Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Милиардер от партията на Путин платил реставрацията на “Цар Освободител”

Скандалът в България се разраства, руското посолство следи ситуацията без коментар

69 коментара
След като коня остана без крака сега няма и глава

Руски милиардер от партията на президента Владимир Путин е дал 1.2 млн. лв. за реставрацията на паметника на “Цар Освободител”, който бе свален от постамента преди месец, а преди дни се оказа, че стои в пункт за вторични суровини в софийското село Требич. Президент на международния фонд “Поколение” е Андрей Скоч, който е депутат в руската Дума от партията на президента Владимир Путин "Единна Русия", показа справка в руските интернет медии. Частният фонд е основан през 1996 г. и една от основните му мисии е възстановяването на паметниците на руските воини по света. Досега в различни благотворителни инициативи фондът е инвестирал над 120 млн. долара, като е възстановил паметници на руски воини в Китай, Унгария и Сърбия.

Заради разгорелия се скандал в България, който набира сила, представители на фондацията пристигат на 15 октомври, научи Mediapool от руското посолство. Дипломатическата мисия  на Русия в София следи най-внимателно цялата ситуация, но няма да коментира случая, докато не получили официално експертиза от специалисти за хода на реставрацията на уникалния паметник, казаха от руското представителство пред Mediapool.


Кой е Андрей Скоч?

Андрей Скоч е руски милиардер и депутат от партията “Единна Русия” на президента Владимир Путин в руската Дума.

Той заема 29-позиция сред руските богаташи в класацията на списание “Форбс” за 2011 г., което оценява състоянието му на 3.9 млрд. долара.

46-годишният бизнесмен е собственик на “Газметал” и контролира 30% от акциите на “Металинвест”. Той е председател и на експертния съвет по металургия и минна промишленост на Русия.

Награждаван е с оредени “За заслуги към Отечеството” първа и втора степен. Получавал е и личната благодарност на руския президент за “плодотворната му законотворческа обществена дейност”.

Андрей Скоч е председател на международния фонд “Поколение”, който основно подпомага  лечение на болни деца, но и финансира възстановяването на паметници на руските воини в чужбина, както и участници във Великата отечествена война. През 2007 г. Скоч е раздал 3000 автомобила на ветерани от войната.

Депутатът е заслужил треньор по самбо и джудо. Разведен е, има осем деца, от които четири са близнаци.

Междувременно скандалът продължава, след като в него в сряда се включи и Асоциацията на реставраторите, която поиска спиране на дейностите до изясняване на ситуацията. Столичният кмет Йорданка Фандъкова обеща, че ще разпореди проверка.

Скулпторът Велислав Минеков, който е от партията на Меглена Кунева, пръв оспори начина на реставрирането на коня като го нарече “вандализъм”. Според Минеков сумата от 1.2 млн. лв. е прекалено висока и цялата реставрация струва не повече от 150 – 200 хил. лв.

Екипът на проекта обаче отхвърли обвиненията като безпочвени и ги определи като политическа атака. Архитектът Любомир Петров, който е координатор на проекта, каза, че възстановяването на целия комплекс на паметника може даже да надхвърли предвидените средства, защото конструктивно дейността се оказала по-сложна от очакваното.

Реставраторите: Не е спазен законът

Асоциацията на реставраторите обяви, че не са следвани законовите процедури и поиска спиране на работите до изясняване на случая. Пред БГНЕС председателят на организацията Стефан Белешки заяви, че “в закона ясно е казано, че дейностите по консервация и реставрация, когато става въпрос за художествени ценности, какъвто е този паметник, би следвало да се ръководят и да се извършват от специалисти с магистърска степен по реставрация, придобита след пълен 5-годишен курс".

Реставраторите са учудени от рязането с флекс на краката на коня. Според Белешки това е абсурдно и брутално отношение към паметника.

“В медиите се пише, че щели да направят нови крака на паметника, все едно, че някакъв телевизор се е развалил и ще му подменим някаква част. Такива паметници уникални са ценни освен с посланието си с материала си, с автентичността на материала, който е вложен вътре, с историята на промените си. Към всичко това ние трябва да имаме респект и аз не съм убеден, че подобен тип намеса е била наложителна, толкова крайна, драстична и че не е имало начин да се подходи по един чисто професионален принцип, който да отговаря на професионалната етика и практика", заявява Стефан Белишки.

Той отбелязва, че ангажимент към реставрацията имат не само дарителят и инициаторите, но и собственикът на паметника, който е възложил реставрацията. “Собственикът оттук нататък трябва да се погрижи, според мен, според моите колеги, да спре работата на този етап. Да се създаде комисия, която да оцени извършеното до момента, да се направят изследвания, ако са направени такива и да се направят нови, да се оцени състоянието на всеки един детайл от скулптурата, след това да се изготви програма след съответното обсъждане сред по-широк специалисти и бъде одобрена и след това да се пристъпи към реализацията ѝ. Реализация от типа г-н еди - кой си е известен скулптор и той прави скулптури от 30 или 50 години не е подходяща в тези случаи”, заявява Белишки. Той не се ангажира дали сумата от 1.2 млн. лв. е прекалено голяма, защото не разполага с проекта и не знае какви проучвания са правени.

