Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Любимата обвинителка на вътрешния министър става зам.-главен прокурор

Освен Ася Петрова, Цацаров е поканил в екипа си Борислав Сарафов, Галина Тонева и Пенка Богданова

78 коментара
Ася Петрова често е в компанията на министър Цветанов и шефа на ГДБОП Станимир Флоров. Снимка: БГНЕС

Най-уважаваният от вътрешния министър Цветан Цветанов прокурор в страната – окръжната обвинителка на Шумен Ася Петрова, ще бъде предложена за един от заместниците на новия главен прокурор Сотир Цацаров, който в четвъртък тържествено встъпи в длъжност.

Това обяви самият той, добавяйки, че останалите колеги, които е поканил в управленския си екип, са конкурентите му в надпреварата за високия пост Галина Тонева и Борислав Сарафов, както и сравнително неизвестната на този фон редова обвинителка от Пловдив Пенка Богданова.

"Не съм предложил нито един от заместниците си след разговор с Цветан Цветанов", разясни Цацаров в отговор на въпрос дали предложението му за рязкото кариерно израстване на шуменската обвинителка е било съгласувано с министъра.

Високото назначение на Петрова не е изненада, тъй като тя отдавна се радва на особено благоразположение от страна на МВР шефа Цветанов, който пък заедно с премиера Бойко Борисов е отявлен поддръжник на Цацаров още преди той да бъде номиниран за кандидат-ръководител на държавното обвинение.

Окръжната прокурорка на Шумен доби национална известност покрай факта, че наблюдаваше приоритетното за управлението на ГЕРБ дело срещу бандата за поръчкови убийства, кръстена "Килърите", определяно многократно от вътрешния министър като разкриващо за пръв път в историята на България "срастването на политическата класа и организираната престъпност".

Петрова е единственият магистрат, придружавал Цветанов в САЩ

Благодарение на всеотдайната си работа по този процес и безпрекословния успех на първа инстанция (три доживотни присъди без право на замяна и още няколко тежки наказания – бел. ред.) Ася Петрова дори получи ексклузивната привилегия да придружава Цветанов по време на близо 3-седмичното му посещение в САЩ в края на м.г. Участието ѝ в правителствена делегация на толкова високо ниво така и не бе изяснено, като министърът и до момента отказва да назове причината. Вместо това той не пести суперлативи за професионализма на Петрова, определяйки я като прокурор за пример.

"Казвам го това за Ася Петрова, защото знам на какво беше подложена Ася Петрова през всичките тези години. И трябва да ви кажа, че подкрепата, която е получавала, както от мен като министър на вътрешните работи, така също и от служителите, които оперативно трябваше да обезпечават и да работят в това разследване. Мога да кажа, че това е един прокурор, дай Боже да са повече такива прокурори в България и мога да ѝ благодаря сърдечно от това, което направи в този мегапроцес", коментира Цветанов пред БНТ на 21 декември м.г. ден след прочитането на осъдителните присъди по делото "Килърите".

По време на въпросното му интервю самата Петрова бе включена в ефир чрез жива връзка от Шумен, за да може от своя страна да изрази благодарността си към "министър Цветанов за подкрепата му и личната му ангажираност по това дело и на полицейските служители, които наравно с нас прокурорите работиха по този казус, и на г-н Валентин Цоновски (зам.-шеф на ГДБОП – бел.ред.), който бих искала да кажа, че две години от живота си посвети на това дело".

Името на прокурорката попадна в публичното пространство и през октомври 2010 г. покрай смъртта на шофьора ѝ Недко Тодоров. Тогава МВР шефът в типичния си стил побърза да оповести, че основната версия в разследването на случая е самоубийство, въпреки че мъжът бе открит с прерязано гърло в парка Шуменското плато.

Въпреки всички тези обстоятелства, онагледяващи близостта между Петрова и Цветанов, Сотир Цацаров категорично отрече тя да е била причина, за да се спре на шуменската прокурорка. Уточни лаконично и че не я познавал покрай делото "Килъри", а още отпреди това.

Според Цацаров и Тонева, и Сарафов са достойни за неговия пост

 

По отношение на двама от другите си бъдещи заместници – Галина Тонева и Борислав Сарафов, новият главен прокурор прояви вежливост, заявявайки, че и двамата били достойни да заемат поста му. Освен това концепциите им взаимно се допълвали и точно по тези причини решил да ги покани в екипа си.

"Вечерта след протичане на избора (на 20 декември м. г. - бел. ред.) Галина Тонева потвърди, че при негативен резултат, тя ще подаде оставката си като зам.-главен прокурор и го направи. Въпреки тази оставка, разговарях с нея и я поканих да преразгледа това решение, за да работим в екип", добави Цацаров.

За Сарафов той посочи, че опитът му като досегашен ръководител на Апелативната спецпрокуратура би могъл да бъде от голяма полза за бъдещите реформи в държавното обвинение. Като шеф на спецструктурата Сарафов също има доста близки отношения с министър Цветанов, с когото не веднъж е участвал в пресконференции по повод разбити групи за контрабанда, ДДС измами и други.

