Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Мира Радева обяви протестиращите от “Орлов мост” за хора с объркани глави

Проучване на социоложката потвърждава напълно тезата на властта, че Законът за горите е добър, но зле обяснен

151 коментара
Мира Радева обяви протестиращите от “Орлов мост” за хора с объркани глави

Ден преди организираното от парламента обществено обсъждане на спорните промени в Закона за горите, изкарали на протести хиляди млади хора в София, заради което законът бе върнат, социологическата агенция Институт за социални изследвания и маркетинг представи проучване, което изцяло потвърждава тезата на правителството и инвеститорите, че поправките са необходими, но не са добре обяснени. Проучването е поръчано от пи ар агенцията на "Витоша ски" - "Янев и Янев".

Хилядите млади хора, протестиращи с дни на “Орлов мост” миналия месец, са до голяма степен с объркани глави, констатира шефката на агенцията Мира Радева на пресконференция в понеделник.

До този извод тя достигнала след като говорила със сина си, който също участвал в протестите. Объркването пък идвало от факта, че хората не били добре информирани за ползите и ограниченията в новия Закон за горите, за което Радева  укори правителството и общините, че не са си свършили работата.

Радева обясни още, че протестиращите с основание реагирали с дълбоко съмнение на законовите промени заради хищническото застрояване по морето и планините, което на всичкото отгоре не довело до очаквания икономически ефект. Отказът на държавата от планиране и програмиране, от изготвянето на стратегия за развитие на регионите, направи така, че предприемачите да се възприемат като грабители на природата, каза Радева. Регионите с потенциал за развитие на ски туризъм обаче също имат нужда от пари, отбеляза тя.

Според данните от проучването на обществените нагласи за развитие на туризма в 13 планински общини, 73% от анкетираните искат развитие на ски туризма в общината им, а 51% напълно подкрепят изграждането на нови писти и лифтове в района, в който живеят. Четиридесет на сто от анкетираните смятат, че включването на големи части от страната в защитени територии ще се отрази отрицателно на икономиката.

Допитването е проведено сред 502 пълнолетни граждани на общините Банско, Разлог, Добринище, Самоков, Костенец, Долна баня, Пампорово, Чепеларе, Берковица, Троян, Габрово, Юндола и Сапарева баня. То е поръчано и платено от пиар агенция “Янев и Янев”, чийто клиент е "Витоша ски". Собственичката на агенцията Елена Вълчева – Янева е личен медиен съветник на банкерката и мажоритарен собственик на “Пампорово” АД Цветелина Бориславова. През 2008 г. “Янев и Янев” се зае с овладяване на слуховете, тръгнали от интернет форуми, че Първа инвестиционна банка може да фалира. ПИБ и един от основните и акционери – Цеко Минев, стоят зад "Юлен" АД, концесионер на ски зона Банско, и "Витоша ски"

Именно собствениците на лифтовете в планината над София – “Витоша ски”, “поръчаха” поправките в Закона за горите, облекчаващо ски строежите в планините и спряха съоръженията като форма за натиск над властта. След няколкодневни протести на хиляди млади хора в София, президентът Росен Плевнелиев наложи вето на закона по заръка на премиера Бойко Борисов, който заяви, че текстовете няма да минат, докато всички страни не са съгласни, защото не иска да го изкарват лобист.

Радева подведена, че 60% от България е защитена територия

По време на представянето на проучването Мира Радева заяви пред присъстващите журналисти, че 60% от територията на България са включени в европейската екомрежа Натура и това спирало икономическото развитие на страната. Защо България е с най-голяма площ защитени територии в целия ЕС, запита Радева и сама отговори, че това е станало без обществено обсъждане, което не е редно. Според Радева в страни с развит ски туризъм като Швейцария и Австрия защитените територии били “15-20 процента”. Не наливаме ли по този начин пари в кацата на тези с развит туризъм, запита риторично Радева.

Вместо въпроси, журналистите влязоха в спор със социоложката, тъй като включените в Натура територии от България не са 60%, а два пъти по-малко – 30%. Пет процента пък са в обхвата на Закона за защитените територии. “Вероятно съм подведена, ако съм направила грешка, си я признавам”, каза в своя защита Радева.