Фандъкова възлага проверка

Кметът на София Йорданка Фандъкова обеща, че ще възложи проверка по повод изнесената от председателя на Асоциацията на реставраторите Стефан Белишки, че не е спазена законовата процедура.

"При всички случаи всеки сигнал, който се изнася, се проверява", каза Фандъкова. Тя даде за пример информацията за охраната на фигурите. "Всичко, което трябва да се направи, ще се направи", обясни кметът.

"Всички проекти и обследвания години наред са правени от най-добрите конструктори, архитекти, скулптори. Така че това са хората, експертите, които трябва да кажат кое как и защо е направено. И в момента няколко института на БАН, няколко университета се занимават с този въпрос, така че всичко, което трябва да се направи, ще бъде направено", обеща Фандъкова.

Камарата на строителите: Паметникът ще е готов през януари

“Никой самоволно не си е позволил да обновява монумента. Изминаха много месеци на съгласувателни процедури с различните институции,  преди да започнем реалната работа”, каза Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите, които са инициатори на реставрацията на паметника.

“Нито един лев не е даден от държавата и общината. Знаете, че средствата идват от руския фонд “Поколение“, а частният инвеститор знае как и къде да инвестира. Той не искаше да се политизира дарението, затова условието беше да се даде на неправителствена организация, каквато е камарата. Ние вече сме подготвили и албум с руски паметници в Плевен. Смятате ли обаче, че те ще бъдат финансирани, след възникналия шум около Цар Освободител“, пита инж. Глосов. По думите му паметникът ще бъде готов през януари 2013 г. Плановете са за отбелязването на 135-годишнината от Освобождението на България на 3 март обновеният паметник да бъде официално открит.

“В процеса на реставрационни дейности продължават да се откриват нови и нови дефекти, които трябва да се оправят. Изчезнали са различни елементи от паметника. Липсва кания, юзда и други. Те са отнети от монумента при престоя му на площад Народно събрание“, каза  Глосов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

69 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #69

    Карта на Волжка България, унищожена от Русия. Ще ги оставим ли да унищожат и Дунавска България? - http://samoistina.com/2/volga-zemedelie.htm

  2. Анонимен
    #68

    66, имаш правописна грешка - това не са "паметниците ни", а паметниците ИМ. Този на коня е оковал и продал в робство /не 3 синджира роби, както си чувал!/ в Сибир 300 000 добруджанци, след което е начертал карта със защрихована в червено Добруджа с надпис - "Руская Добреджа". Картата можеш да видиш тук - http://www.ebooks-bg.net/istoria/istoriaimg/istoria_downloadfile510003.htm - - а какво е правил оня завоевател до Орлов Мост можеш да прочетеш тук - Но ето какво пише историкът изследовател проф.

  3. Анонимен
    #67

    Поредния червен крадец!

  4. Анонимен
    #66

    пичове, Минеков дори не си е проверил нещата,м, престанете заради полтика да си прецакваме нещатра, политиката е ммръсно нещо, не може да обиждаме хортаа, които реставрират паметниците ни, само защото някоя кукувица иска да извлече изгода, и както се видя, по-скоро се прецака, защото не си бе проверила нещата и станаха за смях. цялата Камара на строителите в Бългаия скочи срещу нея. така не се вадят дивиденти, така се прецакваш. Кунева ако иска да вземе гласове, трябва да мълчи, защото се излага много яко с всяко свое изказване.

  5. Анонимен
    #65

    бе радвайте се, че ни го реставрират бе, защо плюете,

  6. Анонимен
    #64

    Браво Минеков !!!

  7. Анонимен
    #63

    "Активираха се скулпторите без талант" - някои се дамогват, други вече са министри! А пожарникарите без талант?

  8. Анонимен
    #62

    Изброих обидите в предхоните постинги:57- "глупаво изказване"; 55-" глупаците около Кунева"; 54-"Минеков се оказа идиот";53-"онази идиотка Кунева" Вашият модератор би трябвало да възстанови 58 и 59. там няма такива обиди?!

  9. Анонимен
    #61

    Какъв “Цар Освободител” - тои е оковал 300 000 добруджанци и ги е продал в робство в Сибир! Тази постъпка подкрепя руския "милионер"! - http://www.ebooks-bg.net/istoria/istoriaimg/istoria_downloadfile510003.htm

  10. Анонимен
    #60

    Активираха се скулпторите без талант, производители на квадратни глави без очи, но вперени в "светлото соцбъдеще". Та се напълнили България с пролетерски "изчадия". Сега страдат, че никой не ги пита за нищо. И по-добре за изкуството!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.