Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Либия потвърди смъртните присъди на българките

367 коментара
Либия потвърди смъртните присъди на българките

Либия предизвика шок и възмущение в България и в демократичния свят с решението на Наказателния съд в Триполи да осъди повторно на смърт петте български медицински сестри и палестинския лекар, обвинени в причиняване на СПИН епидемия, довела до смъртта на около 400 либийски деца. София обяви официално, че не приема наказанията и че процесът е опорочен. Адвокатът на българките Осман Бизанти каза, че присъдите ще бъдат обжалвани в 30-дневен срок.

"Ще проучим какви са мотивите за решението на съда, за да разберем дали има грешки или неразбиране на фактите", посочи той след драматичното заседание на съда във вторник.

Няколко часа след потвърждаването на смъртните наказания българският главен прокурор Борис Велчев заяви, че София вероятно ще образува дела срещу либийските служители, изтръгнали с мъчения самопризнания от българките. Засега това е и единственият конкретен отговор на българските власти по повод произнесените присъди в Триполи.

Шестимата български медици са в затвора от 1999 г., като през това време 52 от общо 426 инфектирани деца починаха от СПИН.

На 6 май 2004 г. българите бяха осъдени на смърт чрез разстрел, но преди година върховният съд на Джамахирията отхвърли наказанията заради протести, че процесът не е бил честен.

Д-р Здравко Георгиев бе оневинен по обвиненията за заразяване със СПИН, но вече две години той не може да напусне Либия, защото миграционните власти не му издават виза.

След подновения процес, започнал по-рано т.г., Наказателният съд в Триполи потвърди смъртните присъди, без да вземе под внимание становището на водещи световни учени, че случаи на инфекция с вируса на ХИВ е имало още преди българките да започнат работа в детската болница в Бенгази. Либия не отстъпи и на натиска на ЕС и САЩ, които поставиха освобождаването на медиците като условие за подобряване на отношенията с Триполи.

Петте български медицински сестри бяха оправдани по по-леките обвинения – за валутни престъпления, варене на алкохол и нарушаване на морала на Джамахирията.

“Жестоко е. А що се отнася до цялата тая гавра с нас, питайте западните ни съюзници, питайте правителството, не питайте мен. Това е чудовищно, чудовищно. Те се гаврят с нас 8 години”, коментира д-р Здравко Георгиев минути след обявяването на присъдите във вторник.

София: Процесът е опорочен и политизиран

Българското държавно ръководство единодушно отхвърли присъдите и за пръв път обяви официално, че процесът е бил опорочен. Това става след години на затопляне на отношенията с Джамахирията и осъществяване на държавни и неформални контакти за благополучно решаване на проблема.

Президентът Георги Първанов заяви, че процесът е бил опорочен и призова либийските власти да се намесят незабавно в името на справедливостта, да отменят тези абсурдни присъди и да освободят българските сестри и палестинския лекар. В присъствието на премиера Сергей Станишев, който не взе думата, но явно се солидаризира с думите на президента, Първанов изрази “нашето дълбоко възмущение” от решението на съда.

“Остро осъждаме и категорично отхвърляме произнесените смъртни присъди”, заяви Първанов.

“Отново не бяха взети предвид неоспоримите доказателства за невинността на медиците ни, пренебрегната беше позицията на световната научна общност за причините и характера на епидемията от СПИН в Бенгази, не бяха отчетени многобройните нарушения на човешките права на нашите сънародници”, изтъкна българският държавен глава, който преди две години бе на посещение в Либия и се срещна както с либийския ръководител Кадафи, така и с пострадали от СПИН епидемията.

Първанов смята, че “осъждането на смърт на нашите невинни сънародници и на палестинския лекар прикрива истинските причини за възникването на СПИН епидемията в Бенгази”.

“Призоваваме либийските власти да се намесят незабавно и в името на елементарната справедливост ускорено да преразгледат и да отхвърлят тези абсурдни присъди и да освободят българските медици и палестинския лекар”, каза Георги Първанов. Като благодари на нашите приятели и партньори, на правозащитници и специалисти в областта на СПИН, които споделят справедливата българска кауза, той апелира към цялата международна общност категорично да осъди решението на съда и да настоява пред либийските власти за освобождаването на медиците.

Президентът припомни инициативите и помощта на България за подобряване на медицинските грижи, предоставена на децата и семействата, засегнати от трагедията със СПИН епидемията в Бенгази.

Процесът не беше нито справедлив, нито безпристрастен, заяви френският адвокат на българките Еманюел Алтит.

"Нито едно от доказателствата за невинността на медицинските сестри не беше взето под внимание", посочи юристът пред журналисти в Париж. По думите му “това не е провал на адвокатите, а на либийската система”, предаде БТА.

Шалкам: Това не са окончателните присъди

Това не се окончателните присъди, заяви либийският външен министър Мохамед Шалкам на извънредна пресконференция във вторник.

Имаме правни процедури, които гарантират получаването на справедливост, коментира министърът на правосъдието Али Хаснауи. Той добави, че делото автоматично преминава към Върховния касационен съд, който може да потвърди или отмени присъдите.

