Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Меглена Кунева между ралото, ЕК, Ботев и питбулската захапка

Или защо модерността остана на 230 км от срещата с гражданското общество в Хасково

235 коментара
Меглена Кунева между ралото, ЕК, Ботев и питбулската захапка

Те са семейство с две деца. Съпругата има вид на учителка – слуша внимателно, а когато някое от хлапетата, на които си личи колко им е скучно, поеме въздух по-силно, тя хвърля стръвен поглед към мъжа си, който безпомощно свива рамене и бутва възпитателно по коляното малкото хлапе. През останалото време той увива около пръстите си гумата от вече спукан розов балон. И на него му е скучно. В залата е задушно, смърди на пот и спарени тела.

С изправени рамене и мокра от жегата коса Даниел Вълчев разказва на хасковлии защо е важно да повярват на Меглена Кунева. Денят е 2 юни, часът 11 преди обед.

"Тази жена успя да докаже, че само един човек може да накара БСП и ГЕРБ да издигнат приемливи кандидатури за президентските избори”, разкава той. И продължава: "Защото аз съм убеден, че именно защото Меглена обяви рано кандидатурата си, тези две формации не издигнаха нормалните за тях партийни кратуни”.

Майката на двете дечица клати глава, а баща им се опитва да скъса гумата от балона. Видно е, че е нервен. До него възедра жена, облечена в тигрова блуза се усмихва замечтано в посока на Вълчев. Той пък изнася презентация в план-конспект, че е по-лесно за възприемане на информацията.

Изведнъж на бялото платно зад него се появява снимка на цървули. "Щом нашият проект е "България на гражданите” какво ще правим със селяните?”, пита бившият образователен министър, очевидно доволен от хитроумната шега.

Няколко гамена от задните редове – облечени до един в лилави тениски и сини официални джапанки, леко настръхват. "Абе, тоя селяни ли смята, че сме”, пита единият на по-висок глас. Други двама го сръгват да си мълчи. Вълчев обяснява: "Всеки един от нас на тавана си пази цървулите на дядо си”. "Всички в България сме от селски произход”, обяснява казаното, ако случайно някой от залата не е разбрал препратката. Веднага следва обяснение на гражданско общество.

Бащата на двете деца прибира остатъка от спукан балон в джоба си и хващайки отрочетата за ръце излиза от залата, под критичния поглед на съпругата си. Очевидно хлапетата не се интересуват от презентации, гражданско общество и селския произход на страната ни.

Вълчев продължава. Очевидно, заел позата "гамена на формацията”, вече по-изпотен от задуха в залата, той се пени по темата олигархия. Стига до Валентин Златев. Презентацията става в снимки. Кадарът – Влентин Златев, Борисов и Първанов. За да предизвика интереса на вече одосадените лица, бившият образователен министър възкликва в народняшки стил за тримата от кадъра: "Та те си пият ракията заедно”. На кодовата дума за алкохолното питие няколко мъже от залата реагират. Други, очевидно от хасковския хай-лайф, изкривяват физиономии в стил: "Ето и те пият ракия, знаехме си, че са простаци”.

"Имаме сили да си върнем България”, призовава вече с приповдигнат тон бившият вицепремиер от кабинета "Станишев”. И за да не стане партийна двусмислица, добавя, че гражданите можем да си върнем страната. След което дава думата на Кунева.

Между ралото и ЕК

Придържайки се към избрания за този град няродняшки стил, бившият еврокомисар продължава темата, близка до ракията. "В България сме изостанали. Представете си го – все едно да орем нивите си с рало, въпреки, че сме в 21 век. В Европа вече ползват комбайн”. Примерите с евродирективи, присъединителни глави, европейски фондове, преговарящи и прочие са останали на 230 км. – в София. В Хасково демонстрираната модерност е обута в цървули.

Публиката разбира, клати глава и се усмихва одобрително. Мъж на средна възраст от крайните редове си събува едната плетена обувка и слага крака си върху нея. След като е част от гражданското общество, вече спокойно може да раздвижи "ароматни” пръсти във въздуха.

