Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Лъчезар Иванов кандидатства за доцент с две чужди публикации

54 коментара
Сн. БГНЕС

Две от публикациите, които депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов е представил за конкурса за доцент в Медицинския университет в София, не са негови. Техен автор е проф. Любомир Иванов, бивш директор на Националния център по опазване на общественото здраве, сега съветник по здравните въпроси към КНСБ, съобщи Zdrave.net. Присвояването на статиите е станало възможно, тъй като под тях като първи автор Любомир Иванов е подписан като Л. Иванов, което съвпада с инициалите на депутата.

Хора от академичните среди са алармирали пред изданието, че единствената публикация в чуждестранно издание, представена от депутата, в действителност не е негова. Става въпрос за публикация в гръцкия сборник Public Health and Health Care in Greece and Bulgaria: The Challenge of the Cross-Border Collaboration, озаглавена Climatic Factors Related to Cerebrovascular Mortality in Sofia. Според предоставеното резюме, публикацията представя резултати от петгодишно проучване (2001-2005) за влиянието на факторите на климата върху сърдечносъдовите заболявания, а като автори са изброени "Ivanov L., R. Chakarova, Z. Spassova, D. Philipov”.

Статия за същото изследване на същия екип е публикувана още през 2009 г. в Българско списание за обществено здраве, специализирано издание на Националния център по опазване на общественото здраве. Първи автор на публикацията обаче е не депутатът Лъчезар Иванов, а проф. Любомир Иванов, тогава директор на Националния център по опазване на общественото здраве.

"Идеята на тази тема я донесох аз от чужбина, когато в началото на 2000 г. започна да се говори за промените в климата, за влиянието им върху общественото здраве и т.н. Събрах хора, тогава доц. Чакърова беше републикански консултант по бедствени ситуации, другите двама са специалисти по медицинска география, и аз – специалист по обществено здраве“, обяснява авторът проф. Любомир Иванов.

“Започнахме да работим по тази интересна тема. Много трудно събирахме данни”, разказва той. Професорът е категоричен, че Лъчезар Иванов няма нищо общо нито с изследването, нито с публикацията в гръцкия сборник.

"Разбира се, че не е Лъчезар, трябва да се чете Любомир Иванов, само че името ми е съкратено”, обяснява професорът.

Нещо повече – в резюметата, публикувани на сайта на Медицинския университет в София във връзка с конкурса за доцент, на който единствен кандидат е Лъчезар Иванов, проф. Любомир Иванов открил още една статия, чийто автор в действителност е той. Този път става въпрос за публикация в специализираното издание “Здравна политика и мениджмънт”, със заглавие “Здравеопазването в Република България – реалности, предизвикателства”. В нея Л. Иванов е съавтор със С. Спиридонов и вече покойният лидер на КНСБ Желязко Христов.

“Вече бях пенсиониран и като съветник по здравна политика в КНСБ изготвих един доклад на вече покойния президент, с който започнахме един дебат по трансформацията на здравната система”, разказа проф. Иванов и допълни, че впоследствие докладът бил публикуван във въпросното издание.

На този етап проф. Любомир Иванов няма намерение да си търси правата по съдебен път. Той обаче се пита защо си затварят очите колегите му в МУ-София и отбелязва, че с такива действия се засяга моралът в науката.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

54 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #54

    Скоро не беше се проявявял. Е, няма спирачка за този нахалник!

  2. Анонимен
    #53

    КОГАТО И ПОЛИТИЦИТЕ ИСКАТ ДА СТАВАТ УЧЕНИ, "академичните" срамоти и престъпления, характерни за хабилитирането (доценти, професори, член-кореспонденти, академици), ще продължават в (Народна) Република България - докато няма наказания! Д-р Георги Чалдъков Бургас-Варна

  3. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #52
  4. Анонимен
    #51

    Лъчко е мошеник като всички от ГЕРБ, разликата е може би че няма и никакъв интелект. Мошеник на дребно.

  5. Анонимен
    #50

    ех Лъчко отдавна не се беше появявал на пистата

  6. Анонимен
    #49

    BLUE: Досиетата като се отворят ще се види как тези от съветите са пробутвали другите доносници напр. Пъпеша-известен мошеник, плагиат и тъпанар, но иначе и той професор

  7. Анонимен
    #48

    Дали д-р Лъчезар Иванов все още е личен лекар на премиера д-р Бойко Борисов?

  8. Анонимен
    #47

    Най-първите приятели на Боко до един са за чудо и приказ. Помислете кои са - все от един дол дренки. А за един от тях, един разхайтен комунист и ченге, беше готов да си жертва и управлението.

  9. Анонимен
    #46

    Действията на гореспоменатия господин не са плагиатство, а документна измама! И би трябвало да бъде съден!

  10. Анонимен
    #45

    Тоя май веднаж се издъни в НС и Премиера му отне всички постове ...,но го остави депутат.Дочу се нещо и за някакви хонорари ,които сам си написал ,но работата заглйхна.Сега това е ново/по примера на Калинка/...доцент?Дано му е последна издънката .

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

Участвам