Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Протести и скандали съпроводиха конференцията за Людмила Живкова

404 коментара
Протести и скандали съпроводиха конференцията за Людмила Живкова

Шумен протест с освирквания, ръкопляскания и скандирания отложи началото на конференцията в Софийския университет, посветена на Людмила Живкова, дъщеря на комунистическия ръководител Тодор Живков, а впоследствие форумът бе прекъснат заради развалена звукова уредба. Протестът не успя да осуети провеждането на конференцията, което стана причина да се провеждат паралелно и участниците в двете изяви да се надвикват.

Граждани, организирали се в социалните мрежи, дойдоха да изразят недоволството си от провеждането на конференцията, която според тях представлява реабилитация на комунистическия режим. Протестиращи издигнаха плакати "Живкова при Живкови, не при студентите", “Вън комунистите от Алма Матер“и пр. Сред плакатите имаше и такива със снимки на премиера Бойко Борисов като телохранител на Тодор Живков, с прословутия цитат: "ББ: Фактът, че след 20 години все още се говори за него показва, че много неща са били направени".

Репликите на участващи в конференцията: “За 20 години не се ли научихте, че всеки има право на мнение“, бяха контрирани от протестиращите с думите: “Знаем, че 45 години нямахме право на мнение“.

Бурна реакция предизвика появата на Димитър Иванов, последният началник на Шести отдел в Шесто управление на ДС, който протестиращите посрещнаха с възгласи “КПСС“ и “КГБ“. Плакат бе издигнат и срещу художника Светлин Русев, който е един от лекторите в конференцията.

Историчката Искра Баева призова протестиращите да останат в залата, но да запазят тишина, за да може да се провежда конференцията. Виковете обаче продължиха и по време на изказванията. Баева заяви, че всеки е свободен да остане да слуша и изрази мнение. Тя призова протестиращите да не съдят за конференцията преди да чуят изказванията. “Много сме изненадани от политическия характер на случващото се. Конференцията не случайно се провежда в Софийския университет, защото става въпрос за историческа конференция“, посочи Баева.

Протестиращите отклониха поканите да се включат с изказвания, за да не легитимират събитието.

“Не е редно да се прави реставрация на комунизма в Алма матер – място, което трябва да е на свободолюбието, младия дух. Тук децата ни да се обучават от тези хора, които искат да направят тази реставрация...Ако беше на друго място вероятно нямаше да изразим нашия протест със същата сила. Разбира се, и на друго място е недопустимо. Това се техните имитации, ние живеехме в имитации десетилетия наред. Сега да се правим, че това е наука...“, заяви една от протестиращите – психологът Жени Георгиева.

Друг протестиращ – архитектът Белчо Дончев - заяви, че комунизмът е признат за престъпление и комунистите са престъпници. “Като натрупа исторически данни около себе си, ще направим научна конференция и за Жени Живкова“, възмути се той.

Друга от протестиращите – Нина Денева - се снима до Евгения Живкова с плакат “Людмила Живкова е комунист, не народен будител“.

Самата Живкова коментира, че за 22 години е чула толкова неща за себе си и семейството си, че вече е над тях. “Смятам, че в една демократична държава един автономен университет, какъвто е Софийският университет, има право да провежда научни конференции и да даде възможност за изказване и на едната страна и на другата страна“, посочи Живкова и си тръгна от форума.

Конференцията бе открита от декана на историческия факултет доц. Пламен Митев, който след приветственото си слово също напусна.

“Шумът, който се вдигна в публичното пространство около провеждането на тази конференция, е най-доброто доказателство колко болезнена и чувствителна е настоящата тема. Очевидно 23 години преход се оказаха недостатъчни да се научим да уважаваме плурализма на мненията. Затова и историческият факултет винаги е бил трън в очите на родните управници и на партийните функционери. Макар да съществуваме самостоятелно само от четири десетилетия, ние сме факултет с традиции, със собствено лице. Имаме будни студенти и инакомислещи учени, които никога не са се страхували да отстояват личните си позиции и принципи. При нас няма табута и слава богу, защото пътят към храма на знанието не минава през забрани или през забрави“ каза Митев.

