Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Компрометирани експерти със спорна квалификация градят обвинителната теза

Прокуратурата назначила осъдено вещо лице и специалист, отстранен заради предубеденост по друг казус

5 коментара
Снимка: БГНЕС

Неквалифицирани и предубедени експерти са изготвили основната експертиза по делото срещу бившия социален министър Емилия Масларова, върху чиито заключения се гради целият обвинителен акт за злоупотреби при ремонта на социалния дом в Стара Загора.

 

С това твърдение в петък защитата на шестимата подсъдими за присвояване на над 11 милиона лева чрез фалшиви счетоводни документи поиска от Софийския градски съд (СГС) да направи отвод на вещите лица Олга Петрова, Александрета Върбанчовска и Божидар Кънев и да назначи други на тяхно място.

 

Според адвокат Ина Лулчева те са изготвили комплексна съдебно-счетоводна, икономическа, техническа и оценителна експертиза, въпреки че нямат необходимия ценз за това.

 

Освен това тя посочи, че тримата са изготвяли доклади до прокуратурата, в които вместо да правят безпристрастни заключения за извършения ремонт и документацията към него - предмет на делото, директно са насочвали обвинителите кой какви престъпления е извършил и как могат да бъдат квалифицирани.

 

Ина Лулчева: Обвинението редовно ползва тези специалисти

 

Юристката оспори компетентността на експертите, тъй като Петрова е специалист по транспортно строителство, Върбанчовска е дипломиран инженер, но само със специализация по конструкции, без да има квалификация за ВиК и електрически инсталации, които също са изграждани наново в социалния дом, а Кънев е счетоводител.

 

По думите на Лулчева те нямат необходимото образование, за да оценят обективно и професионално общата цена на ремонта, тъй като са специалисти само в част от дейностите, които са извършени от фирмата на подсъдимия Венцислав Драганов.

 

В подкрепа на твърденията си тя цитира регистър на вещите лица, публикуван в Държавен вестник през 2010 г., където са посочени специалностите на тримата експерти.

 

"Тези вещи лица се явяват и по делата "Софийски имоти", по което повечето от тях бяха отведени и съдът назначи нови експертизи", добави Лулчева пред репортерите извън съдебната зала. Тя е защитник и по този казус, в който подсъдим е бившият шеф на общинското дружество Тошко Добрев.

 

През март т. г. СГС действително направи отвод на Божидар Кънев от един от процесите срещу Добрев с аргумента, че "експертът си позволява да обсъжда поведението на защитата и да квалифицира действията ѝ като абсурдни". Тогава съдия Иван Коев обясни в залата, че Кънев изпратил писмо до него, в което правел искания до съда, което не влиза в правомощията му.

По думите на магистрата в написаното от Кънев личало "прекалена ангажираност, граничеща с лични амбиции и показващо лична заинтересованост" вещото лице на всяка цена да участва в процеса.

 

СГС: Възраженията ще бъдат обсъдени след приемането на експертизата

 

Съдия Димитрина Ангелова обаче отхвърли искането за отвод на Петрова, Върбанчовска и Кънев с мотива, че голяма част от възраженията на защитата засягат въпроси за приемане или не на експертните заключения, които ще бъдат обсъдени от съда едва след тяхното прочитане, а не преди това.

 

За да се произнесе по твърденията, че тримата са некомпетентни, СГС ги помоли един след друг да обяснят какво образование и специализации притежават.

 

По думите на Петрова тя наистина е завършила транспортно строителство, но имала и ценз за оценител на недвижими имоти. Върбанчовска също потвърди, че е експерт по конструкции, но заяви, че години наред е работила и като проектант. Счетоводителят Кънев пък обясни, че е завършил УНСС, като е специализирал съдебно-счетоводни експертизи. В крайна сметка съдия Ангелова прие, че няма основания да се съмнява в квалификацията на тримата.

