Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Кралски фенери светват в Борисовата градина, в Докторската догодина

15 коментара
Фандъкова проследи поставянето на кралските фенери в Борисовата градина, сн. БГНЕС

С едногодишно закъснение Столична община най-после ще изпълни обещанието, което даде след убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина, станало в края на юни 2011 г. През ноември кралски фенери ще осветят парка, а догодина такава придобивка ще има и в Докторската градина. Общо 5 млн. лв. планира да инвестира Столична община във възстановяването на паркове и градини през 2013 г. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери на място хода на строителните дейности в Борисовата градина.

Реконструкцията за един милион лева на Борисовата градина върви по график и ще приключи в срок в началото на ноември, каза Фандъкова. Средствата са за ново осветление и видеонаблюдение. Ще се поставят 290 стълба с кралски фенери с 380 осветителни тела, както и още 90 електрически стълба, каза Фандъкова. Ще бъдат монтирани и над 30 видеокамери.

 

Догодина пък ще бъдат възстановени настилките в парка, включително и около езерото “Ариана”. Тогава ще се направи и ново озеленяване, ще се поставят и пейки, беседки и кофи за смет. Предвижда се и реконструкция на настилката в района на езерото “Ариана”.

 

Докторската градина

 

Главният акцент в обновяването на парковете догодина е Докторската градина. То ще протече на няколко етапа, като първият ще струва 800 000 лева. Средствата са за настилки, детски площадки и поливна система. “Искаме да възстановим блясъка на това изключително знаково място за София”, каза Йорданка Фандъкова.

 

В сравнение с други паркове в столицата Докторската градина е един от най-добре поддържаните. Тя успя да си върне блясъка, след като преди десет години тогавашният американски посланик Джеймс Пардю поде инициатива. Така през 2002 г. се създаде сдружението “Приятели на Докторската градина”. То успя да набере средства от околните посолства и бизнеса за възстановяването на паметника и алейната мрежа. Засадени бяха и стотина дръвчета. Посолството на Русия пък финансира ново осветление около Докторския паметник.

 

300 сгради възстановени в центъра

 

В последните години са били възстановени над 300 фасади на сгради в централната част на София, каза Фандъкова при откриването на изложбата “133 най-красиви сгради в София” в Сердика център. Тя нарече “перла в короната” възстановената къща на Яблански срещу парламента. Къщата на някогашния кмет на столицата Яблански беше превърната във ВИП клуб от частен гръцки инвеститор.

 

За най-красивата сграда на столицата все пак е избран народният театър "Иван Вазов". Това е решило жури в състав столичния кмет, главния архитект Петър Диков и зам.-кмета по култура Тодор Чобанов.

 

Нашата задача освен стимулирането на възстановяването на тези фасади и опазването на културно-историческото наследство, е възстановяването на знакови градски пространства и създаването на нови пешеходни зони, каза Фандъкова. Според нея няма човек, който да не оцени работата на общината през тази година.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

15 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #15

    "Това е решило жури в състав столичния кмет, главния архитект Петър Диков и зам.-кмета по култура Тодор Чобанов" ... Умилих се!

  2. Анонимен
    #14

    От тези 800 000 лева за блясъка за това "знаково" място (Докторската градина) е необходимо да се заделят пари и за ремонтна изоставената обществена тоалетна, защото в момента посетителите се облекчават между дърветата или на стените на намиращото се в съседство на не толкова "знаковото" за Кметицата място като библиотеката "Кирил и Методи"

  3. Анонимен
    #13

    Не знам точно какво има предвид Фандъкова: “Искаме да възстановим блясъка на това изключително знаково място за София” Единственото с което мястото е известно като "знаково" на живеещите в квартала е, че в миналото в градинката се събираха хора с по-особена сексуална ориентация.

  4. Анонимен
    #12

    Ами поразходете се г-н архитекте погледайте, помислете и предложете, макар, че не Ви е ясно! А за мен като тротоарен софиянец е без значение!

  5. Анонимен
    #11

    Това високопарно название "Кралски" ,предизвиква несъмнено усмивка на снизхождение към ограниченият интелект на авторът му. Какви хора управляват древната ни столица !

  6. Анонимен
    #10

    написаното от № 9 е от мен Арх. Емил Коцев

  7. Анонимен
    #9

    Г-жа Кмет, преди да създадете нови "пешеходни зони", ако проумявате какво това значи, обяснете на софиянци какво сътворихте с бул. Витоша - пешеходна улица, пешеходен булевард, пешеходна зона, пешеходна пряка или пешеходна отсечка,защото на мен като архитект и магистър по градоустройство, извинете ме за невежеството, не ми е ясно точно какво е?

  8. Анонимен
    #8

    От какъв зор уличните лампи са ги кръстили кралски фенери? Да не би да са изработени в монетния двор на някое кралство? Щото ако са направени в Перник, няма как да са кралски, а най много да ги кръстим пернишко чудо, тъй като ще е истинско чудо ако и догодина продължават да светят там където са ги поставили.

  9. Анонимен
    #7

    другара Тодар Живков
    Идеята е добра, крайно време беше, но с 1 забележка. В Цар Борисовата градина не може на има "кралски", а царски фенери. Най-точно е да са каже градински фенери, защото такива фенери е имало не само в кралските и царските паркове, но и по улиците и обществените градини. В София е имало такива улични фенери още по времето на княз Александър I, но богатите евреи по главната улица си ги прибрали да им светат в дворовете на къщите. Наложило са Кметът да издаде строга заповед, евреите

  10. Анонимен
    #6

    "Според нея няма човек, който да не оцени работата на общината през тази година." Особено приятелчетата, дето се нагушват като за последно. Аре да видим какво ще остане от "кралските" фенери шест месеца след като им прережат лентичките. НИЩО. Над един милион лева на вятъра (т.е. в гушките на приятелчетата и в джобчетата на общинарите).

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.