По повод призива дали ще посъветва студентите да не се кланят на кумири от миналото, както ги бе посъветвал да не го правят и с настоящата власт, Митев заяви: “Да, ще го направя най-искрено, защото убедено вярвам, че историята е наука и в нея няма място както политическият слугинаж, така и инакотворчеството. Не можем да се откажем, нито да зачеркнем миналото си. То е в нас и около нас и ако искаме да го осмислим, разберем, да се поучим от него трябва първо да го изучим трезво и професионално, без шикалкавене.

Изказването на Митев премина при бурни скандирания и той бе принуден да се надвиква с протестиращите.

Вторият изказващ се- проф. Петер Фишер-Апелт, който е почетен председател на фондация “Св. Св. Кирил и Методий” бе посрещнат с викове ЩАЗИ и “Shame on you!”, а изказването му бе окончателно прекъснато от развалилата се звукова уредба. Това прекъсна за около час конференцията, която в крайна сметка бе подновена и продължи по програма като паралелно с това продължиха и изявите на протестиращите, но вече по-тихо.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

404 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #404

    Случилото се показва, че у нас все пак започва да се заражда някакво гражданско общество. Няма спор, че прекадяването пред портрета на Людмила трябваше да срещне съпротива, защото това не беше научна конференция, а събиране на живите носители на "червения пламък" в душите. Анализ на станалото: http://dimitaratanassov.wordpress.com/2012/10/25/conf-liud-zhiv/

  2. Анонимен
    #403

    Подкрепям „научната”конференция, но темата е погрешна . . . Правилната тема е: „На кого и за колко Людмила продаде Тракийското Златно Съкровище и защо никой не го търси ? ” Видя се що за професор е Илчев, кое нарича наука и как промиват мозъци в СУ, затова не се чудете, че будните младежи следват в чужбина . . .

  3. Анонимен
    #402

    Подкрепям конференцията, но темата е погрешна . . . Правилната тема е: „На кого и за колко Людмила продаде Тракийското Златно Съкровище и защо никой не го търси ? ” Видя се какъв професор е Илчев и как промиват мозъци в СУ, затова не се чудете, че будните младежи следват в чужбина . . .

  4. Анонимен
    #401

    ЕВРОПА

    Прави са гражданите протестиращи против
    сборището на върхушка колхозни насилници.

    Чуждата и безбожна тоталитарна диктатура 1944-1989
    е престъпна и нелегитимна според действащото законодателство
    на Република България.

    Тоталитарското сборище в Алма Матер,
    харчещо обществен ресурс,
    е груба правонарушителна провокация
    продължаваща престъпления на насилствено индоктриниране
    и на опити за реабилитация на престъпна чужда диктатура
    наложена след 1944 на България от бившия ссср.

    “Не е редно

  5. Анонимен
    #400

    О т в о р е н о п и с м о до Президента на Република България http://www.svobodata.com/page.php?pid=8860&rid

  6. Анонимен
    #399

    СЛОВО ИЗВЪН КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПЕЩЕРА http://tovae.to/?cat=1

  7. Анонимен
    #398

    Евгения Живкова да не се прави на много скромна, защото по времето на тяхното царуване през лятото тя ходеше на плаж всеки ден с правителствен самолет до Евксиноград и се връщаше. Уволни дори една стюардеса, защото не е носила чантичката на принцесата.

  8. В и К
    #397
  9. Анонимен
    #396

    Слава Богу! Изглеждаше да няма останали свястни хора в България! И все пак - черният ПИАР е също ПИАР! Не пишете НИЩО за тази предателска фамилия! Не ги споменавайте - да направим табу споменаването им! От това най-много ги боли! Да ги оберечм на забрава! Красимир Симеонов

  10. Анонимен
    #395

    По начало научна конференция за Людмила Живкова е глупава идея, защото Живкова не е учен, а и политик, на такова равнище. По същия начин се отнасям към факта, че се провежда в Софийския университет. В резултат се получава поредното за нашата жалка действителност недоразумение, скандал, губи-време.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.