изиска справки от Сметната палата, НАП, Нотариалната камара и Адвокатския съвет, за да съпоставят данните с обявеното от тях в имотните им декларации.

Въпроси и сигнали за кандидатите могат да бъдат изпращани до 13 декември. Правосъдният министър Диана Ковачева вече гарантира, че няма да останат незададени въпроси, било то и анонимни. Изслушването на кандидатите и гласуването ще се проведе на 20 декември, когато ще има възможност за задаване и на други въпроси.

Соня Найденов обясни, че с тази процедура по изслушване ВСС иска да покаже, че си е взел поука от скандала "Марковска".

Представляващият член на ВСС заяви, че все още текат дебати за правилата за гласуване. Съветът е разделен на две по въпроса дали да се гласува с електронната система или чрез интегрална бюлетина.

Междувременно Съюзът на юристите в България призова ВСС да проведе "всестранно, публично и прозрачно" обсъждане на кандидатите за главен прокурор. Организацията призова съвета да не оставя настрана и въпроса за тяхното отношение към осъдителните присъди срещу България на съда в Страсбург.

"Процедурата трябва да бъде проведена така, че след финализирането ѝ да няма никакви съмнения в качествата на избраните", се казва в писмото на организацията.

В същата декларация Съюзът на юристите разкритикува Народното събрание за проведената "публична, но непрозрачна" процедура по избор на членовете на ВСС и конституционни съдии от парламентарната квота.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

39 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #39

    33 - "религията е опиум за народа" е написан първо от Маркс, но в съвсем друг смисъл - по времето , когато е писал /1850-80/ опиумът е бил единственото достъпно лекарство за бедните /народа/ против болка, това е тъй наречения убиец на болката - англ. Pain killer, на български тогава: пенкилер.

  2. Анонимен
    #38

    А има ли кой да пита магистратите от ВСС за такива взаимоутношения с масонските ложи?

  3. Анонимен
    #37

    Много сте лоши бе ПЛОВДИВЧАНИ. Каква е тази злоба и плюнки. Като че ли съдиите се интересуват повече от прокурорите дали Цацаров ще е бъдещият Главен прокурор, а всъщност това чак толкова не ги засяга. Личното ми мнение е, че при настоящите кандидати /без да претендирам, че ги познавам/ е най-добре съдия да оглави прокуратурата. Само който им сърба попарата ежедневно и чете безумните обвинителни актове, знае какво точно трябва да се направи, за да започнат да работят нормално - по НПК, а не по някакви

  4. Анонимен
    #36

    Като гледам кои се затичаха се убеждавам, че Цацаров ще си излезе базспорният № 1. Нямам съмнение, че е с класи над днес номинираните. Софийските далавераджии трудно ще допуснат някой, дето не е от техните задруги да им мъти водата, та се разбързаха и днес измътиха даже и трета кандидатура. Дано най-после нещо се промени в тази държава!

  5. Анонимен
    #35

    ХІ Проблемът "служебна защита" определено бе най-злободневният проблем за българската адвокатура през 2005 г. , а в определен аспект продължава да бъде и в момента.
    Позволете ми да Ви върна отново на датата 26.02.2005 г. , когато Общото събрание единодушно подкрепи с решение позицията на адвокатските съвети от Бургас и Стара Загора да не определят служебни защитници, когато искането не е направено съгласно разпоредбата на чл. 44 ал. 2 от Закона за адвокатурата огласи в прав текст,че ако органите

  6. Анонимен
    #34

    32 - съгласен съм - комунизмът, национализмът и всички подобни форми, най - вече атеизмът също са вид религия. Тука е така

  7. Анонимен
    #33

    32 - съгласен! Само, че като го знаем и това, че Религията по Ленин е "опиум за НАРОДИТЕ, то - Какво правим? И друго, "Свободата, Санчо, свободата....", но карай, каквото е, поне да мяза, и да сме "Человеци".

  8. Анонимен
    #32

    No 28 - .. В движение религия се сменя едно на милион.... Не е верно, въобще! Я да погледнем как БКП само за един ден стана БСП! Всички вкупом от привърженици на тоталната "кръвна и безкръвна диктатура на пролетарията" направо "големи" борци за демокрация! Някои ще кажат, че комунизмът не е религия, но е! С капища, свщенослужене, кумири, жертвоприношения и гонения на иноверци!

  9. Анонимен
    #31

    А ако не признаят ??

  10. Анонимен
    #30

    Масонската сган трябва да бъде разобличавана и посочвана с пръст.Тя трябва да бъде извадена на светло и да се знае от хората, кои двукраки са масони.Трябва да бъдат осветявани . Както добре е известно сатаната се страхува от светлина.Когато го осветиш,бяга мята се ,пищи и обяснява,че е добър,крие се по ъглите ,скимти,моли се и убеждава с всички сили ,че не съществува и всъщност не е дявол, а ангел. Оставиш ли го в тъмнина, той върши своята зла разрушителна и смъртоносна дейност. За това масоните

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.