Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Майки облякоха бебетата си с надписи "За мен бюджет няма"

Студуваха близо час, преди да ги приемат в парламента и залеят с думи колко много пари дава държавата за тях

29 коментара
Майките неводолстваха от замразяването на парите за децата, сн. БГНЕС

Десетина майки протестираха пред парламента в четвъртък срещу замразяването на детските добавки и ниското обезщетение за отглеждане на малко дете като доведоха и бебетата си, облечени с тениски "За мен бюджет няма" и "Да му мисли мама". Демонстрацията им започна паралелно на приемането на второ четене на бюджета за 2013 г., който запазва размера на изплащаните пари за отглеждане на дете между 1 и 2 години на 240 лв. месечно - с един лев под прага на бедността, и на детските надбавки на 35 лв. месечно.

"Тези 240 лв. за нищо не стигат", възмущаваха се жените. Доволна съм, че има магистрали, но аз първо бих нахранила детето си, преди да тръгна да пътувам", коментира една от тях. Майките студуваха с децата си над 45 минути, преди да бъдат приети от народни представители, въпреки че имаха пропуски за Народното събрание. В сградата те влязоха едва, след като независимият депутат Георги Терзийски призова от парламентарната трибуна председателя на Народното събрание Цецка Цачева за разпореди пускането им.

 

Така майките успяха да се срещнат с председателя на парламентарната социална комисия Светлана Ангелова и заместник-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев. Пред тях жените изразиха разочарованието си, че са приети едва след приемането на бюджета на държавното обществено осигуряване, който засяга техните социални права.

 

Ангелова веднага заподозря пръст на БСП в проявата на майките и ги призова "да не бъдем нападателни и БСП да не си прави евтин пиар". Това ядоса жените, които ѝ обясниха, че са нейните избиратели и тя трябва да защитава техните права.

 

В отговор Ангелова обясни, че всяка година от държавния бюджет се отделят над 1 милиард лева за децата, а майките я репликираха, че същата сума се дава и на МВР, и я попитаха дали дали иска да ѝ съберат 240 лв. и тя да се опита да живее и гледа детето си с тези пари, предаде БГНЕС.

 

Майката на болен от церебрална парализа 20-годишен младеж, който бе с нея, посочи сина си и се обърна към Светлана Ангелова: "Давам ви го да се грижите за него с тези пари", допълвайки, че инвалидната му пенсия е 121 лв. на месец. Държавата абдикира от грижата си за тези деца и няма никаква помощ за родителите, които са решили да отглеждат децата си с увреждания, а не да ги оставят в дом, посочи още тя.

 

Депутатът от ГЕРБ обаче продължи с числата, посочвайки, че през 2013 г. ще се отпуснат и 80 млн. лв. за общностни центрове и допълнително 30 млн. лв. са предназначени за подобряване на условията в съществуващите детски градини и изграждане на нови 15 детски заведения.

 

По думите на шефката на социалната парламентарна комисия услугите за деца с увреждания са се увеличили двойно от 2009 г. досега. Димитър Главчев коментира, че състоянието, в което са майките, не е заради ГЕРБ. Той посочи, че най-голямото перо в бюджета са социалните разходи и се търси баланс.

 

По-късно през деня президентът Росен Плевнелиев коментира, че когато се фокусираме върху сумата от 240 лв. майчинство за втората година от отглеждането на детето, все пак нека имаме предвид, че майките в продължение на една година получават една голяма част от заплатата си. Той предположи, че правителството с отпусканите средства за строеж на нови детски градини иска да стимулира повече заетост и по-ранно връщане на работа.

 

Вдигането на сегашната сума за майчинство и това с какви нива трябва да стане това, е въпрос, който подлежи на повече дебати в парламента. Ще ми се в парламента да няма само политическо противопоставяне, а да има повече дебат, заяви президентът. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

29 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. nu6ka
    #29

    Радвам се, че повече от форумците са за малък срок на майчинството и минимално заплащане. Вече не се трае със спекулации на *привилегированите*. Ами то не бяха майки, военни, полицаи, роми, инвалиди, социално слаби и т.н. Проблемът е в системата и най-вече разпределението на бюджетните пари на принципа на СОЛИДАРНОСТ. То бива бива СОЛИДАРНОСТ 100% ама чак толкова. За това трябва плащането на осигуровките да отива по ЕГН и от тях 10% да е солидарността, т.е. да се формират социалните и здравни фондове

  2. Анонимен
    #28

    Не само за децата пари няма.И за другите сфери няма.Само за магистратите и подчинените на Дянков има.ГЕРБ-аджийска работа,да не кажа българска.

  3. Анонимен
    #27

    Неморално е някои да взимат 90 процента от 1800 лв в продължение на една година.В България т.н.социална политика е направена така,че обикновените хора да хрантутят богатите наследници на политиците и циганите.

  4. Анонимен
    #26

    Лицемерие, лицемерие... Цоц интерционални погански "соболеви" акции. Онзи ден дрънна новина, че във Франция са осъдени безогтговорни родители които униформирали детето си с рекламна фанелка "Аз съм бомба" в стил талибанско камикадзе. "Мальчик" Станишев е специалист по съветски поганистични униформи. Шершете Жената... Търсете ла Фем... съветва мъдра интернационална пословица... Търсете нещо подобно и истината ще излезе на яве от блатото на многая 120 лета безбожни соц ком кап лъжи "В знак на протест срещу замразяването на парите за гледане на дете Майки облякоха бебетата си с надписи "За мен бюджет няма""

  5. Анонимен
    #25

    Ало, настоящи и бъдещи майки, помислете кога и пред кого да си вдигате и отваряте краката ! Никой не ви е длъжен, защото знаете кой най-много се възползва от социалните помощи.

  6. Анонимен
    #24

    до коменрат 22:

    това не е вярно. Никъде в Европа няма майчиство до 3 години!!!! Дори в Норвегия и Швеция, които са на 1во място в света в класацията на страните с най-добри условия за отглеждане на деца, децата трагват на градина след 1 г. (в много страни като Холендия, Франциа, Испания, гори от 4-6 месеца!!!!). Не ми се вижда хората там да са много психически разстроени.... Специално в Швеция, 1-вата година получаваш 80% от заплатата (ако си плащал данъци поне 1г. преди това, обаче!). След това

  7. Анонимен
    #23

    Говорил съм с руснаци. Проблемът с прекомерната циганска раждаемост в Русия се е решил, когато са премахнали помощите за раждане на деца.

  8. Анонимен
    #22

    "Скъпи" 4–ти, в цивилизования свят майките получават цивилизовани заплати, и могат да си позволят платени гледачки на децата, а им остават и 2/3–ти от заплатите за правилното хранене, и възпитание на децата. Даването на детето преди 3 годишна възраст на детска ясла нанася понякога непоправими травми на детската психика. Детето във възрастта до 3 години има най–голяма нужда от майката. Ниските детски надбавки и майчинство трябва да се прилагат, за да е по–сигурно унищожаването на нацията ни, просто не сме ценни като хора, битие и съзнание, и е видно от заинтересоваността на европейските първенци!

  9. adi adelina
    #21

    Вече няма думи ! Плевнелиев ме разби с изказването си майките. Че ниските помощи били с цел мотивирането им по-рано да е се връщат на работа . Този добре ли е? Понеже на повечето работни места си умират да вземат майки с деца на по 1 годинка. Що за абсурдно твърдение!

  10. Анонимен
    #20

    А прочутият мачо, премиерът, големият мъжкар, няма ли веднъж да приеме една майка? Или това би било дълбоко немъжка постъпка, с която ще изложи голямата си мъжественост на каратист?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.