След кратък преглед на реалността в България стигаме до надеждата. "Надеждата е в можещите хора. Всеки орган закърнява, ако не бъде използван. Трябва да използваме можещите”, разказва Меглена Кунева. После от надеждата умело минава към мечтите.

"На една такава среща в Бургас младо момче, завършило престижно училище, ми сподели своята мечта. Мечтата ми е да остана в България”, обяснява бившият еврокомисар. Публиката е разчувствана. Чичото събува и другата си обувка.

Кунева като "дълбок кладенец”, питбул и детска учителка

Настъпва моментът за въпроси от публиката.  Жена с блузка в леопардова шарка бърза да се изнесе.  Босият мъж ловко се пъха в обувките си, да не би случайно да попадне "в светлината на прожектора”. Думата чевръсто взема болезнено слаб човек с въздълга, прилежно пригладена на една страна коса.

"Госпожо Кунева, вие сте един дълбок кладенец. Какво ще извадим от него зависи както от вас, така и от нас”, започва той. Бившият еврокомисар леко се смущава от това сравнение, но се напъва и се усмихва приветливо. Мъжът продължава – бил филолог по образование, пчелар – по принуда. "Знаете ли кога в един кошер има мед?”, пита игриво той. "Когато в него има ред”, допълва доволен от остроумието си. Даниел Вълчев, веднага допълва, че това става, когато там е "пчелата-майка”. Всички се смеят дружно и гледат с надежда към Кунева. Следват протяжни размисли за гражданското общество, необходими ли са мускули в политиката и дали бившият еврокомисар не е твърде крехка.

Вълчев пак се намесва. Не била крехка. Даже била като питбул. Щом захапела, нямало пускане. Той от нея имал бели коси. Залата се смее. Онзи с обувките, вече спокоен, пак оголва едното си ходило.

Възмутен гражданин иска думата. "Госпожо Кунева, как ще се разграничите от онези, които гравитират сега около вас, а преди бяха в други партии. Даже и сега в залата има такива?”, пита той.

Кой знае защо мислите ми обаче отлитат към Прошко Прошков, Христо Ангеличин, Петър Николов и компания. И докато вероятно и самата Кунева мисли за това, става 12 часа. Сирените озвучават неловкото мълчание, залата се изправя на крака. Човекът с плетените обувки отново ловко се е озовал в тях.

(две минути по-късно) "Трябва всички да чуваме от време на време тези сирени”, започва бившият еврокомисар. И рязко влиза в ролята на детска учителка: "Имам лична молба към вас, хайде всички като се върнем в домовете си да прочетем "В механата”.

Вярно е. А ние всички, всички сме идиоти.

Дискусията продължава. Гравитиращите, казва Кунева, нека слушат, нека бъдат в залата, така се правят дискусии. Искала да привлече всички, защото било "време събиращо, не време разделно”. Обаче обещавала, че в листите за изборните длъжности, щели да бъдат нови лица.

Ако Бареков беше наоколо, щеше да извика "Имаме новина – лицата от ДСБ по тази логика няма да участват в листите на госпожа Кунева”. Но Бареков не присъства на тази среща.

"Умни сме и затова ще се разберем”, обръща се бившият еврокомисар към гражданите. Те от своя страна се усмихват доволно. Вече имат и други въпроси, не само политически. Два от тях привличат вниманието на Даниел Вълчев. Единият, естествено, защо в България децата са необразовани, другият - защо Бойко Борисов се спусна да спасява по суперменски работниците в Мадан.

Между "пикливите надписи”, "съмнителния бизнес” и "гепения заек”

Отговорите идват моментално, отново в гаменски стил. Така де – на мускула в управленито, освен с ум, вероятно трябва да се отговаря отново с мускул.

За Мадан: „Борисов смени един бизнесмен със съмнително минало, с друг бизнесмен с още по-сълнително минало – участвал в създаването на „Мултигруп” и близкък приятел с Ахмед Доган”. Залата кима одобрително на думите на бившия вицепремиер в кабинета, чийто мандатоносител беше именно Доган.

"Вече хората разбират, че Борисов е фокусник”, добавя Вълчев. "Той трета година ни показва като фокусник заек. Но заек, всъщност няма. Той е взел заека под наем.  Това е нашият заек, който той е гепил”, допълва той, извинявайки се за разговорните думи, но вече бил изморен.

