Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Лавина от протести срещу областни управители на Доган

144 коментара

Лавина от протестни декларации срещу евентуалното назначаване на областни управители от квотата на ДПС заляха в сряда президента, премиера и председателя на парламента. Освен вече афиширалите се представители на ВМРО и Атака и извън неправителствените сдружения, в бунта публично се включиха и местни партийни организации от НДСВ и БСП, коалиционни партньори на Доган във властта.

В сряда декларации против назначаването на областен от ДПС едновременно разпространиха областното партийно ръководство на НДСВ в София - област и в Ловеч и на БСП в Смолян. Ден по-рано същото е сторило и ръководството на социалистите в Ловеч. Освен Варна, откъдето тръгнаха броженията, нежеланието си да получат областен от ДПС декларираха партии и сдружения и от общините в Бургас и Русе. Дунавският град се появи в квотата на ДПС от още неокончателния списък преди ден, в замяна на отказ на Доган от Варна, а за Бургас се знае, че движението има претенции.

В сряда вечер бе съобщено, че протестни подписки се организират в Пазарджик, Панагюрище, Батак и Брацигово, по инициатива на специално сформирани обществени комитети.

От централното ръководство на НДСВ обвиниха тандема между Станишев и Доган за възникналото напрежение, заплашващо да прерасне в етническо противопоставяне, но признаха, че ще трябва да обясняват необходимостта от компромиси и да потушават недоволството сред членовете и симпатизантите си.

БСП засега не коментира случващото се, като говорителят на партията Ангел Найденов и шефът на парламентарната група Михаил Миков запазиха мълчание.

Според коалиционното споразумение БСП трябва да получи 14 областни, НДСВ – 8, а ДПС – 6.

Местата са почти разпределени

По повод недоволствата главният секретар на БСП Димитър Дъбов във вторник изрази надежда здравият разум у местните партийни структури да надделее и намекна, че недоволствата не са предизвикани от организациите на БСП, а на НДСВ.

Според ръководството на левицата, техните структури са недоволни навсякъде, където няма да имат техен областен управител.

По този повод Дъбов заяви в сряда: “БСП има 14 областни управители и 14 сърдити области. Ако бяхме спечелили 100% на изборите, можехме да имаме претенции за всичките”.

Представители на БСП, НДСВ и ДПС се събраха същия ден, за да обсъдят за пореден път разпределението на областите и заявиха след срещата, че са “постигнали голяма степен на съгласие”. Пред медиите обаче не бяха съобщени никакви подробности, а бе казано, че разговорите продължават и на другия ден.

При Димитър Дъбов са били повикани кметът на Смолян Дора Янкова, водачите на червените листи в Ловеч и Стара Загора съответно Янаки Стоилов и Емилия Масларова, което бе възприето като знак, че това ще са част от областите, които ще бъдат отстъпени на ДПС.

Както и при предишния управленски мандат, когато Симеон даде на ДПС София - град, и сега Ахмед Доган смята да сложи начело на полагащите му се области етнически българи. За Варна например той бил подготвил Янко Станев, бивш шеф на СДС - Варна, изхвърлен от сините заради връзки с мафията, който на последните избори се пренасочил към ДПС.

Мингова: Където и да има областни Доган, ще има напрежение

Докато към столицата летяха гневни декларации от провинцията, представители на ДПС и НДСВ си разменяха задочно упреци кой нагнетява напрежението.

Вицепремиерът Емел Етем заяви по адрес на царската депутатка Антония Първанова, че поискала “излаз на море” – тоест, НДСВ да има областен във Варна, Бургас или Добрич.

В отговор военният министър и главен секретар на НДСВ Веселин Близнаков каза, че ако другите са толкова настроени, нека коментират, но тяхната партия щяла да се въздържи.

Проблемът е в нарушения баланс между тримата коалиционни партньори на фона на изостреното в момента етническо напрежение в страната, коментира пред Mediapool шефката на парламентарната група на НДСВ Анелия Мингова. Затова, според Мингова, независимо кои области ще бъдат дадени на ДПС, навсякъде ще има недоволства.

Запитана каква е разликата със ситуацията отпреди четири години, когато Доган получи от Симеон областния управител на столицата, в която живее една-седма от населението на България, Мингова отговори: “Тогава балансът не беше нарушен, като се има предвид числеността на парламентарните групи, които сформираха тогавашната коалиция. В настоящия етап, създадената коалиция и участието на ДПС в нея дава по-големи властови параметри на тази политическа сила”.

Шефът на ПГ на НДСВ напомни, че макар да е трета политическа сила на изборите, ДПС е получило сега своето място във властта не без помощта на левицата, “която още преди първите преговори за първия мандат постави тези две политически сили от едната страна на бариерата срещу НДСВ”.

Според Мингова, единственият верен ход на царистите в тази ситуация е бил също да се включат във властта, за да възстановят баланса и да запазят статуквото си на втора политическа сила. “Тоест, с реалното си балансирано участие в управлението да минимизираме дисбаланса, който би се получил, ако във властта участваха само първата и третата сила. При неучастие на НДСВ, етническото напрежение би било в много по-големи мащаби, отколкото е в този момент”, обясни тя.

За това ще говорим с нашите избиратели, каза още Мингова, запитана могат ли да повлияят за потушаване на появилото се напрежение. “Ако една политическа сила има отговорността да се включи в такава коалиция, тя трябва да съумее да понесе и отговорността за това да убеждава, че компромисът, който е направен, е разумен към настоящия момент”, добави Мингова.