В случай, че присъдите бъдат потвърдени и на върховната инстанция, предстои заседание на Висшия съдебен съвет, който разполага с цялата власт да промени или да отмени напълно съдебните решения, каза министърът, цитиран от БТА.

Никой не може да се намесва в работата на нашата съдебна система, коментира колегата му Шалкам. Той посочи, че съдът не се влияе нито от позициите и действията на Запада, нито дори от либийския лидер Муамар Кадафи.

“Аллах е велик!”

Съдебното заседание започна в 11 часа българско време, с около час закъснение и продължи не повече от 7-8 минути.  Започването му бе съпроводено с яростни протести от страна на близки на заразените деца в Бенгази и дори адвокатът на българките Осман Бизанти бе нападнат на влизане в залата, до която първоначално не бяха допуснати журналисти.

След като съдия Махмуд Хуейса произнесе присъдите на Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Снежана Димитрова, Валентина Сирополу, Валя Червеняшка и  палестинския лекар Ашраф, в залата се чуха възгласи “Аллах е велик!” и радостни възклицания от страна на роднините на заразени деца.

Съдът автоматично уважи и гражданските искове, заведени от страна на семействата на болните от СПИН либийски деца - да се изплатят компенсации в размер на 700 000 либийски динара за всяко починало от СПИН либийско дете, както и 350 000 динара за заразено със СПИН дете.

В съдебната зала бяха допуснати по един дипломатически представител от страните членки на ЕС и САЩ.

Не съм изненадан от решението на съда и ще се обжалват присъдите пред Върховния съд на Либия, заяви адвокат Георги Гатев, един от българските защитници на петте медицински сестри. В това дело право няма, то трябва да се решава извън юридически, каза Гатев. Той определи процеса като пародия, според него делото е политическо, но не може да обвинява българската страна, защото всичко е в ръцете на Либия.

Решението на либийския съд е разочароващо и възмутително и за пореден път не се отчетоха всички научни доказателства за невинността на българките, коментира вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, който е на посещение в САЩ. Той заяви, че очаква бързо придвижване на процедурите пред последната инстанция, както и бързо приключване на процеса.

Позицията на САЩ винаги е била силна подкрепа на българската страна, заяви вицепремиерът.

Чаушев: Не може да се говори за компенсации

Зам.-външният министър Феим Чаушев, който представлява България в четиристранните преговори с ЕС, САЩ и Либия, и допреди няколко месеца обещаваше, че до края на тази година българските ще се завърнат благополучно у дома, заяви, че е “потресен” от присъдите.

“Осъждаме тези присъди и призоваваме либийските власти да се намесят незабавно”, каза Чаушев, който е в Либия и по-рано твърдеше, че ако медсестрите не бъдат освободени, той ще отиде да лежи в затвора заедно с тях.

На въпрос дали правителството мисли за компенсация на либийските семейства, Чаушев отговори, че не може да се говори за това, тъй като винаги са били отхвърляни подобни искания. “Има създаден международен фонд за компенсация на семействата”, обясни зам.-министърът.

За да освободи българките, Либия иска по 10 млн. евро за всяко от семействата на жертвите, което е равностойно на компенсациите, които Джамахирията изплати за загиналите в атентата над Локърби.

Народното събрание: Процесът е политизиран

Народното събрание в София категорично осъди и отхвърли потвърдените смъртни присъди.

“Абсурдното решение на съда се основава на очевидно опорочени следствени процедури и насилствено осигурени материали. Протакането на процеса вече осма година и отказът за изслушване на свидетели показват само силна политизация на процеса”, се казва в позицията на парламента.

Председателят на НС Георги Пирински отбеляза, че осъждането на смърт на невинни хора прикрива истинските виновници за възникването на СПИН-епидемията в Бенгази.

“Апелираме към цялата международна общност категорично да осъди решението на съда и да се присъедини към нашия призив за незабавното освобождаване на българските медици и палестинския лекар”, заяви Пирински.

Бившият председател на парламента и настоящ депутат от НДСВ Огнян Герджиков смята, че е време за реални ефективни действия на международната общност спрямо либийските власти.

Сидеров: Българските власти да арестуват шестима либийци

Лидерът на “Атака” Волен Сидеров не вижда какво управляващите могат да направят, освен да арестуват шестима либийци и да ги държат, докато не бъдат разменени за българките. Според него не бива да има скрупули, когато става дума за държава като Либия. По думите му виновни за сегашната ситуация са три поредни български правителства

“Виновни са външните министри, които са били през тези години, шефове на дирекции, посланикът, който е бил в Либия, скапаните служби – разузнавателни и контраразузнавателни, които не са си свършили работата и др. трябва да понесат отговорността си”, каза Сидеров пред Mediapool. Той обвини и ЕС и САЩ, че не са направили достатъчно да притиснат Либия. 

