Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

МВР готви законодателни промени срещу полицейското насилие

14 коментара
МВР готви законодателни промени срещу полицейското насилие
Вътрешното министерство ще подготви предложения за промени в Наказателния кодекс (НК) и Закона за МВР (ЗМВР) в изпълнение на дългогодишните препоръки на Европейския съд за правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ), поместени във всички 27 осъдителни решения срещу България по дела за полицейско насилие. Това стана ясно в четвъртък по време на кръгла маса по темата, организирана от заместник-вътрешния министър Веселин Вучков. На дискусията присъстваха юристи от няколко правозащитни организации, Висшия адвокатски съвет, прокуратурата, съда, както и депутатът от ГЕРБ Джема Грозданова, шеф на българското представителство в Парламентарна асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Обсъждането бе провокирано от няколко доклада на Българския хелзинкски комитет (БХК) и Институт "Отворено общество", представени през последните месеци. В тях правозащитниците посочиха, че родните власти продължават упорито да неглижират полицейското насилие и мълчаливо да пренебрегват констатациите на ЕСПЧ, че този проблем се толерира от няколко разпоредби в НК и ЗМВР. Допълнителен проблем според двете организации е тоталната липса на адекватно разследване на прокуратурата в случаите, когато полицаи са уличени в произвол.

"Ако ми зададете въпроса – има ли полицейско насилие, ще отговоря – да, такъв проблем съществува! Той се генерира от различни фактори. Може би от дефектна правна уредба, може би от неадекватна административна и съдебна практика", обяви в началото на дискусията Вучков.

Това е първият случай, в който висш представител на ръководството на МВР открито признава съществуването на практиката полицаи да бият и унижават безнаказано. За пръв път се организира и подобно обществено обсъждане по инициатива на силовото ведомство. Вучков пое ангажимент да събере и анализира всички предложения на неправителствения сектор за законодателни промени, като призова правосъдното министерство също да се включи. То обаче нямаше представител на кръглата маса, въпреки че бе поканен заместник-министърът Даниела Машева.

"Абсолютната необходимост" да замени "крайната мярка"

Основните предпоставки за полицейско насилие в ЗМВР са текстовете, които позволяват употребата на смъртоносна сила, дори когато заподозряният с нищо не застрашава служителите на реда, както и липсата на задължително изискване – да се пазят живота и здравето на задържаните. Според адвокат Маргарита Илиева от БХК лошата практика на родните магистрати по тези казуси се дължи на прилагането на грешен правен стандарт.

"Магистратите не анализират обстоятелството била ли е абсолютно необходима употребата на сила, тъй като закона не ги задължава да го правят", обясни юристката.

Илиева предложи няколко промени в членовете 72, 73 и 74 от ЗМВР, които регламентират именно използването на сила, помощни средства (палки, белезници, електрошок) и оръжие срещу заподозрени. Идеята на БХК е в изречението "При изпълнение на служебните си задължения полицейските органи могат да използват физическа сила и помощни средства само, ако те не могат да се осъществят по друг начин" да бъде предвидено това да става "само когато е абсолютно необходимо".

По думите на Илиева това е начинът да се избегнат издевателства над задържани, които не застрашават никого, но просто не са изпълнили дадено разпореждане. От организацията настояват униформените да бъдат задължени да използват само "абсолютно необходима сила" и, когато не става въпрос за опасен престъпник, да им се забрани да използват оръжие, дори и с риск заподозреният да избяга.

Освен това предлагат включването на допълнителен текст, който да задължава полицейските началници предварително да планират всяка акция на подчинените си, така че "всякакъв риск за живота и здравето на лицата да се намали до възможния краен предел". Илиева настоя и за премахването на разпоредбата, която позволява на полицаите да бият и заключват "видимо малолетни лица и бременни жени в случаите на масови безредици". Типичен пример за влиянието на този текст върху манталитета на униформените бе кървавото потушаване на протеста пред парламента от 14 януари 2009 г.

