Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Митниците открили несъответствия за стотици хиляди тонове в "Лукойл"

Делото за лиценза на рафинерията отложено за 24 януари

31 коментара
Митниците открили несъответствия за стотици хиляди тонове в "Лукойл"

Агенция "Митници" е установила несъответствия от стотици хиляди тонове продукти при проверка в акцизните складове на "Лукойл Нефтохим". Това стана ясно в понеделник по време на поредното заседание на съда по делото за отнемането на лиценза на рафинерията като данъчен склад

 

Юрисконсултите на държавната агенция направиха опит да приложат по делото резултатите от проверката си в складовете на компанията, но в крайна сметка сами признаха, че митническата преписка по случая няма общо с делото за лиценза на комбината и я оттеглиха.

 

По време на заседанието се разбра единствено, че в два протокола на митниците е установено разминаване между отчетеното от уредите на рафинерията и наличностите в складовете в размер на "стотици хиляди тонове". Документите са от 3 октомври тази година.

 

Адвокатът на компанията Андрей Делчев, който е и председател на Българската петролна и газова асоциация, направи възражение на твърденията на агенцията, защото се правело "внушение", че или уредите на компанията не отчитат коректно, или "Лукойл" лъже. В крайна сметка спорът им увисна във въздуха, защото новата митническа преписка не стана част от делото за лиценза.

 

По-късно от "Лукойл Нефтохим" по повод изнесените на заседанието данни съобщиха, че действителната ситуация е, че при "проведената между 1 и 4 септември инвентаризация на наличностите на суров петрол и нефтопродукти в резервоарите на комбината, митническите екипи са записали констатации за липси и излишъци на суров петрол и различни видове енергийни продукти, без да съобразят, че дори в процес на инвентаризация, комбинатът не спира да работи".

 

"Така една част от въпросните "стотици хиляди тонове”, а именно около 4500 тона нефт, е влязла в процес на преработка – тоест, намирала се е в производствените инсталации на комбината. Друга част от 145 000 литра готови продукти е била в процес на товарене за продажба. Трета част в размер на 457.5 тона котелно гориво, отбелязана от митниците като излишък, е всъщност мазут, който пък е отчетен от проверяващия екип като липса от 457.5 тона. Всичко това е отчетено както от измервателните устройства, така и чрез цялата работна документация на предприятието, която юридическите представители на "Лукойл Нефтохим" изразиха готовност да представят на съда", се казва в писмото на компанията.

 

Според тях твърденията на митниците са "твърде лесни за оборване" в съда.

 

В хода на процеса се потвърди това, което всички знаеха предварително – "Лукойл" не са изпълнили наредбата на митниците, като не са монтирани необходимите измервателни уреди във всички контролни точки, сочи техническата експертиза по делото. Експертите обаче не бяха отговорили на някои от поставените въпроси, включително кога точно са сложени вече монтираните измервателни уреди. Според тях установяването на това обстоятелство е "почти невъзможно".

 

Все пак съдът разпореди до следващото заседание по делото на 24 януари експертите да се опитат да установят това.

 

Междувременно стана ясно, че в трите тома предоставени на експертите документи от рафинерията има десетки без дати и подписи. Представителите на компанията се извиниха за пропуските и заявиха, че срокът от 2 седмици да съберат реквизитите е бил недостатъчен и обещаха да се поправят.

 

Експертите ще трябва да установят и как са се променили схемите за монтаж на измервателните уреди от май 2010 година до юли 2011 година, когато Агенция "Митници" отне лиценза на рафинерията. Експертите обясниха, че не са разбрали, че трябва да направят сравнението за това съдебно заседание. Те уточниха, че са работили единствено по схемата, предоставена им от "Лукойл".

 

Изготвянето на техническата експертиза на измервателните уреди на рафинерията се точи вече четвърти месец.

 

Преди седмица шефът на агенция "Митници" Ваньо Танов заяви, че до средата на януари "Лукойл Нефтохим" ще изпълни изискванията за измервателните уреди. За уредите на терминала "Росенец", който също работи като акцизен склад, Танов каза, че те вероятно ще бъдат сложени до края на следващата година.

