Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Майки искат да получат право да погребват мъртвородените си деца

8 коментара
Снимка: БГНЕС

Група неправителствени организации и майки на мъртвородени деца поискаха в сряда промени в законодателната уредба, които да им позволят да погребват бебетата си. Всяка година в България мъртви се раждат около 600 деца. Сега те получават акт за раждане, в който се вписва, че са мъртвородени, но не и смъртен акт, който е необходим, за да бъдат погребани.

В настоящата практика при раждане на мъртво дете след аутопсията тялото се изгаря в екарисаж като биологичен отпадък, заедно с други медицински остатъци. Децата не се дават на майките, обикновено под предлог да им се спести травмата от вида на починалите бебета. Въпреки че много семейства, изгубили децата си при раждането, искат да ги погребат, това в момента е невъзможно, тъй като мъртвородените не се третират като правни субекти.

 

Един от вариантите за решаване на проблема е тези деца да получават имена и да им се организират индивидуални погребения, има вариант и да не бъдат кръщавани и да се правят анонимни погребения само с акта за раждане на мъртвородено дете.

 

В сряда пред здравното министерство майки на мъртвородени бебета се събраха и пуснаха в небето лилави балони в памет на починалите деца. Юристи на министерство се срещнаха с майки и представители на Българския хелзински комитет, които са ангажирани с каузата. Освен наредба на здравното министерство обаче вероятно ще е нужна и промяна в Закона за гражданската регистрация, за което ще трябва да се ангажира и Министерството на правосъдието.

 

“Редно е тези родители, които искат да погребат децата си, да могат да го направят. Това, което е притеснително за много родители сега, е какво всъщност се случва с телата на децата. Познавам майка, която до ден днешен се пита дали нейното бебе е починало, а не е дадено за осиновяване. В никакъв случай не искаме да кажем, че има криминални практики в болниците, но това, което става в главите на родителите е страшно и не им позволява да приключат с този етап от живота си“, коментира Бояна Петкова, майка на мъртвородено дете.

 

Тя посочи, че в повечето държави в ЕС са възприети различни практики, но навсякъде се подхожда с уважение и разбиране към родителите на мъртвородени деца и се правят погребения.

 

Елена Кръстева, която е психолог, коментира, че е по-добре мъртвите бебета да бъдат показвани на майките като естествена част от раждането, тъй като в последствие това им помага за преживяване на травмата. “В страни от Западна Европа насърчават майките да видят мъртвородените бебета, дори и тези с генетични деформации. Почти всички родители, които са имали контакт с мъртвородените си бебета, не съжаляват след това, че са ги видели, въпреки, че моментът е много тежък. Също така е хубаво родителите да могат да дадат име на починалото бебе“, коментира още тя.

 

Психолозите смятат, че когато родители са имали възможност да се сбогуват с бебетата си, успяват да преживеят и да се възстановят от травмата много по-бързо.   

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

8 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #8

    Това е най-голямата глупост, която някой иска да направи и да се самонаранява умишлено! МАЙКИ,ЗАМИСЛЕТЕ СЕ!Аз лично съм категорично ПРОТИВ.В най-добрия случай - да имат право на избор.Минала съм по тоя път два пъти (и то преди повече от 20 години,и независимо от невиждането на бебетата, спомените от мъртвите раждания още не са изчезнали от съзнанието ми и ме навестяват от време на време). Не пожелавам на никого да ме последва!

  2. Анонимен
    #7

    бате Ники до №4 С биологичен отпадък като теб, трудно се спори.

  3. Анонимен
    #6

    Милан Миланов, "лекар", Нова ТВ, "Здравей България", днес.
    ММ: Това не са хора от медицинска гледна точка. Защото не притежават основните човешки свойства - нямат съзнание, не приемат храна и не отделят екскременти. Те са плод, а не хора. Майките знаят ли на какво прилича един плод на 24 седмици [6 месеца]?! И какво ще стане, ако бъдат обявени за хора, а родителите им се разведат и възникнат проблеми с наследството. А какво да правят хората, които не искат да виждат мъртвородените си деца, нито да

  4. Анонимен
    #5

    Смях в правова държава...Че откога мъртвородените са собственост на държавата ? Или се прави особен род спекула...

  5. Анонимен
    #4

    Gen. Augusto Pinochet - ти заслужаваш "рестартиране" с юмрук в простата кратуна! Стига размахва този мухлясал парцал - религията! Господ няма и това се доказва всеки ден! Всяко нещо, което обличаш, ядеш, пиеш, ползваш по някакъв начин е създадено от човек, както и самата религия. Толкова престъпления са извършени от "слугите" на религията (нямам предвид само християнството - всичките религии), колкото никой друг не е успял. Религията е или за мързеливи хора или за хора, на които интелекта явно им

  6. Анонимен
    #3

    Църквата освещава казина, а трябва да е при хората!?

  7. Анонимен
    #2

    Gen. Augusto Pinochet: Това бе крайно време да стане и у нас. Човешкия живот започва още със зачеването. Когато две клетки се срещнат от там започва живота и ние трябва да го третираме като такъв. И не само това, но не ние сме създали този процес, а нашият Създадетел. Когато ние се опитваме да решаваме кой ще се ражда, кой не би трябвало да се ражда, колко момчета трябва да бъдат родени и колко момичета трябва да бъдат абортирани, тогава настъпва един истински морален, политически и икономичвски

  8. Анонимен
    #1

    Гледах сутринта предаването по Нова ТВ (здравей, България). Беше сред най-истинските човешки явления, които съм видяла през дългия си живот. Да, бягството от истинската човешка драма е още един дълбог белег за чалгизацията. Предпочитаме пресилени репортажи за скандални зверства или захаросани сериали за разбити сърца, но пред истинската мъка сме слепи, глухи, безмълвни. И съвсем забравихме, че страданието и дори смъртта... възраждат. Цената за спасението е винаги висока. Струва скъпи жертви, а най-страшното е, ако жертвите не бъдат почитани. Дори животните са вече по-морални от нас. Поне не се превземат!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.