Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Конгресът на САЩ призова ЕС да обяви Хизбула за терористи

Вашингтон смята, че атентатът в Бургас носи почерка на ливанската организация

88 коментара
Конгресът на САЩ призова ЕС да обяви Хизбула за терористи

Конгресът на САЩ излезе с резолюция, с която призова страните от ЕС и останалите държави в Европа да обявят ливанската шиитска фундаменталистка групировка Хизбула за терористична организация, съобщи БТА, позовавайки се на сайта на институцията.

Според резолюцията мярката е необходима, за да не може Хизбула да използва територията на европейски държави за събиране на средства, за набиране на членове, за финансиране, оказване на логистична подкрепа, обучение и пропаганда.

Конгресът изказва още подкрепа за българското правителство в разследването на атентата от 18 юли на летището в Бургас, при който загинаха петима израелски туристи и един българин. Американският конгрес изразява и надежда, че разследването ще завърши с успех и че извършителите ще бъдат изправени пред съда. Към президента Барак Обама се отправя призив да окаже необходимото дипломатическо и разузнавателно съдействие и помощ в правоприлагането във връзка с разследването на терористичния акт.
 
България досега не е приписала авторството на атентата на Хизбула, но в резолюцията е цитиран помощникът на Обама по вътрешната сигурност и борбата с тероризма Джон Бренан, според когото "нападението в Бургас притежава почерка, присъщ на терористичните актове, извършени от Хизбула".

Декларацията потвърждава подкрепата, оказвана от САЩ на България като член на НАТО и се призовават САЩ, НАТО и ЕС да действат заедно с България за опазване на нейната територия и граждани от заплахата от тероризъм. Европейските правителства са призовани да наложат санкции на ливанската групировка заради материалната помощ, която тя оказва на сирийския режим в усилията му да потуши бунта в страната.

Конгресът призовава президента на САЩ да предостави на европейските си съюзници публична информация за терористичната дейност на Хизбула, за опитите на групировката да подкопае демокрацията в Ливан и заради помощта, оказвана на президента на Сирия Башар ал Асад в кампанията му на насилие срещу народа на Сирия. Още през 1997 г. Държавният департамент на САЩ  включи Хизбула в списъка на терористичните организации.

"Преди нападението на Ал Кайда на 11 септември 2001 г. Хизбула носи отговорност за смъртта на повече американски граждани в сравнение с всяка друга терористична организация", се казва още в резолюцията на Конгреса.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

88 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #88

    Аз искам САЩ да бъдат обявени за ТЕРОРИСТ номер 1

  2. Анонимен
    #87

    муспи - Всичко тава са брътвежи на еврейското присъствие. Те нямат никакво значение, но за вътрешна употреба на нашите лакеи стават. Който по нагло се слага, той става по симпатичен на окупатора.

  3. Анонимен
    #86

    Абе господа, тези въпроси с гласуване и обявяване ли се решават. Съвземете се малко.

  4. Анонимен
    #85

    разбрахте ли защо шутираха следователката? защото бяга пред влака... той конгреса на САЩ още не си е пуснал официално резолюцията, а тя бърза да обяви че вече сме си свършили работата и сме открили терористите и сме отличници.. чакай малко! сценария трябва да се следва дословно, както са го подали от посолството, щото избори идват, а освен това ключов момент за нашите е самото огласяване на резултатите от разследването - не може да мине без лаври и овации!

  5. Анонимен
    #84

    муспи - "Световно гражданство" е жидовско гражданство, друго разбиране се приравнява с отричане на холококта. Титлата - "Световен гражданин" е допусната от Горе, защото се съставят списъците за шеола. Честито!

  6. Анонимен
    #83

    79, кои са тези МАРКС, ЕНГЕЛС И ЛЕНИН!

  7. Анонимен
    #82

    "До 73:Умньо ти какъв си по народност?" Аз имам световно гражданство

  8. Анонимен
    #81

    Последните коментари са писани от пълни идиоти..........

  9. В и К
    #80
  10. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #79

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

Участвам