 

"Лукойл Нефтохим" и петролният терминал "Росенец" са с отнет лиценз от 22 юли, но рафинерията и терминалът продължават да работят, тъй като Върховният административен съд (ВАС) спря на 10 август изпълнението на решението на митниците с мотива, че спирането на производствения процес би нанесло "значителни или трудно поправими щети" на компанията.

 

Ескалиралото през лятото напрежение между държавата и "Лукойл" бе туширано след посещението на президента на руската петролна компания майка Вагит Алекперов при премиера Бойко Борисов, което не бе отразено от правителствената пресслужба.

 

Информация за разговорите между двамата бе оповестена единствено от фирмата, която съобщи, че Алекперов е представил на Борисов графика и техническите въпроси около поставянето на уреди в 276-те точки на замерване, като се споменаваше, че 80% от уредите ще бъдат монтирани до края на годината.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

31 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #31

    БРАТЯ БЪЛГАРИ НЕЗАВИСИМО ОТ КОЯ БЕНЗИНОСТАНЦИЯ СИ КУПУ- ВАТЕ ГОРИВОТО ЗА АВТОМОБИЛИТЕ СИ ЛУКОЙЛ Е МОНОПОЛИСТ НА ГОРИВАТА В БЪЛГАРИЯ А ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ САМО ЛУКОЙЛ ПРОДАВА НА ВСИЧКИ ЛЕТИЩА И БЕНЗИНОСТАНЦИЙ ГОРИВО ТАКА НЯМА ЗНАЧЕНИЕ НА КОЯ БЕНЗИНОСТАНЦИЯ ЩЕ СИ ЗАРЕДИШ КОЛАТА

  2. Анонимен
    #30

    Аз не пазарувам от Лук и Оил от доста отдавна.

  3. Анонимен
    #29

    ПАЗАРУВАНЕТО ОТ ЛУКОЙЛ УБИВА СТРАНАТА ВИ!

  4. Анонимен
    #28

    Напълно съм съгласен с 26, но тъй като това не се случи, и тъй като наще не могат да ги спрат, ние поне можем да не пазаруваме от Лукойл - аз поне това правя.

  5. Анонимен
    #27

    че Лукойл си правят далаверите е верно, но и нашата митница и НАП са СУПЕР некадърници! в никоя друга държава от ЕС няма такива системи по бензиностанциите нито митниците искат от рафинериите такива измервателни уреди и въпреки това контрола си е контрол. що не питат Танов защо в Росенец няма нито един митничар - закриха митническия пункт. те искат ако може и на работа да не ходят, а Лукойл сами да си слагат въжето на врата... хехе

  6. люк
    #26

    Според мен проблемът не е в " Лукойл" . Проблемът е че 89г не трябваше да има кръгла маса а топор за комунистите и физическото унищожение на тези които продадоха България на СССР и в последствие на Русия . При това публично на стадион " В.Левски " .

  7. Анонимен
    #25

    Всички недоразумения е се изгладят на руския бал в резиденция правец

  8. Анонимен
    #24

    Добро утро, и приятни сънища!

  9. Анонимен
    #23

    "Междувременно стана ясно, че в трите тома предоставени на експертите документи от рафинерията има десетки без дати и подписи. Представителите на компанията се извиниха за пропуските и заявиха, че срокът от 2 седмици да съберат реквизитите е бил недостатъчен и обещаха да се поправят." - Тогава какви "документи" са представили? Явно не им е стигнало времето на момчетата да нагласят датите и затова са представили само черновите. Ама ако съдът не се направи на слепок и ги отхвърли? не вярвам! Ще клекнат,

  10. Анонимен
    #22

    Тези митници направо не ги е срам! Как може да намират несъответствие между казаното то Лукойл и количествата в складовете? Ако имате съмнения за нещо по този въпрос, трябва да се пита бат'Бойко и той ще ви научи, че Лукойл никога не е лъгал и не лъже. Запомнете тази истина! Защото е на наш приятел и е спонсор на Цветановите хора. Е, понякога кантрабандира, мошеничества, спестява истината, нарушава безцеремонно българското законодателство, но това си е човещинка. Много ми се иска някой смелчага да попита борците за честни избори и против корупцията от снимката на статията "Мускул и мозък" какво ще правят сега?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.