Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Корпоративна банка ще разпределя еврокредитите за саниране

Институцията на Цветан Василев ще трасира пътя на “една многомилиардна програма”

72 коментара
Корпоративна банка ще разпределя еврокредитите за саниране

Почти сигурно Корпоративна търговска банка (КТБ) ще отпуска кредитите за саниране на жилища по оперативна програма “Регионално развитие” (ОПРР) и така ще трасира пътя на “една многомилиардна програма” по думите на президента Росен Плевнелиев. Това стана ясно в петък при публичното отваряне на офертите в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Официалните резултати се очаква да бъдат обявени в понеделник.

Заемите ще се раздават срещу лихва от около 7 – 8%, въпреки че докато беше министър на регионалното развитие Плевнелиев обещаваше кредитите да са безлихвени, защото банките разполагали с достатъчно пари, а рискът при тези заеми бил нулев. Обещанията на наследничката му Лиляна Павлова бяха за нисколихвени заеми.

Банката на Цветан Василев бие офертата на Първа инвестиционна банка (ПИБ) на Цеко Минев по почти всички показатели. Други кандидати за разпределянето на 13 млн. лв. от европрограмата, с които ще се отпускат заемите на гражданите, нямаше. От Министерството на регионалното развитие уточниха, че според правилата ще бъде избрана само една от двете банки.

Макар сумата да изглежда малка сега, тя ще бъде многократно по-голяма през следващия програмен период, тъй като енергийната ефективност е един от приоритетите на Европейския съюз.

Това е поредната перла в короната на КТБ след най-големите държавни енергийни предприятия. По думите на премиера Бойко Борисов около 20% от държавните пари са в банката на Цветан Василев и ако държавни фирми изтеглят парите си от нея, тя ще фалира и ще повлече всички останали.

Слабо състезание

На практика силно състезание не се получи, защото само две банки участваха в надпреварата. Причината за това според банкери била бързината, с която е обявен конкурсът. “Когато търсиш прозрачност, обявяваш условията достатъчно рано и така, че да са видни от всички”, каза шефката на Българо-американската кредитна банка Цветелина Бориславова, цитирана от “Труд”.

Министерството на регионалното развитие обяви поръчката на 16 ноември, като оферти можеха да се подават до 19 януари, което е достатъчен срок и дори по-голям сравнено с подобни процедури.

Двете подадени оферти на КТБ и ПИБ са твърде близки.

По техническите показатели офертата на банката на Цветан Василев бие съперника си с 30 срещу 22 т. Разликата идва само от един показател – по-добра оценка на риска.

При ценовите оферти превъзходството на КТБ е по почти всички показатели. Банката на Цеко Минев превъзхожда единствено по годишната лихва, като дава с 0.25% пункта по-малко. Макар този показател да има тежест от 40% в общата оценка, той няма как да компенсира другата разлика.

КТБ дава основен лихвен процент (ОЛП) плюс надбавка от 6.5%, а ПИБ – ОЛП + 6.25%. В момента основният лихвен процент на БНБ е 0.18%, което означава, че лихвите на банките ще са съответно 6.68 и 6.43 на сто, но без да се прибавят останалите разходи за управление на заема.

Корпоративна банка дава обаче значително по-висока лихва за наличните средства по програмата – ОЛП+4, докато ПИБ дава едва 0.25% надбавка.

Двете банки дават еднакъв гратисен период от шест месеца за изплащането на кредитите от гражданите.

Милиони за реклама

И двете банки планират да похарчат милиони за реклама. ПИБ е планирала 2.16 млн. лв. за публичност и информираност, докато КТБ – малко над 1 млн. лв. Банката на Цветан Василев обаче ще похарчи 200 хил. лв. за конференции и семинари, което е десет пъти повече спрямо офертата на Цеко Минев.

За сметка на това разходите за заплати на служителите при Цветан Василев са двойно по-малки от тези при Цеко Минев (240 хил. лв. срещу 410 хил. лв.). КТБ залага повече на външни консултанти - 250 хил. лв., докато ПИБ е планирала четири пъти по-малко средства за тях – 60 хил. лв.

