Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Лидерите на ОДС, ДСБ и БНС ще обсъждат десен съюз, ако се стигне до трети мандат

155 коментара
Лидерите на ОДС, ДСБ и БНС ще обсъждат десен съюз, ако се стигне до трети мандат

Лидерите на ОДС, Демократи за силна България (ДСБ) и Български народен съюз (БНС) ще се срещат другата седмица, за да обсъдят инициативата на Надежда Михайлова за създаване на общ парламентарен съюз, който да има шанс да получи третия мандат за съставяне на правителство.

Другата цел на подобно обединение е да се бори председателски места в парламентарните комисии, за което НДСВ обещали да дадат рамо на ОДС, съобщиха депутати.

ПГ на ОДС взе решение да предложи отново десен съюз на ДСБ и БНС в петък по обед и покани колегите си на среща малко след това.

Лидерът на Гергьовден Любен Дилов –син отрече информациите, че ще напуска ОДС, но потвърди, че е бил един от седемте депутати, които не са подкрепили предложението да започнат преговори за десен съюз.

Тази среща е безсмислена, защото няма причини да се обсъжда подобен съюз, каза Дилов пред репортери в парламента.

Да се говори за правене на парламентарен съюз без да се знае какво е отношението на ДПС към такъв съюз и какво би било отношението на хората в такъв съюз към ДПС е упражнение без никакъв логичен или предвидим край, смята Дилов.

Как ще се реализира мандат без ДПС - и като аритметика и като отношение към ДПС, е нещо, с което българските политици много повече трябва да се занимаят, отколкото с аритметиката на бъдещия кабинет, защото очевидно сме в нова ситуация по отношение на българския етнически модел и това го крещят хората по улиците, добави лидерът на Гергьовден.

Наскоро Н. Михайлова апелира към ДПС да завие надясно и да подкрепи дясноцентритско правителство, макар че партията на Ахмед Доган вече обяви пакетирането си с БСП до края на 40-ия парламент. 

Без 34-те депутати на ДПС, НДСВ и трите десни формации имат само 103 –ма депутати, което не им стига за прокарване на правителство.

Безсмислеността на упражнението “десен съюз” бе нагледно демонстрирана и след срещата в петък, когато Надежда Михайлова заяви, че БНС се ангажирали да не подкрепят правителство с мандат на ДПС, но след това Бойко Ватев от БНС отрече категорично да са давали отговор на този въпрос. Ватев освен това допълни, че не би желал лидери на други политически сили да се изказват от името на неговата формация.

Депутатът от БНС каза, че ще изразят отношението си към евентуален мандат на ДПС, когато му дойде времето и определи идеята за десен съюз като “интересна и екзотична”, с която ще бъде запознато ръководството на БНС.

Коалицията на Мозер, Софиянски и Каракачанов вече беше спазарена от БСП, НДСВ и ДПС и е готова да подкрепи каквото и да е правителство, с чийто и да е мандат. Лидерът на ССД и бивш столичен кмет Стефан Софиянски е бил принуден да се съгласи с изпращането му като наблюдател в Европейския парламент, тъй като условието на ДПС било той да е вън от следващия кабинет. 

Заместник – председателят на ДСБ Веселин Методиев, който участва в разговорите, каза, че ако има ситуация на трети мандат за съставяне на правителство, ДСБ е за провеждане на лидерска среща. Партията на Иван Костов не вижда смисъл в създаването на общ парламентарен съюз, но е за експертно правителство извън БСП и би подкрепила в парламента, макар и без да участва в дясноцентритско правителство без БСП.

Методиев добави, че предложението на ОДС не е обсъждано в ръководството на ДСБ и това ще стане преди лидерската среща другата седмица.

Надежда Михайлова изрази удовлетворение от срещата и каза, че създаването на десен съюз ще улесни президента при решението на кого да връчи третия мандат, тъй като било нормално след левицата и центъра в лицето на БСП и НДСВ мандатът да бъде връчен на десните.

Според Михайлова е много важно да се обсъди партньорството между ръководствата на десните партии за дейността на парламентарните комисии и действията за частичните местни избори. Според депутати от ОДС, с общо 50 депутати евентуален десен съюз можел да получи председателски постове на комисии в парламента и щял да получи подкрепата на НДСВ, което пък съответно ще намали влиянието на БСП в комисиите.

Преди два дни лидерът на Демократическата партия (ДП) Александър Праматарски е предложил на партньорите в коалиция ОДС да предложат съюз само на ДСБ. Според източници от заседанието категорично против подобна идея са се изказали бившият премиер Филип Димитров и бившият президент Петър Стоянов, който предупредил, че ако двете формации се съюзят, трябва да назначи четирима души, които да му носят ковчега на СДС.

В петък седем от общо 17 депутати в ОДС са се въздържали за предложението на Михайлова за десен съюз с аргумента, че все още тече процедурата по втория мандат и не се е стигнало до трети.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

155 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. еврореалист
    #156

    фурнаджийска лопата...

  2. Иванка от Ахтопол
    #155

    Н.В. Старецът се отпусна за хладна следобедна дрямка, много и здраве на България!

  3. еврореалист
    #154

    автор: колективен, вж. именник на народните представители + индивидуални автори: нцвС2, бизнесменти, синдикати, нпо-та и др.година на издаване: 2005място: Българияжанр: драмо-комедиподвързия: гланциран политически цинизъм с футлярпоредност на изданието: второ за годината и N-то за преходарецензент: ЕСредактор: МВФ и СБкоректор: посолства н водещи държавитираж: 8 000 000 (балъци)

  4. хммм
    #153

    НДСВ и .....? Атака или ДПС?То ще стане едно ... 5 партии в коалиция - ще се избият...

  5. циник
    #152

    на фашистите от Атака я дава, от леглата им не става...

  6. Попова
    #151

    Той направи много за доброто развитие на г-н Слави Трифонов и с това показа колко е талантлив. Той и сега заема ясни политически позиции, които никои друг не заема. Той създаде и ОДС, една печеливша коалиция. Подкрепям този симпатичен млад човек.

  7. Ядосан
    #150

    да вземе да си ходи с цялата си тайфа малоумници, че това вече на нищо не прилича! От сто километра е видно, че тоя парламент е едно недоразумение. Да идат на предсрочни, че да се подредят някак нещата.

  8. кънчо
    #149

    ОДС-5партии,БНС-3партии+ДСБ.пълна лудост.

  9. Синилков
    #148

    Вече не е ясно кой кой е? Кака Надка най-добре да върви със Софиянски, Яне Янев му подхожда "Атака", Любен Дилов е за ДПС/най-добрите артисти са там/-"национално отговорен", а останалите да целуват ръка на Костов и ако ги приме, да слушат и да не си отварят устата, за да не направят поредния гаф.То се е видяло, че сложиха кръста на СДС, дано остане някой да напише и некролога.

  10. 08
    #147

    При трети мандат всичко е в ръцете на Първанката,който е биз-бизе с агент Сава.Защо Надка си мисли,че ще предпочете някаква си нейна комбинация?САМО ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ЩЕ ПРОЧИСТЯТ ДОНЯКЪДЕ ПАРЛАМЕНТА!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.