 

Тя определи като неоснователни и твърденията за предубеденост, които защитата аргументира с докладите на експертите до държавното обвинение. Според СГС те са отразявали направени от вещите лица огледи с цел "придобиване на документация, необходима за експертизата".

 

Прокуратурата назначила и експерт, осъден за невярно заключение

 

В края на съдебното заседание в петък стана ясно още, че Софийската градска прокуратура през 2009 г. е ангажирала по казуса и вещото лице Олег Димов, който година по-рано е бил признат за виновен от Сливенския районен съд, че по непредпазливост е изготвил невярна оценка на пазарната стойност на "Топлофикация – Сливен" ЕАД.

 

Следващите две инстанции обаче осъждат Димов условно на две години затвор с 4-годишен изпитателен срок, като приемат, че той е занижил стойността на дружеството от 22 118 646 лева на едва 1 494 500 лева. Заради влязлата си в сила осъдителна присъда, вещото лице е загубило правоспособността си за две години.

 

Това обаче очевидно е убягнало от вниманието на наблюдаващия прокурор по делото "Масларова" Калин Софиянски, който коментира в петък, че няма представа защо Димов е останал без права. Любопитното в случая, че заедно с Кънев, през март Димов също бе отстранен от казуса "Софийски имоти", но не заради предубеденост, а заради присъдата си.

 

Вещите лица трябва да "наваксат" със 109 тома доказателства до 14 ноември

Преди да насрочи следващото заседание по делото "Масларова" за 14 ноември съдия Ангелова помоли Олга Петрова, Александрета Върбанчовска и Божидар Кънев да се запознаят с още 109 тома доказателства, събрани от разследващите, както и с всички протоколи от досегашните заседания на съда, тъй като се оказа, че тримата са чели само първите 80 тома по делото.

 

Освен това те ще трябва да се запознаят и с допълнителни 4 папки и 2 класьора документи, изискани от социалното министерство, във връзка с повторното приемане на ремонтирания обект в Стара Загора, след идването на власт на ГЕРБ.

 

След като спечелиха изборите през 2009 г. настоящите управляващи предприеха масови ревизии на свършеното от кабинета "Станишев", вследствие на които започна и процесът срещу Емилия Масларова.

 

Тя е подсъдима заедно с бившия си заместник Димитър Димитров, главния секретар на министерството по онова време Иван Пенев, бизнесмена Венцислав Драганов, Михаил Методиев и Росен Стефанов.

 

Крайният успех на прокуратурата по това дело обаче изглежда доста имагинерен, тъй като няколко от основните свидетели на обвинението досега се отрекоха от показанията си, че Драганов е фалшифицирал документи свързани с ремонта, а Масларова е получавала "между 40 и 50 пачки с по 20 и 50 лева" в черни пликове.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #5

    На баба крадла Масларка нито един експерт няма да й хареса, защото истината боли-и-и-и! У Сливенския я чакат!

  2. Анонимен
    #4

    От кога Медиапул стана адвокат на Масларова? Как може да поставите такова подвеждащо заглавие? Това е мнение на защитата на обвиняемите, а не на съда и на хората. Защо тогава го налагате като общоприето и ни го внушавате със заглавието. И вас ли като другите свидетели купи или сплаши Масларова?

  3. Анонимен
    #3

    Божидар Кънев е известен доносник от ДС.Много душички е изгорил. синекурец от така нареченият Съюз на счетоводителите !!!!

  4. Радо Казаков
    #2

    Добре е да има гласност на съдебните процедури и решения, защото тогава може да се окаже, че наистина е нужна независимост и характер от страна на съдебната власт, за да може да постави преграда пред стремежа на политиците да използват тази власт за лични и тесно групови интереси. Съдебната власт е нужно да се научи на независимост и силна воля, за да може да противостои на получената в наследство воля в политическото и общественото пространство тя да бъде подчинявана на партийни, групови или лични интереси.

  5. Анонимен
    #1

    До Ина Лулчева,чудно зашо всички мафиоти ползват един и същи адвокат.....

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.