Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Концентрация на медии в България, плурализмът е под натиск

23 коментара
Концентрация на медии в България, плурализмът е под натиск

Българският медиен пейзаж се намира в процес на концентрация. Някои коментатори гледат на това като на усилие на правителството да отстрани критичните гласове преди изборите следващото лято, пише швейцарският вестник "Нойе Цюрхер Цайтунг", в статията от 1 септември под заглавие "Концентрация на медиите: Плурализмът в България е под натиск".

В материала, чийто автор е Рудолф Херман се казва още:

"Според местни наблюдатели в България се осъществява концентрация на важни медии в ръцете на компании, близки до правителството. Англоезичният сайт Novinite.com, позовавайки се на разследващия сайт "Биволъ" , написа, че премиерът Бойко Борисов е оказал натиск върху медийния магнат Любомир Павлов от "Медийна група България холдинг" да продаде високотиражираните вестници "Труд" и "24 часа" на "Нова българска медийна група". Тя се управлява от Ирена Кръстева и нейния син Делян Пеевски, който е депутат от партията на турското малцинство. И двамата са личности, за които се предполага, че имат добри отношения с правителството.

Заплаха от високо ниво?

"Биволъ" се позовава на добре запознати източници, че Борисов е поставил Павлов пред избора да продаде и двете издания или да очаква бъдеще зад решетките. Павлов и неговият партньор Огнян Донев бяха обвинени в пране на пари в началото на лятото, при това във връзка с купуването на "Труд" и "24 часа" от германската медийна група Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ), която в края на 2010 г. се изтегли от българския пазар.

Ако двата вестника попаднат в ръцете на "Нова българска медийна група", тя ще има почти пълен монопол в печата. Като единствен вестник с широк обхват, който все още "говори с друг език", се откроява "Сега". За по-изискващите читатели има "Капитал" - икономически ориентирани всекидневник и седмичник на "Икономедиа". Наистина независима информация обаче предлага единствено "Капитал", смята бивш журналист, който вече работи в сферата на пиара.

Големите вестници са единствено средства за защитаване на пазарните интереси на техните собственици и за отслабване на противниците им. "Биволъ" открива не само бизнес, но и политически интереси, които се защитават чрез масовата преса. Онлайн изданието твърди, че премиерът е осъществил контакт с водещи журналисти, за да зададе редакционната политика след придобиването на издания от "Нова българска медийна група". За кабинета "Борисов" нещата се свеждат до това да си осигури възможно най-голям контрол на пресата преди изборите през лятото на 2013 г.

Преди няколко месеца тенденцията към ограничаване на независимите медии предизвика притесненията на неправителствената South and East Europe Media Organisation (SEEMO). След разследване в България регионалната организация публикува доклад, в който се твърди, че след изтеглянето на WAZ на българския медиен пейзаж се е стигнало до конфронтация на две медийни групи, които водят ожесточена борба и чиято журналистика, продиктувана от бизнес интереси подкопава доверието в бранша. За собствениците става дума не за идеология, а за частни и бизнес интереси.

Законни действия?

В концентрацията на големите вестници в ръцете на малцина политическият елемент играе роля дотолкова, доколкото за управляващата партия става по-лесно в такава среда да си осигури благосклонно отразяване. Повечето български медийни магнати са хора, които нямат идея за медиен бизнес и търсят изгодата, смятат източници от бранша. Целта е да бъдат оставени на мира от властимащите. Затова те избягват да вървят срещу тях, тъй като могат да очакват ответен удар. Примерът с Павлов показва как може да бъде упражняван натиск, което обаче въобще не означава, че обвиненият срещу Павлов не са оправдани.

Притеснения в Брюксел

За свободата на медиите в България се притеснява и Нели Крус, еврокомисар по цифровите технологии. През септември тя ще бъде в България на конференция за високоскоростния интернет и ще повдигне въпроса за последните процеси в страната. Тя вече изрази притесненията си, че в класацията на "Репортери без граници" България е паднала от 35-о място през 2006 г. до 80-о сега.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

23 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #23

    Интересно е човек да запита "Нойе Цюрихер" "Що е плурализъм и има ли той почва у нас?"....

  2. Анонимен
    #22

    Има свобода на словото да плюеш Костов и да възхваляваш Борисов.Така беше и при социализма.Имаше свобода на словото да се величае Тодор Живков и СССР и да се оплюва американския империализъм.При социализма беше опасно да кажеш истината.Сега можеш да произнесеш истината, но тя веднага ще се удави от лъжи.В нашите медии 99% са лъжи и 1% истина.Истината не достига до хората.Налага се лъжата.Така беше и при социализма.Само,че сега това става "плуралистично", защото комунистическата мафия владее 100% от медиите.

  3. Анонимен
    #21

    do 20 говориш глупости - у нас има дори слободия ан словото, веки дрънка каквото му попадне и където му попадне

  4. Анонимен
    #20

    Колко време е необходимо да се види очевидното. В България няма свобода на словото, Всички вестници са на хора от обкръжението на ГЕРБ. В България интелигентните хора отдавна не четат вестници, а обикновения човек чете само спорта и решава судоко и кръстословица. Защото от всяка страница те гледа една мазна самодоволна физиономия. Не се лъжете! Не гласувайте за ГЕРБ. За да имат бъдеще Вашите деца, а не децата на олигарсите. Те вече са осигурени до деветдесет и девето коляно.

  5. Анонимен
    #19

    Донев и Павлов са виновни да няма феърплей в медийното пространство. С техните далавери с Труд и 24 часа го докарахме дотам, че немците да разберат дори какви ги вършат тия двамата. Излагаме се само!

  6. Анонимен
    #18

    ми донев и павлов забогатяха покрай Софиянски и Костов, Прокопиев покрай Царя, Сега е червен вестник - хяйде нека правим разлика между медии на нопозиционни партии и олигархични кръгове и независими медии - независими медии няма никъде по света

  7. Анонимен
    #17

    ми не знам, донево-павловата дружина доста време подкрепяха други правителства, те са неразривно свързани с тях, та не знам как могат да бъдат обявени от когото и да било за независими, камо ли от оная идиотия "БИволъ"

  8. news
    #16

    И с просто око се вижда как медийната група на Делян Пеевски и майка му подкрепят безогледно правителството. Всички виждаме как паднаха тиражите на всичките му вестници и как слугинажната телевизия ТВ7 не можа да привлече достатъчно публика, защото и и Бареков и Люба Колезич прекалиха със слагането си на правителствените простотии. В тяхните медии изобщо не може да се промъкне каквато и да е критика към правителството а министрите преминаха на трудов договор с ТВ7, като един през друг покриват екрана

  9. Анонимен
    #15

    Няма свободни медии. Така е навсякъде по света. И не би трябвало да има, защото това е практически невъзможно. Важното е да има различни зависими медии, а не всички да пеят в един глас, както беше при соца. И ако някой ви каже, че някъде има свободни медии, нека бъде така добър да ги посочи. Това е все едно да работиш за някого, който ти плаща заплата и да вършиш това, което ти смяташ да правиш.

  10. Анонимен
    #14

    Докато бил тук ВАЦ имало "медиен пазар", но като се изтеглили и о, ужас! българските медийни магнати "търсят изгодата"!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.