Кандидатурата му за главен прокурор пък бе издигната от петима членове на Висшия съдебен съвет, сред които бяха известните с близостта си до ГЕРБ председател на Върховния административен съд Георги Колев и Юлиана Колева, бивш депутат от управляващата партия.

Редови обвинител е единственият представител на пловдивската магистратура

 

Единствено Пенка Богданова от Пловдивската апелативна прокуратура е сравнително неизвестният бъдещ зам.-главен прокурор. Тя бе представена накратко от Цацаров като добър професионалист с над 18-годишен опит в системата. Заедно с него тя бе част от т.нар. Магистратски съвет към кабинета на бившия правосъден министър и сега вицепрезидент Маргарита Попова.

 

Според публикации в пловдивски медии Богданова е известна в града с работата си по повечето банкови дела още от времето на "Агробизнесбанк". Член е на специализирания екип за разследване на финансови престъпления към местната прокуратура.

 

Работила е също по делото срещу бащата на местния рапър Ванко 1, по което бе конфискуван хотелът на фамилията заради недоказан произход на средствата, с които е закупен. Богданова е наблюдавала и процеса за трагичната катастрофа в Симеоновград, при която навръх Великден преди няколко години загинаха петима тийнейджъри.

Останалите двама членове на екипа на Цацаров са досегашният шеф на международния отдел във Върховната касационна прокуратура Камен Михов, който ще оглави Върховната административна прокуратура и преизбраният наскоро като шеф на следствието Бойко Найденов, който по закон е единственият зам.-главен прокурор с 5-годишен мандат.

Засега новият ръководител на държавното обвинение отказа да уточни какви ресори ще бъдат определени на четиримата му заместници, като помоли за малко време, за да може да навлезе в новото си амплоа.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

78 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #78

    Ха сега г-н Цацаров , ако сте сериозен се заемете с най-големия крадец в сестемата на родното здравеопазване ! Той е известен на всички и се нарича цар илийчо просташки , опоска през последните 20 години всички пловдивски държавни болници -пряко и чрез подставени лица , открадна стотици милиони и възпита себеподобни бандити , от който отърване няма да има ! От предшественика Ви -плужека борко се откупваше лесно защото откраднато делеше с милата си партия . Сега ще можете да се докажете дали сте сериозен

  2. Анонимен
    #77

    Повярвах точно толкова , колкото вярвам че ВСС е независим в политическо отношение.Ако нямаше сделка за заместниците на цацата ,която днес е вече кит , то предложилите т.нар алтернативни кандидатури ,членове на съвета , поне биха гласували за тях.

  3. Анонимен
    #76

    Царо - Цецо - Цецка - Цацаро

  4. Анонимен
    #75

    Горкият Цацаров. С кого са му натресли (очевидно) да работи. Да се чуди откъде да изкара аргументи да оправдае два от изборите си. Сарафов -с милиционерското му образование и печална лично - професионална репутация. "Опитът" му като ръководител на специализираната прокуратура, която за година и половина съществувание, работи едва половин, и прокурори от други прокуратури ходят да си защитават делата в спецсъда ще е несъмнено неоценим. И Петрова -завършила Бургаския свободен университет и наблюдавала едно сериозно дело през живота си, щото в Шумен няма как да има второ. Горкият Цацаров.

  5. Анонимен
    #74

    Има нещо, което не разбирам (сигурно аз съм си глупав, де!) През юни 2010 край Самоков беше застрелян с Калашников бандита/футболен президент Юри Галев. Благодарение на храбрата прокурорка от статията по-горе "Килърите" на Галев са с доживотни присъди. През юли 2012-та обаче, пак край Самоков бяха застреляни с Калашников бандитите/бизнесмени Васил Донев и Динко Рогов. Както и невинна жена, пътувала с тях в колата. По това време "Килърите" бяха в ареста. Та не разбирам как е възможно край Самоков

  6. Анонимен
    #73

    не разбрах на кого е любовница - на Цвъки или на Флората, или правят тройка и затова навсякъде са тримца?

  7. Анонимен
    #72

    За Килърите трябва да й се признае при тоа много добре се справи.Но изведнаж Зам.гл.прокурор не е ли малко много? Щатите добре.И тя прекарва добре и Цвъки прекара добре.Ами ако осъдят октоподите под нейно ръководство какво ще я правят?

  8. Анонимен
    #71

    Цветанов и Петрова са първите, които подгониха истински бандитите от 20 години насам!

  9. Анонимен
    #70

    Тука нек'ъв пише, че Цацараров е американски резидент. По-голяма глупост не може да се измисли, защото в България нищо не се е случвало без одобрението на КГБ. Цацо е човек на Цецо, както и цялата камарила около него. А за Асето е ясн акто бял ден че е обслужила милиционерската мафия качествено и сега бере плодовете. Жална ни майка от такива "защитници на държавния интерес". Но пък имаме примера с Луканов, нали? И той се мислеше за недосегаем.

  10. Анонимен
    #69

    Трепери, мафийо! Иде СоБоГАПе: Сотирчо, Борко, Галка, Ася и Пенка и... Край на престъпността!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.