Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Манипулирани и без конкурс са над половината обществени поръчки на София

С "утвърдените от КЗК и ВАС практики" общината оправдава нарушения с ремонта на пътя към зала "Арена Армеец"

29 коментара
Манипулирани и без конкурс са над половината обществени поръчки на София

Столичната община е допуснала нарушения и слабости при откриване и провеждане на 69% от проверените процедури по възлагане на обществени поръчки в периода 1 януари 2010 – 30 септември 2011 г., сочи доклад на Сметната палата, публикуван тази седмица. Проверката е установила още, че в 50 на сто от проверените процедури за възлагане на малки обществените поръчки са включени изисквания, които дават предимство на определен кандидат. През разгледания период Столичната община е провела 126 търга и е възложила над 400 малки поръчки. Най-честите нарушения са дискриминационни условия в тръжната документация и възлагане на дейности без конкурс, става ясно от проверката.

Сред нарушенията на столичното кметство е и ремонтът на пътя до столичната зала "Арена Армеец", която често се дава от премиера като пример за постиженията на управляващата партия ГЕРБ. Столичната община се оправда с това, че "обществената поръчка не е била обжалвана от страна на потенциални участници каквато законова възможност има в случай на въведени ограничителни условия". В съобщение на пресцентъра на "Московска" 33 се посочва, че имало установени от Комисията за защита на конкуренцията и на Върховния административен съд практики, свързани с определянето на минималните изисквания към потенциални участници в провежданите обществени поръчки.

 

Според Сметната палата обаче Столичната община е допуснала сериозни нарушения като е обявила поръчката за ремонт на пътя пред зала "Арена Армеец". Прогнозната ѝ стойност е 1.5 млн. лева, но в конкурсната документация е заложено изискване за минимум 3 млн. лв. годишни приходи от пътно строителство за последните три години. "Сумата на приходите от посоченото изискване (9 000 000 лв.) е 6 пъти повече от прогнозната стойност на малката обществена поръчка. Това изискване необосновано ограничава участието на лица в процедурата", пише Сметната палата. Поръчката бе възложена на “ГБС Инфраструктурно строителство” - същата компания, която построи зала "Арена Армеец" за около 100 млн. лева.

 

Дейности от поръчката в частта "Водоснабдяване и канализация" са прехвърлени на "Софийска вода", но за промяната не е подписан анекс. В рамките на поръчката "ГБС" ремонтира и кръстовището при "4-ти километър", но тези дейности не са били предмет на конкурса. В крайна сметка изпълнителят получава 1 126 803 лв. с ДДС, като София е платила 91 279 лв. за дейности, невключени в договора.

 

Дискриминационни условия са открити и в поръчката на София за втори етап от закриването на депото за отпадъци в Суходол. В обявлението е записано "участникът да бъде реално действаща (работеща) на пазара фирма поне през последните 5 години", с което се блокира участието на новорегистрирани фирми, които отговарят на останалите условя на възложителя. София сключва договор с "Чистота-Искър" ЕООД на стойност 21 720 742 лв. с ДДС за срок от 4 години.

 

В края на 2010 г. София сключва без конкурс договор за охрана на свои обекти с три фирми "Егида София" ЕАД, "Боду" ООД и "АСО-Пирели" ЕООД. Договорите с тях трябва да се прекратят до сключването на договор с компания, избрана след търг по Закона за обществените поръчки, но не по-късно от 31 май 2011 г. Новата процедура обаче се обжалва и договорите с трите охранителни компании са продължени в нарушение на закона. Така Столичната община е плащала за охрана, без да има валиден договор с изпълнителите. За периода от 1 юли 2011 г. до 31 декември 2011 г. за охрана са изплатени общо 1 232 610 лв., в това число 69 660 лв. - на "АСО-Пирели" ЕООД, 996 270 лв. – на "Боду" ООД и 166 680 лв. – на "Егида София" ЕООД. 1 В края на ноември е обявен нов конкурс за охрана на София, който не е приключил до края на проверката на Сметната палата.

 

Свързаната с бившия шеф на Столичния общински съвет Андрей Иванов фирма "Аксиор" също се е възползвала от "пропуските" на Столичната община при провеждането на процедури за възлагане на малки обществени поръчки и спечели договор за 4.1 млн. лв.. Нагласената поръчка обаче бе прекратена след скандал в Столичния общински съвет.

 

Офертата на "Аксиор" бе единствената постъпила в общината, но според отменената вече Наредба за малки обществени поръчки, възложителят трябва да избере между минимум три оферти. Изискването обаче не е спазено и София избра "Аксиор", заради което сега си навлича критиките на Сметната палата.

 

Одитният доклад завършва с препоръки към Столичната община, отнасящи се най-вече към актуализация на някои вътрешни правила, подобряване на контрола и по-голяма отговорност при привличането на външни експерти към оценителните комисии. Столичният кмет Йорданка Фандъкова има три месеца да изпълни препоръките и да уведоми палатата за предприетите мерки.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

29 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #29

    И пак няма виновни и осъдени.Защо да се коментира нещо което ни е до болка познато???Сладка е общинската баница нали Данче.

  2. Анонимен
    #28

    Не сме и очаквали друго. Само половината обществени поръчки са манипулирани, дори звучи добре.

  3. Анонимен
    #27

    Основният проблем на държавата е да накара Борисов да разбере, че законите важат и за него и неговите приятелчета. Но като гледам, той си набутва милиционерите навсякъде и много скоро ще разберете, че законите са само за нас, идиотите данъкоплатци, а с паричките ни се пълнят строго определени гушки... Такъв грабеж като сега не е имало никога. В Столична община единицата за харч е милион. А ти за 20 лв. не можеш да изгазиш административните дебри и оставаш длъжник до гроб...

  4. Анонимен
    #26

    Вече започна осмата година, откакто ГЕРБ управлява София. Всъщност особено в последните години, формулировката управляват е неудачна.

  5. Анонимен
    #25

    Що за глупост за обяснение за нарушенията при възлагане на обществени поръчки. Всеки, който се е явявал пред КЗК знае, че КЗК никога не отменя обществена поръчка на Столична община още от времето на кмета Борисов. За което Петко Николов бе награден с нов 3!!! петгодишен мандат от ГЕРБ, въпреки заклинанията, че ще освободят кадрите на 3 коалиция! Практиката на КЗК е ужасно противоречива и напълно конюктурна- това го знае всеки, които се явява по преписки там. А решенията се вземат предварително- т.е написани са предаврително, а самото изслушване е изкюлчително формално! Ето това е истински регулатор!!

  6. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #24
  7. Анонимен
    #23

    Абе Столична община- НАПРАВЕТЕ ПОНЕ 1-2 ПОРЪЧКИ ЧЕСТНО БЕ! И Ревизор със стаж 3 месеца ЩЕ ВИ РАЗНИЩИ КАКТО Я КАРАТЕ ДОСЕГА! ЯВНО СЕ МИСЛИТЕ ЗА ВЕЧНИ. АМИ МИСЛЕТЕ СЕ ,МИСЛЕТЕ!!! Но нали знаете какво значи Г.Г.З !!

  8. Анонимен
    #22

    Гнус ме е.

  9. Анонимен
    #21

    ГЕРБ=Група за Единно Разграбване на България

  10. Анонимен
    #20

    Не е вярно! Всичките са манипулирани!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

Участвам