Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Клинтън посети България без специални молби, като съюзник

Благодарение на шистовия газ цените в САЩ паднаха главоломно

50 коментара
Клинтън посети България без специални молби, като съюзник

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън е посетила България без някакви специални молби или желания, а с премиера Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев са дискутирали редица важни теми, както правят съюзниците по принцип. Това заяви американският посланик Джеймс Уорлик пред БНТ в понеделник.

"Шистовият газ бе обсъден като част от разговорите, но беше съвсем малък елемент от тях, и държавният секретар Клинтън всъщност се съгласи с премиера, че на първо място наистина стои околната среда и в една страна толкова красива като България, с толкова девствена природа, последното нещо, което някой иска, е да навреди на околната среда", каза дипломатът.

 

По думите му САЩ също ги е грижа за тяхната околна среда и Клинтън е посочила, че посредством новите технологии и подходящите регулации е постигнат напредък по отношение на разработването на шистовия газ и провеждането на сондажи.

 

“Тя се съгласи, че преди започване на проучването трябва да се види дали това няма по някакъв начин да навреди на природата. Ние няма да упражняваме някакъв натиск, защото това е в ръцете на българите”, заяви Уорлик.

 

Той изрази надежда, че българите ще разгледат обективно нещата, "когато става дума за каквато и да е била енергия винаги има рискове". "България има ядрена енергетика и никой няма да противоречи на факта, че има и рискове, когато се разработва този вид енергия, и в крайна сметка обаче се упражнява съответният контрол и надзор, за да се контролират нещата", посочи Уорлик.

 

"В САЩ, както и в други страни, ние съумяхме да регулираме и да контролираме тези рискове по отношение на шистовия газ, и смятаме, че можем да опазим околната среда. Решението за България не е такова, което да подлежи на натиск отвън. Българите трябва да решат "да" или "не" по отношение на шистовия газ в бъдеще", каза още посланикът.

 

Шеврон” действаха неорганизирано”

 

Уорлик се съгласи с оценката на премиера Борисов, че американската компания "Шеврон" е действала неорганизирано. "Дойдоха и мислеха, че всичко е готово. Това важи за всяка компания, която дойде в България или, където и да е било. Мисля, че "Шеврон" си научиха урока", заяви още американският дипломат.

 

Каквото и да е решението на България за шистовия газ, то трябва да е информирано и обективно, счита още Уорлик. "Но това, което ще добавя, е че в САЩ в резултат на шистовия газ цените на газ по принцип паднаха стремглаво надолу. Вие тук, в България, плащате 4 пъти повече за газ, отколкото ние в САЩ, така че и икономическият аспект е важен, но

в крайна сметка решението за това е в ръцете на българското правителство и ние ще уважим всяко едно решение", заяви той.

 

Както виждате в резултат на студеното време цените на газа се повишават, той не достига и затова трябва да се търсят алтернативи, посочи още Джеймс Уорлик.

 

Първият въпрос, който трябва да бъде решен, е дали България иска да има седми блок на АЕЦ "Козлодуй" и ако има обществена поръчка, естествено, е да участва "Уестингхаус", като компания, работеща с много високи технологии, но вие трябва да решите дали искате този 7-ми блок. Но знам, че "Уестингхаус" имат интерес, допълни дипломатът.

 

Тази компания би дошла и с много други технологии, полезни за България. Държавният секретар призова за диверсификация и посочи, че "вие трябва да решите сами въпроса за АЕЦ "Белене", но на първо място е безопасността, защото тя се намира в сеизмична зона".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

50 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. hell
    #50

    What the rusions left...??? Nothing, nothing, but..., only dens shit.Think with vision, for the future. Thin about next generation, think about your children...,and their children. Don't be a donkey, looking a front of you. Life isn't only carrot and cabbage

  2. Анонимен
    #49

    На тоя американски боклук до кога ще му се дава трибуна ? Ако бъде изолиран от медиите може най-после да се усети, че не е желан, а вместо това го канят насам-натам като компетентен по всички въпроси. Срам за българските медии !

  3. Анонимен
    #48

    Няма защо да идвате, "русначетата" са си още тук и то благодарение на вас, продажници чарвени!

  4. Анонимен
    #47

    Ей, № 4! Я се дръж прилично, че като дойдем с"русначетата" ще ти се види тесен светът!

  5. Анонимен
    #46

    Да, понеже са съумели да регулират и контролират рисковете в САЩ,щатът Ню Йорк,където живее Х.Клинтън е един от многото щати , въвел пълна забрана за хидравличния удар като технология.Как техните експерти ,които ще дойдат да говорят глупости тук и да ни убеждават в безопасността на метода,ще обяснят това?!

  6. Анонимен
    #45

    съюзник, съюзник, ама не го канят Бойко в Белия дом. Като един Виденов не го канят. Като един Илия Павлов не го канят.

  7. Анонимен
    #44

    39, ще ползваме руските траби за американския газ, бе! Кво се притесняваш? Дотогава УСА ще ни е махнала визите, младите ще се изнесат, старите ще се издавят. Гледай оптимистично!

  8. Borimoli
    #43

    Chevron : condamné à payer 18 Milliards de dollars de dommages en Equateur ! http://www.boursier.com/actions/actualites/news/chevron-condamne-a-payer-18-milliards-de-dollars-de-dommages-en-equateur-464889.html

  9. Borimoli
    #42

    "Шеврон" бе осъден вчера да плати 18 млрд долара на Еквадор. Не ни трябват тука отровени земи и води.

  10. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #41

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.