Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

КЗД: Борисов да се извини за изказването "всички в БСП са без морал"

33 коментара
КЗД: Борисов да се извини за изказването "всички в БСП са без морал"

Социалисти в Бургас спечелиха дело в Комисията за защита от дискриминация (КЗД) срещу столичния кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който преди няколко месеца заяви, че "всички в БСП са без морал".

Това обяви в понеделник Атанас Зафиров от левицата. След изказването на Борисов Клубът за активна политика в БСП го призова да се извини или в противен случай ще го даде на КЗД. "Изразихме нашата гражданска позиция с тази наша жалба. Смятаме, че по този начин и по такъв признак не трябва да бъдат разграничавани хора", коментира Зафиров.

Коментарът на Борисов за морала на социалистите беше направен през май т.г. при поредната кавга между БСП и ГЕРБ. Повод за нея стана кметът на община Ветрино Георги Андреев. Той бе избран като кандидат на ГЕРБ, но после направи завой към БСП и стана неин член, а партийната книжка му бе връчена лично от премиера и лидер на БСП Сергей Станишев.

Решението на антидискриминационния орган, оглавяван от бившия депутат от ДПС Кемал Еюп, е за "отстраняване на вредните последици от нарушението". Комисията предписва "Бойко Методиев Борисов да публикува за своя сметка извинение за горепосочените изявления и диспозитива на настоящото решение във в. "24 часа" и агенция "Фокус" – двете медии, публикували изявлението му в оригинал.

Постановява се още Борисов "занапред да се въздържа от подобни изявления, засягащи честта и достойнството на личността по признак политическа принадлежност".

Изпълнението на решението трябва да стане до 15 дни и Борисов трябва да уведоми КЗД за изпълненията на предписанията. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14- дневен срок.

Борисов веднага обяви, че няма да се извини на БСП. "Истински се радвам да разбера, че дискриминирам Комунистическата партия", коментира той. "Радвам се, че съм могъл да дискриминирам тези хора, които са нанесли непоправими щети на стотици хиляди българи, включително и на моето семейство, когато са екзекутирали дядо ми", допълни столичният кмет.

Борисов дори намекна, че от ГЕРБ могат да подадат жалби в КЗД заради фразата на премиера "Здравейте, циркаджии!" и допълни, че тогава ще съди за обективността на комисията. Борисов е измислил и "оригинален" начин да събере пари за глобата, която може да му бъде наложена при неизпълнение на предписанието. "Ще продам на търг футболната си фланелка и ще направя пункт в София за дарения, с които да събера сумата", обясни той.

По закон при неизпълнение на решение на комисията се налага глоба от 2000 до 10 000 лв.

Запитани какво ще последва, ако Борисов откаже да се извини, от БСП отговориха, че комисията ще трябва да вземе мерки, тъй като това е нейно решение и тя следи за изпълнението му.

Социалистът Николай Тишев се надява Бойко Борисов да се извини. "Защото той е един от политиците в България, които най-много говорят за спазване на законите и в крайна сметка може да даде пример за това, че те се спазват".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

33 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. moralen
    #34

    Komunist i moral e neshto kato durveno zhelyazo.

  2. 007
    #33

    Станишев да се извини на 1,000,000 граждани на РБългария,които му поискаха уволнението и той ги нарече циркаджии.Това бяха сериозни граждани недоволни от Правителството и неговата политика.Паричната глоба може да е същата.

  3. Off
    #32

    Насран,насран гей! Това е лайното, което което ни управляава и целокупният български избирател се мъчи да го преглътне(лайното гейово).

  4. ELENA
    #31

    CHETETE KNIGATA NA JÜRGEN ROTH

  5. e
    #30

    Цветелина дано има 10 бона, не се отричай от думите си

  6. ELENA
    #29

    FILM V GERMANIA ZA EDIN MLADEG, KOITO VLIZA V KOMUNISTICHESKATA PARTIA (STAR FILM)I GO KARAT TAM DA KRADE I UBIVA I TOI SE OTKAZVA OT TAZI PARTIA I ZAGIVIAVA EDIN CHESTEN I RAZUMEN GIVOT. TAKIVA SA SI KOMUNISTITE OSTE OT EDNO VREME- KRADLIVI, LAGLIVI I UBIIZI. TOVA SI E SAMATA ISTINA. ZA SAGALENIE V BALGARIA SA TE NA VLAST I VIGDATE KAKVO STAVA.

  7. berlin
    #28

    ..vse edno e moralno da si fashist ili rasist.. vseki 4lenuvasht v BSP -naslednica na BKP (koeto li4i i ot gordata nomeracia na kongresite im) e naistina bez moral- shtom podkrepia partia 4ovekoubiec, koiato do den dneshen ne se e izvinila za zlodeianiata si!!!

  8. sam
    #27

    samiat toi e takav.Kolkoto i da krie i uvarta fakt e che e bili chlen na BKP i to revnosten i sastevremenno slujitel na DS.I da hodi i ubejdava maloletnite v Balgaria, che kato telohranitel na T.Jivkov ne e bil chlen na dvete!Nagal muhlio i nekadarnik!

  9. REDOVEN 4ITATEL
    #26

    НЕОБХОДИМА Е МАЛКА ПОПРАВКА - ... ВСИЧКИ В РЪКОВОДСТВОТО НА БСП НА ВСИЧКИ НИВА ...

  10. REDOVEN 4ITATEL
    #25

    ВАТМАНЪТ Станишев да се извини на 1 000 000 граждани на България,които му поискаха уволнението и той ги нарече "циркаджии".Това бяха сериозни граждани недоволни от Правителството и ВОДЕНАТА политика.Паричната глоба ТРЯБВА ДА Е МНОГО ПО-ГОЛЯМА!!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.