Тя отрече да защитава корпоративни интереси и да използва манипулативни методи. От текста към изследването става ясно, че част от задаваните въпроси са от типа – какво предпочитате – да сте здрав и богат или беден и болен. Посочва се, че “попадналите в проучването предварително са запознати с това, че в България, противно на Европа, всички ски зони и туристически центрове – и Банско, и Рила, и Витоша, и Пампорово, и Боровец, са включени в защитени зони, което на практика спира модернизацията им". Един от въпросите пък е “Какво предпочитате за вашия район – развитие на бизнеса и увеличаване на инвестициите и работните меса или опазване на околната среда, дори в ущърб на икономическото развитие."

Основното ми внушение във връзка със Закона за горите е, че липсва информираност и обществено обсъждане, каза Радева в отговор на упреците, че прави некоректни внушения. “Аз пък като планинар и еколог да ви кажа, че дори и тези защитени територии са така масово цапани, защото ходя само по горите на горе – само с АТВ-та и животни и с какво ли не”, обясни социоложката.

Тя отрече да има личен интерес от развитието на конкретни ски проекти в планините. Радева каза, че единствената ѝ връзка с туризма ѝ е фактът, че е председател на местното туристическо сдружение в с. Бели Искър до Боровец, където организира ежегодния празник на зелника.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

151 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #151

    умопомрачителни разкази на доброволци http://forthenature.org/actions/315#comments http://www.blitz.bg/news/article/145159 http://www.blitz.bg/news/article/145234 Аз бях на 3 юли, вчера. Днес се съвземам, дано утре да съм във форма. съм на 58. Но имаше младежи, които бяха на пожара трети ден, и се готвеха и днес да бъдат горе. Запознах се с чудесни хора и затова не съм разочарован. Останалото беше възмутително, както е умишления пожар и умишленото саботиране на гасенето. Целта е да се направят там новите писти и новият лифт. Затова беше отказано на израелските специализирани самолети, но се вкарват багери и танкове да правят просеки. Няма да забравим!!!

  2. Анонимен
    #150

    Тук
    http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1448250#comments
    можете да прочетете
    ХРОНОЛОГИЯТА
    на умишлена дезорганизация в използването на доброволческите групи;
    на поддържания от управляем хаос пожар;
    на саботажа на гасенето, вкл. отказ от предложената помощ от Израел;
    на подготовката на ситуацията до степен на безизходица... и тогава със гръм идват багери и танкове в биосферния резерват Бистришко бранище.
    (Резерватът "Бистришко бранище" е биосферен и е образуван едновременно с народния парк Витоша,

  3. Анонимен
    #149

    Социална мрежа за Работа - Предложения / Оферти на реални обяви , Ако има публикувани ( реални обяви за работа ) те ще са в тях на други места си губите времето на всякъде е една голяма измама. jobsagentsbg/

  4. Анонимен
    #148

    А сега, като е толкова запозната, нека обЯсни, каква е целта на промените, на който и да е закон, когато е прокаран от някой, взел пари за това, имащи за цел само едно. До/Забогатяване на малка група хора, за сметка на народа и "безкрайните" ресурси на страната. И ...тя някога била ли е млада, информирана, протестираща и необъркана?

  5. Стоян
    #147

    Ееех, Радева, ти ли не обслужваш интереси...

  6. Анонимен
    #146

    С този нос, съмнително.

  7. Анонимен
    #145

    Единственото качество на Мира Радева, е че все още има пазарна стойност от 10-12 евро на пиацата. Или са множко?

  8. Анонимен
    #144

    помияр-социология

  9. Анонимен
    #143

    perekly- Който плаща , поръчва музиката, пардон проучването. А, личен интерес в туризма, тази няма има паричен.

  10. Анонимен
    #142

    Tazi porackovata ste sa mandaherca po TV dokato moze da pravi s.....i,zastoto niama po porackovi ot neia i Andrei Raicev

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.