Значително по-високи са другите неописани за какво разходи на КТБ – 912 хил. лв., срещу 78 хил. лв. на ПИБ.

Първите заеми най-рано на лято

Въпреки че за санирането на сградите с европейски пари се говори още от идването на власт на ГЕРБ от септември 2009 г., реално схемата няма да заработи преди лятото.

Схемата предвижда 50% от средствата за саниране на сградата да се дават безвъзмедно от програмата. За целта са заделени 50 млн. лв. Програмата ще покрива изцяло и разходите за проджект мениджмънд за енергийно обследване на сградите. Така реално ще бъдат предоставени 60-65% от средствата за саниране, по думите на Плевнелиев като министър.

Преди да кандидатства една сграда по програмата, всеки собственик трябва да е дал аванс от 500 лв. Те ще служат като гаранция, че няма да се откажете безпричинно от проекта.

По програмата могат да кандидатстват всички панелни и ЕПК блокове. За новите сгради това не е възможно, защото те трябва да отговарят на изискванията за енергийна ефективност според нормативните промени от 2000 г.

От саниране се нуждаят около 18 700 многофамилни сгради, в които живеят 2.7 млн.българи или общо около 720 000 апартамента, сочи анализ на регионалното министерство.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

72 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #72

    А НЕ Е ЛИ НОВА ПИРАМИДКА. ПО 500. ЛВ. СЪБИРАТ ОПРАВЯТ. 2- 3 БЛОКА ДА ВИДЯТ ШАРАНИТЕ. И КЛЪВНАТ. И НАБУТАТ ХИЛЯДИ ХОРИЦА. ПО 500. ЛВ. И БЕЖ ДА ГИ НЯМА. БАНКАТА ФАЛИРА. А НЯКОЛКО МИЛИОНЕРИ НА ПОЧИВКА В ЧУЖБИНА

  2. Анонимен
    #71

    70, верно е (засега)..... ама дай да минеме поне 1 и половина финансови периода и тогава да броим кой колко хурки е хапнал! Като знам как действат брюкселци дори спрямо западноевропейци, смятам че повечето ще са за наши хора и няма да е зле тези, които реално има от какво да се притесняват - да почнат да го правят още от сега белким прокопсаме! :)

  3. Анонимен
    #70

    №69 - може и да не ядЪт доматите с колците, но далавера с европейски пари има и затова европейците ядАт хурката и се чудят как да си проконтролират парите по-добре.

  4. Анонимен
    #69

    Съмнително е да бъдат дадени и оставени евро-пари в частна банка, та било то и най-голямата в съответната страна! Някоя журналистка пак нещо не е разбрала :) Пък ако е с евро-пари, то няма да има "далавера" - все пак европейците не ядът доматите с колците!

  5. Анонимен
    #68

    Хе, хе - значи съм познал за банката...Е, то не беше и много трудно, де.Интересно колко ли е залогът/във финикийско изражение/, щом самият Борисов се е цанил за рекламен агент.

  6. Анонимен
    #67

    това със снирането не го ли измисли на времето Хубавото Наде (Надежда Михайлова, сега известна и като Н.Нейнски)? Тя ще излезне, че ще да е доста мъдра поетеса

  7. Анонимен
    #66

    Страшна далавера ни готвят. Вземат от ЕС едни милиони, дават ги на КТБ /частна банка/ и тя ги отпуска с сериозна лихва на жертвите-соственици на панелки, които ще ги задължът със закон да санират. Найс аа!

  8. Анонимен
    #65

    Пожелавам успех на тези, които искат да съберат от ВСЕКИ собственик, в КОЙТО и да е блок по 500 лева

  9. Ганий
    #64

    Гдето е шуртяло - пак ще шурти...

  10. Анонимен
    #63

    Ами богати сме,трупаме пари,трябва да ни санират. Че горките наши банки ,и банкери,и техни близки много обедняха в тази криза.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.