Забравил извинението, веднага обяснява защо в България няма скоро образованието да прокопса.  Преди години, докато още бил министър, гледал телевизионна дискусия за българския език. Докато умни хора разсъждавали за семантиката на думите, в кадър протекъл надпис с две пунктуационни и една правописна грешка. "Каква дискусия ми водят медиите за българския език, като един пиклив надпис не могат да напишат правилно”, виква Вълчев. Залата ръкопляска.

Без дядовци за продан

Дискусията е към своя край. Всички са изморени и само след малко ще подремнат, защото е изморително да си гражданин толкова усърдно, стоейки два часа на едно място.

Следва кратка статистика. В България на гражданите вече членуват над 14 500 души. Повечето са на между 23 и 44 години. Най-възрастният е на 85 години, казва Меглена Кунева и добавя, че той е лежал с дядо ѝ в Белене.

Само преди седмица в интервю за "24 часа”, бившият еврокомисар обясни, че няма дядовци за продан, очевидно иронизирайки Борисов, който по мои скромни сметки има трима различни дядовци: един лежал в Белене, един убит в царевицата и един кмет от БКП (за последния рядко споменава).

Странно, но тя в Хасково не спомена за другия си прародител, който е бил царски офицер. Може би за него е разказала в Димитровград, където ден по-рано е събрала гражданското общество…

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

235 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #235

    И Куневица-Пръдмова

  2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #234
  3. Анонимен
    #233

    БРАВО!ПОЗДРАВЛЕНИЯ НА АВТОРКАТА ЗА СТАТИЯТА. НЯКОЙ ВСЕ ПАК ТРЯБВАШЕ ДА КАЖЕ И ДА ПОКАЖЕ, КОЛКО ПСЕВДО ВЪВ ВСЯКО ОТНОШЕНИЕ Е ТАЗИ КУНЕВА-ПРЪМОВА! КОЙТО ИМА ОЧИ, ЩЕ ВИДИ. КОЙТО ИМА УШИ, ЩЕ ЧУЕ.

  4. Анонимен
    #232

    Пръмовица, пръмовица стана кунева девица! Реактоте в Козлодуй закри и енергетиката ни затри Отказ европейските пари за наука Българската наука е на боклука Тя в Европа се доказва и Европа България наказва Заедно с Вълчев тъпанара до гроба тя ще ни докара! пръмовица, пръмовица стана Кунева във вица!

  5. Анонимен
    #231

    Боже, българите не само нямаме историческа памет, но понеже не четем, нямаме и информация за човека, когото ще избираме да ни управлява. А и очевидно не искаме да имаме такава! Поредният "фокусник" на сцената - снахата на фамилия Пръмови - знаете ли кой беше Пръмов и ко е неговият син? Очевидно не ви интересува. Защо аз не се ожених навремето за някое партийно величие - много просто, средата ми е била далече от средата на тези величия! Кой закри работещите блокове на АЕЦ "Козлодуй"? Защо Кунева е любимка на Барозо - защото знае само една думичка - "ДА" на всичко, което ЕК й предложи! Пак ще ни хвърлите в бездната, бе глупави хора!

  6. nikist21
    #230

    Непохватно написан пасквил. Не съм фен на Меглена, но май зорлем ще ме направите.

  7. Анонимен
    #229

    Меглена Кунева в политиката е като бегония в саксийка – местят я от един политически цветарник в друг, тя слушка, изрича гладки и стерилни фрази, цъфти и привлича погледите на объркани в кризата чиновници и уплашените им женици. Не Кунева има яка захапка, а „богоизбранецът" Вълчев. Той ръководи формалната шефка на „гражданите", за него се знае, че каквото захапе, не пуска. А Кунева я видяхме миналата есен колко е хаплива в конкуренцията за президентското кресло, биха я с много и Плевнелиев, и Калфин. Вероятно ще успеят да класират клиентелката й с 6-7 процента присъствие в парламента и ще си играйкат доходния политически белот от нейно име.

  8. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #228
  9. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #227
  10. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #226

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.