Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Между 25 000 и 30 000 са българските студенти зад граница

Най-много хора учат в германски университети, 80% от студентите в САЩ не се връщат

35 коментара
Между 25 000 и 30 000 са българските студенти зад граница

Между 25 000 и 30 000 млади българи се обучават в чуждестранни университети, съобщи в петък председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов.

Най-висок е броят на българските студенти в Германия. Според Федералната статистическа служба към 1 януари 2011 година българите, обучаващи се там, са 7997 и представляват 7 % от общия брой на българската общност в Германия, възлизаща на 95 956 души.

“Независимо от въвеждането през 2007 година на такси за обучение, както и възможностите за получаване на образование в държави като Холандия или Великобритания, Германия си остава по традиция най-привлекателна за получаване на диплома”, коментира Иванов, цитиран от "Фокус".

Той съобщи, че през последните две години се наблюдава рязко увеличение на броя на българските студенти във Великобритания.

“Броят на студентите ни във Великобритания е 3000 души през 2011 година. Ако се потвърди официално, че във Великобритания учат 10 000 български студенти, в такъв случай можем да приемем, че повече от 30 000 млади българи се обучават в чуждестранни университети“, заяви Иванов.

Тенденция надолу отбелязва числеността на българските студенти във Франция, където има спад от 33 % за период от четири години.

Българската академична общност в Австрия наброява около 2 000 души. Към 2011 – 2012 година по неофициални данни в Холандия учат 1 170 българи.

Приблизително 600 са българите, които учат в Испания, а около 1 000 - в Италия.

Българите, следващи в американски университети през 2011 година, са били 1 957 души.

Иванов коментира, че по неофициални данни 82% от родните студенти в САЩ не се завръщат в България, а половината от тях започват да работят още по време на следването си.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

35 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #35

    Ще цитирам по памет незабравимият Кирил Варийски "Права беше баба ми като казваше учи баби за да не работиш и сега не работя"

  2. Анонимен
    #34

    До 1: Страшно много си заблуден и ниско съзнателен! Човекът е духовно същество, Дух! И поради това трябва да го мериш с духовни критерии, а не с материалистични! Не само ти, но и по-голямото количество от коментаторите „а може би от човечеството!?“ са със съзнание на ниво сукалчета.

  3. Анонимен
    #33

    До 10 11 1989 "доцент" и "професор" се ставаше с благословията на съответния районен/градски комитет на БКП. 70% от доцентите и професорите и 100% от академиците /с извинение/ бяха членове на БКП. С какво се занимаваха ли - клатеха науката. Напред не можеха да я бутнат, назад не можеха да я върнат. Затова само я клатеха. И викаха "БКП-КПСС".

  4. Анонимен
    #32

    до 29 Нямаш реална представа за това, което пишеш.

  5. Анонимен
    #31

    Да се върнем да ни учат неграмотни професори и доценти - НИКОГА! Навсякъде преподаватели във ВУЗ са хора с опит в съответната област, а не като нашенските - преписали нещо, измислили някоя неработеща глупост и хоп - "професор" (т.е. нищо особено - преподавател), но...закрепен на софрата до гроб. Колкото до реализацията - не се къхарете - за успешно завършилите е близка до 100% и то по специалността (и въпреки кризата).

  6. Анонимен
    #30

    Върхът на комунистическата наука бе знанието на всички партийни конгреси и борбата с "враговете" от генетично подбраните деца на привилегированата класа. Явно много малко от тях имат познания, които се отричаха като буржоазни, упадъчни, западни и т.н. Само бдителните към тези отклонения отиваха нагоре. И сега искате нашите университети да създадат с тези хора буржоазна интелигенция. Забравете! Те могат да величаят само комунистически величия както напоследък Ректора нареди.

  7. Анонимен
    #29

    Страшни глупости са изписани тук от хора които си нямат хал набер какво представлява света и какво е да тьрсиш работа да кажем в Америка при 10% безработица сравнено с у нас сьщо 10% , но например в София и през най-дълбокото на кризата безработицата не мина 5% .... Начи реалноста( статистически измерена ) е че завьршилите в чужбина масово се врьщат в Бьлгария точно заради по-добрите вьзможности за пьрвоначален старт на кариерите си , и не случайно защото в дьржави като Гьрция и Испания младежката

  8. Анонимен
    #28

    погледнете какBо губи Балгариа:

    Nationality: Bulgarian

    PROFESSIONAL INTERESTS
    Fluid Mechanics, Acoustics, Gas Turbine Engine Design, Control Theory, Pricing Theory of Financial Derivatives

    EDUCATION

    Massachusetts Institute of Technology Cambridge, MA
    Master of Science in Aeronautical and Astronautical Engineering, GPA: 4.5/5.0, August 2005

    Air Scorpio Flying School Sofia, Bulgaria
    Airplane Single Engine Land Private and Commercial Pilot Licenses, 2002-2003

    Technical University-Sofia Sofia,

  9. Анонимен
    #27

    на въпросът ми към дъщеря ми, студентка в Австрия, вече 4 година: Ще се връщаш ли? тя каза "Да не съм луда". Изкара двумесчен стаж в застрахователна компания, платен по 1000 евро на месец чисто, сега викат я там за 10 евро на час да поработва, когато може. за какво да се връща? за 700-8000 лева на месец? връщат се синчетата и щерките на номенклатурчиците и крадците с бели якички, щото някой трябва да продължи семейната традиция в краденето

  10. Анонимен
    #26

    В тези хора са ми надеждите да се завърнат в България и да я променят. Очевдино матряла израснъл под крилото на Партията е негоден за нормално развитие. Писна ми от примитиви на държавното кормило, то не бяха роднини, приближени, съмишленици на правешкия тюфлек, че трябва сега и простотиите на пазвантина му да понасяме! Аман!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.