Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Лютви Местан е глобен с 2000 лв. за предизборна агитация на турски

15 коментара
Лютви Местан, Сн: БГНЕС

Глоба от 2000 лева е наложил областният управител на Сливен Марин Кавръков на лидера на ДПС Лютви Местан за агитация на турски език по време на предизборната кампания, съобщи БТА.

Наказателното постановление е от 17 май и е въз основа на издаден акт за административно нарушение от Районната избирателна комисия (РИК) в Сливен. Нарушението е извършено в котленското село Ябланово по време на събора "Герлово пее и разказва" на 5 май.

С това е нарушена норма по член 133, алинея 2 от Избирателния кодекс, която гласи, че предизборната кампания се води на български език.

Според Кавръков деянието е с висока степен на обществена опасност и заради това е наложена максималната глоба. По думите на областния управител Местан не е обикновен партиен функционер, той е народен представител и този закон е бил гласуван в негово присъствие.

Кавръков отбеляза, че досега няма случай на глобяване на председател на партия, защото хората, които е трябвало да го направят, са се съобразявали с политическата конюнктура. Той бе категоричен, че изпълнява закона.

Областният управител е постановил глоба от 3000 лева и за кмета на селото Джемал Чобан, който е глобен с 2000 лева за агитация на турски език и с 1000 лева, защото е използвал безплатно за целите на предизборната кампания на ДПС публичен ресурс.

Съборът е бил финансиран от община Котел като част от културния календар на общината.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

15 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #15

    Щом беззаконието на турското червено започва преди изборите, след изборите ще бъде на квадрат. Затова касиране и турското червено пак в опозиция да им дойде акъла.

  2. Анонимен
    #14

    Браво! Много правилна реакция на областния управител! Българските закони са за всички и те трябва да се спазват от всички. Права и задължения, а не само за права да се хленчи!!! На майчин език може да си говори всеки, но предизборна агитация за депутати в българския парламент според един добър закон за България се води на български език !

  3. Анонимен
    #13

    ЕU

    Да, 4, имат право да говорят на майка си ханъмата езика.
    Невръстни или пълнолетни - по принцип имат такова право.
    Да, не би било никак правилно да бъдат дърпани за опашките.

    Колкото за гюрюлтия и повече... 6 века вече...

    Местан е наглец правещ се на улав.
    Не е чак дотам тъп да не знае Закона.

    Никакви компромиси за турчеляви наци изпълнения
    в Европейския съюз.

    4

    Имат ли право турците да говорят на майчиния си език или не
    извън турската република.

    Ако да, тогава с тази глоба само се дърпа

  4. Анонимен
    #12

    Бълха го е ухапала с тези 2000лв. които обръчите им ги дават за семки. Затвор за подобно деяние пък да видим тогава дали ще нарушава законите. Законотворец да нарушава законите и да остане ненаказан. Това го има само в Булгаристан. Хак ни е тези и Киряк Стефчовците да ни управляват.

  5. Анонимен
    #11

    До 10: Диалекта си е диалект, но езика си е немски. Не откривай нови филологически висоти.

  6. Анонимен
    #10

    До 8: В Австрия определено се води агитацията на силен австрийски диалект, който за някого от Хамбург е почти неразбираем, както прочее и швейцарски немски.

  7. Анонимен
    #9

    До №7: не знам как е в Германия, Австрия, Испания или Италия, които са федерални държави. Примерно в Сардиния може ли да се води предизборна агитация на сардински или в Удине на фриулано или в словенската част на Каринтия на словенски или в Барцелона на каталански. За Франция съм чувал, че не признават малцинствата.

  8. Анонимен
    #8

    До 7 какъв австрийски език те гони бе, диване?!?

  9. Анонимен
    #7

    До № 4: "Имат ли право турците да говорят на майчиния си език?" ДА, но предизборната кампания по закон се води на езика на страната в която живеят, съответно на български, немски и австрийски.

  10. Анонимен
    #6

    Дали е говорил на литературен турски или като наш Бойко на някакъв диалект?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.