Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Кредитните милионери - агенти на ДС, няма да могат да се огласят

109 коментара
Евтим Костадинов

Несъответствие в закона за досиетата не позволява на този етап огласяването на сътрудниците сред кредитните милионери, една част от които вече са проверени от комисията по досиетата. Това пише днес сайтът Държавна сигурност.com, като потвърждение на проблема прави пред сайта председателят на комисията Евтим Костадинов.

В близко време органът трябваше да започне да обявява резултатите от проверката си, за да се види връзката на Държавна сигурност с лицата, които на практика ограбиха държавните банки и икономика в началото на прехода.

"При проверката на кредитните милионери за принадлежност към ДС, която тече в момента, установихме несъответствие в закона. В него е записано, че задължително се установява принадлежност на лицата, посочени като длъжници или са били членове на управителен или контролен орган на предприятие, посочено като длъжник по Закона за информация относно необслужвани кредити (чл. 26, ал. 1, т. 4)", обясни Костадинов.

"Тези лица обаче не фигурират в списъците в закона, по които става самото обявяване на принадлежност на лицата, заемащи публични длъжности или извършващи публични дейности (чл. 1, ал. 2)”, продължи той.

Така се оказва, че комисията е задължена да извърши проверка на кредитните милионери, но въпросът със самото им огласяване е оставен висящ, тъй като кредитните милионери не са отнесени нито към публичните длъжности, изброени в закона, нито към лицата, извършващи публична дейност.

Според Евтим Костадинов това разминаване може да бъде отстранено с поправка в закона.

"Отчитайки натрупания опит през последните 5 години, ние предлагаме не само тази поправка, а и други, целящи по-лесното прилагане на закона и разширяване на неговия обхват", обясни председателят на комисията.

Той съобщи, че пакетът от промени ще бъде огласен идния вторник от комисията.

По думите на Костадинов комисията продължава работата си в този състав до 5 април т. г., когато изтича мандатът ѝ. Дотогава тя ще огласи сътрудниците на ДС в изповеданията, общинските съвети и висшите учебни заведения.

Кредитните милионери могат да бъдат обявени веднага след като поправката за тях мине през парламента. Това означава, че отговорът на въпроса кой кой е сред кредитните милионери ще се забави с 2-3 месеца.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

109 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #109

    Жалко за всички,които сте убедени,че ДС е само мит.Много жалко!

  2. Анонимен
    #108

    71 "Няма отърване от червената просташка напаст!" Прав си-няма.Всичи вие,които се мъчите да обясните на другите как се живееше преди 20 години-не го правете. Ами, щом като казват, че не е така,значи са живяли много добре/имаше такива, които живееха добре/или са достатъчна глупави,че с слабите си умствени способности това им е било достатъчно. Не забрявайте, че имаше и такива, които добре крадяха, а и получаваха.Хайде да излезем и да ги пометем.Аз вече не съжалявам за жалкия си живот дори и да ме смажат.Все тая щом като бяхме унижавани и продължават да ни унижават.

  3. Анонимен
    #107

    Те всички са агенти, иначе нямаще да са кредитни милионери.

  4. Анонимен
    #106

    Защо се чудите. Сега управляващата класа в света са банкерите. Те навсякъде са недосегаеми. Светът се тресе от финансова криза, което значи, че не си вършат добре работата, но никой не смее да гъкне по въпроса. Все едно да има мор от някаква епидемия и лекарите да тънат в спокойствие.

  5. Анонимен
    #105

    Истинските агенти на ДС, които дърпат конците на ситуацията в България са с изчистени досиета - мнозина от тях, са най-ярките привърженици на мита за ДС агентите - тези които сега им разкриват досиетата. БКП реши чрез комисията да си пише индулгенция за греховете като БКП и партия държава. Питайте сега младите и те ще ви отговарят, че държавата преди 1989 година се е управлявала от ДС и ДС агентите са виновни за всичко и преди и след. Както се казва не е важно какво става в Историята, а кой я пише.

  6. Анонимен
    #104

    До 102 Ти как си представяш сегашните партии в Мутроландия да изпуснат кокала и да допуснат някой да превърне България в страна, нормална за живеене?

  7. Анонимен
    #103

    Ако няма промени в закона Кредитните милионери - агенти на ДС, няма да могат да се огласят Тия отдавна са известни

  8. Анонимен
    #102

    101, а "Между хилядите служили в службите за сигурност" няма ли патриоти, няма ли хора, които да противодействат на това дирижирано финансово разслояване на обществото и реставрация на комунизма. Тези хора, ако съществуват, знаят и могат повече от нас, обикновеннити граждани как можем да изведем държавата на прав път. Нямам нищо против национален герой - бивш служител на ДС, но за това трябват саможертви.

  9. Анонимен
    #101

    До 97 Не агентите на ДС както ги наричаш са господарите на прехода. Между хилядите служили в службите за сигурност има неколцина, които се обогатиха от криминалната приватизация, и те заедно с останалите използват мита за ДС за наивници като теб, за да не търсиш истинските виновници - алчни членове от ръководството на БКП в съдружие с новоизлюпилите се "демократи" и помощта на чужди държави, имащи икономически интереси в България.

  10. Анонимен
    #100

    А кредитните инспектори, отпуснали кредитите на тези кредитни ДС милионери от банките си, те ще бъдат ли огласени?! Защото както всички знаем шефовете на някои от тези банки влезнаха в затвора, но редовите им служители(от ЦК на БКП), които бяха същевременно и от най-яката милиционерска номенклатура и имаха неограничената власт да отпускат креидитите с фиктивен подпис на шефовете си - Те колеха, бесеха и решаваха бъдещето на послефалиралите си банки!!! Тези кредитни инспектори, получиха в движение

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.