Присъдите ще “успокоят” душите на починалите

Произнасянето на смъртните присъди "ще успокои душите на починалите от смъртоносния вирус деца, чиито брой надвишава 50”, заяви председателят на Асоциацията на болните от СПИН  деца Идрис Лага пред телевизия Ал Джазира.

Относно учредения международен фонд "Бенгази", който събира средства за лечение на болните деца в европейски болници, Лага подчерта, че фондът ще продължи да съществува и да помага на болните и техните семейства. На въпрос дали не се допуска дори минимална възможност медиците да са невинни, Лага категорично заяви, че "това не е възможно". Той окачестви всички изследвания на западни учени, в които се представят доказателства за вътреболнична инфекция в педиатричното отделение в болницата в Бенгази като "фалшифицирани”.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

367 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. петя
    #373

    Абе хора вие не сте добре.Май не ви е срам.По-добре нищо не пишете отколкото тези глупости.Ето за това сме на това дередже българите,защото не се подкрепяме и не си вярваме.Аз сум сигурна,че тези хора не са виновни,а дори и да са те са БЪЛГАРИ и аз щте продължа да вярвам,че може и да не са.Абе не знам попринцип не пиша във такива форуми но тия двамата ме подлудиха Според мен са ограничени същества и ме е срам от такива идивиди.ТЪПАЦИ!!!!!

  2. Apostol.
    #372

    Michail Vashkevich-Bulgaria. http://www.a6661.narod.ru В името на Бог, Всемилостивия, Милосърдния! Да спасим нашите сънародници в Либия! А П Е Л - чрез Масмедиите До: Правителството и народа на Република България и на Либийската народна Джамахирия. От името на сдружение “Национална утринна молитвена среща” - България, отправяме призив за милост и прошка във връзка с трагедията в гр. Бенгази. Да, ние сме виновни за тази трагедия. Не Иван Костов, не Моамар Кадафи, а ние – хората от двете страни,

  3. Prorok.
    #371

    Michail Vashkevich-Bulgaria. http://www.a6661.narod.ru В името на Бог, Всемилостивия, Милосърдния! Да спасим нашите сънародници в Либия! А П Е Л - чрез Масмедиите До: Правителството и народа на Република България и на Либийската народна Джамахирия. От името на сдружение “Национална утринна молитвена среща” - България, отправяме призив за милост и прошка във връзка с трагедията в гр. Бенгази. Да, ние сме виновни за тази трагедия. Не Иван Костов, не Моамар Кадафи, а ние – хората от двете страни,

  4. Ева
    #370

    Хора, българи, в кой век живеем? Къде сме и кои сме? Не сте ли се замисляли поне веднъж? Как е възможно да пишете такива гнусотии? Или ви е лесничко в Родината и изобщо не ви пука какво направиха с тези нещастни наши сънародници, в какво ги обвиниха и как амуджите се опитват да обърнат всичко в тяхна полза и защита, за да оправдаят мръсотията в цялата си страна, немарливостта,безразборни връзки,некадърността на системата и най-вече да укрепят трона на царя си Кадафи. И вие наричате това заслужени

  5. reakzioner
    #369

    Pri tova si slizi s argumenti, za razlika ot sektatntite vav foruma!

  6. Petar
    #368

    Obru6tam se kum ADMINISTRATORITE na foruma:molq da mi obqsnite zna4enieto (spored vas) na slovosu4etanieto "necenzurni kvalifikacii"(koito ni uverqvate, 4e premahvate)! Dumite "izrode" i "izrodeni o4i4ki" na Bulgarin ne spadat li v tazi kategoriq?Blagodarq predvaritelno!

  7. ПИНОЧЕТ
    #367

    ДВА МИЛИАРДА ИЗНЕСЕНИ В ЛИБИЯ и КОСТОВ много добре знае това и се прави на ущипан?При този ЗВЕРСКИ приватизационен грабеж Вие какво очаквахте? Да оставим всичко друго и да вземем например 393-те задгранични дружества към ВТО-тата. Някой да знае какво стана с тях и къде отидоха? Не нали? А това са активи за милиони, милиарди. Само, че от държавни по списък бяха раздадени ей така и станаха частни. Къде е ПРОКУРАТУРАТА, комптенетните органи, проверяващите финансови институции и т.н. Мълчат си все едно

  8. Vuzmuten
    #366

    Napravo sum potresen ot komentarite,koito 4eta v tozi forum!G-n Bulgarin,moje bi i men 6te posuvetvate da se pregledam pri psihiatur i s udovolstvie 6te go napravq.Nadqvam se, 4e psihiaturut 6te me obqvi za lud i 6te me uveri, 4e ne sum razbral pravilno va6ite komentari!Neprostimo e inteligenten 4ovek,pri vsi4ki onevinitelni nau4ni dokazatelstva za nevinnostta na sunarodni4kite ni, pri cqlata mejdunarodna podkrepa na organizacii,pravitelstva i otdelni li4nosti, da zaqvqva, 4e tezi smurtni prisudi

  9. jw
    #365

    Андрешковщината си я е имало и преди това.

  10. Българка
    #364

    http://www.petitiononline.com/bulgaria/petition.html

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.