Три пъти се увеличило полицейското насилие, отразено в медиите

През последните две години случаите на полицейски произвол, отразени в медиите, са се увеличили три пъти, припомни шефът на правната програма на Институт "Отворено общество" Иванка Иванова. По думите ѝ униформените използват най-разнообразни методи за насилие, а монтирането на камери за видеонаблюдение в някой РПУ просто ги е накарало, да изливат агресията си предимно по време на операции или след работа.

Според Иванова пренасянето на подсъдността на полицаите от военните към цивилните прокуратури по-скоро е повлияло негативно на проблема, тъй като МВР работи в тясно сътрудничество с държавното обвинение и често може да се случи сигнал срещу униформен да бъде потулен от прокурора заради близките им отношения. Особено в по-малките населени места. Затова от "Отворено общество" предлагат създаването на външна независима институция, която да разследва всяка жалба за полицейско насилие по модела на Великобритания.

ВКС: Военните съдилища работят и не трябва да се закриват

Подобна позиция изрази и заместник-шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Гроздан Илиев, според когото "би било добре" разследванията срещу полицаи отново да се поемат от военните магистрати. "Не бива да се унищожава нещо, което функционира и работи добре", добави Илиев. Той все пак предложи, ако възстановяването на старото положение не бъде възприето, тези казуси да бъдат прехвърлени към готвения от властта спецсъд.

По думите му между 2008 и 2010 г. българските съдилища са постановили по едва 14 дела осъдителни присъди за полицейско насилие. По всички тях било установено, че използването на сила от полицаи изобщо не било свързано с работата им, а в повечето случаи с "битови проблеми и употреба на алкохол".

По данни на заместник-главния прокурор Галина Тонева пък през 2010 г. държавното обвинение е водило 283 разследвания срещу служители на МВР. 74 от тях били за произвол, като 34 са прекратени, а едва 17 от подсъдимите са чули "виновен".

Като законодателна промяна Тонева предложи делата за полицейско насилие да бъдат прехвърлени като подсъдност на Окръжните прокуратури и съдилища, за да се избегнат т. н. "близки отношения" между служителите на реда и разследващите. "Не съм привърженик на идеята тези дела да се върнат на военните магистрати", заключи заместник-главният прокурор. По думите ѝ, в момента се обсъжда създаването на специализирана структура в прокуратурата, която да се занимава с тези разследвания.

МВР намерило данни за насилие в само 3 от 35 сигнала тази година

За първите 4 месеца от годината ведомственият инспекторат, който се занимава с вътрешните проверки за превишаване на правомощията от страна на служителите, е намерил за основателни само 3 от общо 35 подадени от граждани сигнали. Четирима полицаи са били наказани, като само един от тях е уволнен, обясни шефът на инспектората Добрин Руменов.

В момента той извършва проверки за насилие при скандалния арест на бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов, както и по случая със зверски пребития 24-годишен Радослав Божинов, описан в края на април от Mediapool. Освен това инспекторите проверявали и дали арестите в полицейските управления отговарят на изискванията. Според Иванка Иванова продължава практиката арестантите да се изтезават и да се разпитват по кабинети на дознатели, въпреки че това е изрично забранено.

Адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация" пък посъветва МВР да направи по-прозрачна дейността на инспектората, като превантивна мярка за останалите полицаи. По думите му е наложително да се покаже кое поведение на униформените няма да бъде толерирано от ръководството, за да може да се промени порочният манталитет в системата.

Необходимо е също да бъде премахнат текстът на член 12а от НК, според който "не е общественоопасно причиняването на вреди на лице, извършило престъпление, при неговото задържане" ако "няма друг начин", обяви адвокат Динко Кънчев от Висшия адвокатски съвет. Той също настоя за предвиждане на "абсолютна необходимост" и "пропорционалност" при използването на сила от служителите на МВР.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

14 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. безпартиен
    #15
  2. Полиция=Лайна
    #14
  3. АБФК
    #13
  4. Демократ
    #12
  5. Горански
    #11
  6. СССРейчо
    #10
  7. кесар
    #9
  8. Шик
    #7
  9. Robinson
    #6
  10. А Цвъцко?
    #5

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.