В “българските” области - българин за управител

Лайтмотивът на всички протестни декларации, странно синхронизирани във времето е, че не може ДПС да излъчва областни управители в региони, където няма политическо влияние. Това противоречи изцяло на вече договорената от БСП схема с Доган, че Движението няма да назначава областни в регионите, където има най-дълги депутатски листи и преимуществено количество кметове. Такива са Кърджали, Разград, Силистра, Търговище и Шумен.

Излъчването на кандидат от ДПС за областен управител на Софийска област ще предизвика негативна реакция сред избирателите и ще създаде трудности в политическата работа на всички управляващи партии, а и в административните структури на общините, предупреди в сряда партийният съвет на НДСВ в Софийска област. По брой на общините областта е най-голямата в страната, а в нито една община няма групирано присъствие от български турци, посочват хората на бившия управител на София – област и настоящ депутат от НДСВ Олимпи Кътев.

В декларация на структурите на НДСВ, Атака, ДСБ, СДС и БНС в софийските общини Копривщица, Антон, Пирдоп, Златица, Челопеч, Мирково и Чавдар пък директно се прогнозира неподчинение и напрежение в района, ако това се случи. Идентична декларация са изпратили и сдружения и организации от Етрополе, сред които представители на фирмата “Елаците мед” и общинската организация на синдиката КНСБ.

Областният съвет на БСП Смолян е категорично против евентуалното назначаване на областен управител от квотата на ДПС, пък се казва в декларацията на червената местна партийна организация до бившия ѝ партиен лидер и настоящ президент Георги Първанов, до сегашния лидер – премиера Сергей Станишев и до председателя на парламента Георги Пирински, също социалист.

Според червените в Смолян, ако областният управител е от ДПС, ще бъде допусната сериозна политическа и държавническа грешка с изключително тежки последици за региона.

Ловешките структури на ВМРО, НДСВ, партия Оборище, Атака, ССД и ДСБ също са изпратили протестна декларация. Ловешкия областен съвет на БСП не са подписали декларацията, тъй като още вчера са изпратили самостоятелен протест. Както Mediapool информира, лично Ловчанският митрополит Гавраил е пратил на “Позитано” 20 писмо, в което обяснява, че е недопустимо Ловеч, който е център на митрополията, да мине под разпореждане на ДПС.

5 граждански организации от Бургас също се обявиха против назначаването на областен управител от ДПС в Бургас, Варна или в Добрич. Черноморското крайбрежие е визитната картичка на България и българската нация и е аномалия тя да бъде олицетворявана от човек на ДПС, се казва в декларацията.

И русенските организации на ВМРО, дружество Тракия, клуб “Традиция” и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса протестират срещу евентуалното назначаване на областен управител от квотата на Доган. Според тях такъв акт би доказал пълната неангажираност в защитата на националните интереси и “ще покаже отново непознаване на културното наследство на град Русе, като затъмни европейския му облик, заменяйки го с азиатски”.

Още преди ден стана ясно, че във Варна се оформя все по-организирана съпротива срещу планираното назначаване на областен от ДПС, като освен националистите от Атака, недоволството се подклажда и от НДСВ, ВМРО и др.

Социалистите имат желание до 1 септември да бъдат разпределени и назначени  областните управи и заместник - министрите. В червените областни структури по места са настанали смутове, тъй като от централата са им поискали да представят по четири имена за ръководни постове в областните администрации, от които ще бъдат подбрани по две имена. По места не знаят дали номинациите са за титулярни длъжности или за заместници,  тъй като БСП, НДСВ и ДПС все още не са си разпределели областите.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

144 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. BULGARIN
    #145

    Dolu turskia ibrik4ia Georgi Parvanov!

  2. BULGARIN
    #144

    Dolu turskia ibrik4ia Georgi Parvanov!

  3. BULGARIN
    #143

    Gnusen predatel! Tursko mekere !!!

  4. reaktsija
    #142

    Mnogo gluposti -mnogo neshto razhda glavata na edin ANALust!Otpadachni sa ti ANALustite - hajde v kanala, che darpam vodata!

  5. AZ
    #141

    Sled kato razmutiha vodite na sobstvenia si lider, a mejdu drugoto biaha i izhvurleni v periferiata na obshtestvenoto mnenie, sega se spotaivat kato bulhi v gashti / s izvinenie za izraza/, i chakat otnovo da se poiavi podhodiasht moment da leiat pomia sreshtu vseki bulgarin, proiaviavasht zagrijenost za interesite na natziata si. E, rano ili kusno Kostov publichno shte obiavi, che v negovata partia niama miasto za natzionalni nihilisti!

  6. [email protected]
    #140

    Ima li njakoi spisak na rodootstupnicite, rodeni ot bulgarski maiki, no predali budeshteto na Bulgaria na DPS? Takiva kato; Yordan Conev, Biserov, Kamen Kostadinov, Rosen Vladimirov i podobni?

  7. BULGARIN
    #138

    Gnusen predatel! Tursko mekere !!!

  8. ......?
    #137

    everyty fuck you.............

  9. ......?
    #136

    HA SİKTİR BE....!

  10. Киряк Стефчов
    #135

    Драги Форест,Така е, но всички вие си пишете тука като не смеете да си подадете носовете навън понеже сте страхливци. А знаете ли, че повечето от тези журналисти, за които пишеш са отдавна без работа? Да не би Костов да ги прибере..или може би МЕДИАПУЛ? Всички политици само използват медиите, но когато трябва да ги защитят си траят. Затова и ще умрем, държава скоро няма да имаме, вижда се че ставаме полека лека част от Турция, на която комунистите са ни продали за достатъчно пари. След което все още руският гражданин Станишев ще си отиде в Москва и с това ще се свърши всичко. Няма Европа, няма САЩ. Такава е сделката. Апропо, кой е този вестник, който пише само истината?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.