Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Митниците проверяват източване на "Лукойл Нефтохим" от дъщерна фирма

Компанията е "нулев данъкоплатец"

0 коментара
Митниците проверяват източване на "Лукойл Нефтохим" от дъщерна фирма

Агенция "Митници" проверява дали "Лукойл Нефтохим" не се източва от дъщерната си "Литаско България", която стои на входа и на изхода на комбината, съобщи в неделя пред БНР шефът на агенцията Ваньо Танов.

"Основно се отнася за износа на горива, тъй като по веригата "Лукойл - Нефтохим" - България стои една междинна фирма на вход и на изход, това е "Литаско", която е регистрирана в Швейцария, и тази фирма в края на краищата определя цената и на суровия петрол, и на това, което се изнася. И по всяка вероятност е възможно да се акумулират печалбите в тази фирма и по този начин "Лукойл" да бъде губеща фирма", каза шефът на митниците.

По думите му огромният проблем е, че българските власти не могат да направят проверка в Швейцария, въпреки че и европейското, и международното законодателство позволяват да се извършват продажби в открито море чрез джиросване и т.н. Танов допълни, че износът е основно в офшорни зони. "И ние все още не можем да твърдим, че това е реален износ и че има плащане между тази фирма, "Литаско", и фирми в офшорните зони", добави Танов.

"Нулев данъкоплатец"

Шефът на митниците каза, че през последните две години "Лукойл Нефтохим" не е платила нито лев данъци, защото отчита загуби, а внесените от нея акцизи и ДДС се покриват от потребителите.

"И понеже много се изговори в последните дни, че "Лукойл" е един от най-големите данъкоплатци, аз твърдя, че "Лукойл" до този момент е нулев данъкоплатец, той като преки данъци не е внесъл в последните две години нито една стотинка. А това, което се внася от акциз и ДДС, това са парите, които всеки един потребител е платил. И вие, зареждайки примерно гориво на бензиностанция, примерно за 200 лева, вие, в тази цена влиза примерно 80 лева, което е акциз и ДДС, и вие си го внасяте тука. Значи, всеки един потребител внася тази сума, а фирмата в края на краищата използва 45 дни до плащането към държавата. Така че не "Лукойл" е данъкоплатецът, а всеки един протребител е платил тези средства", разясни Ваньо Танов.

От края на юли досега са монтирани 30% от датчиците

След отнемането на лиценза, в компанията са положени големи усилия, за да успеят в рамките на една година да изпълнят изискванията по закон, коментира Танов.
Лицензът на компанията бе отнет в края на юли т.г., тъй като най-голямата рафинерия в България, собственост на най-голямата частна руска петролна компания "Лукойл" бе единствената в страната, която не изпълни законовите изисквания за монтиране на измервателни уреди. Административният съд обаче спре предварителното изпълнение на Агенция "Митници" за отнемане на лиценза на компанията, в резултат на което тя продължава да работи така, както и преди, в очакване на окончателното съдебно решение по казуса, което вероятно ще се излезе към края на годината, когато "Лукойл Нефтохим" ще успее да монтира голяма част от изискваните уреди.

Новината, че през последните три седмици са монтирани 30 процента от измервателните уреди, е тиражирана в неделните вестници, като в. "Труд" отбелязва, че новите уреди няма да оскъпят горивата, а "24 часа" публикува снимка, на която шефът на "Лукойл България" Валентин Златев се прегръща и целува с министъра на културата Вежди Рашидов, който е уважил с присъствието си събора в село Венец, за чийто почетен гражданин е обявен Златев.

В предаването "Неделя 150" на БНР Танов съобщи още, че всяка седмица има срещи с екипи от "Лукойл". "Когато са готови с техническия проект идват при нас, съгласуваме и те започват изпълнението. В последния месец положиха огромни усилия , ако това беше направено преди година и половина , сега нямаше да има такива проблеми", каза Танов.

До средата на 2012 г. компанията ще изпълни 90% от изискванията

Уредите се внедряват поетапно, с цел до средата на следващата година да бъдат изпълнени 90% от изискванията към компанията, каза още Танов, като уточни: "До края на октомври планът, който е представил "Лукойл Нефтохим”, е в самия "Лукойл Нефтохим” почти 80% от уредите да бъдат поставени. Сериозните проблеми са на площадка "Росенец”. Там се изискват по-сериозни инвестиции за по-дълъг период от време, особено що се касае до самото пристанище."

Пристанището трябва да бъде реконструирано и да бъде изградена система, която "да контролира както вноса на суров петрол като количества, така и това, което излиза като готова продукция и се товари на танкери примерно за износ или за съответното бункероване на кораби, поясни Танов.

"Руската страна винаги е заявявала, че става дума за лоша организация при тях, това е мощна компания и тези инвестиции не са проблем за нея", каза шефът на митниците.
Танов каза още, че монтирането на уредите не се е отразило върху цената на горивото, защото това са инвестиции, които са необходими за технологичния процес.

"Освен за даване на данни към Агенция "Митници" с цел контрол, тези уреди са необходими за самия технологичен процес. И тези уреди е трябвало да ги има още 2006 година - от момента, в който е влязъл Законът за акцизите. Във всичките тези години явно не е имало политическа воля или някакъв страх да се прибегне към радикални мерки. Тази активност, която сега проявяват, е можела да се случи много, много преди това. Новото сега е, че тези уреди трябва да предават данни към Агенция "Митници" онлайн, за да захранват автоматизираната система на агенцията и тя да може да прави анализ какво влиза, какво излиза и дължимите данъци дали са платени", допълни още Ваньо Танов.

Той потвърди, че основните проблеми са на площадка "Росенец", защото там се изискват по-сериозни инвестиции и по-дълъг период от време, особено що се касае до самото пристанище.

Отнемането на лиценза не било театър, а показало монопола

Танов отрече разигралите се събития от последните седмици с отнетия лиценз на "Лукойл" и продължаващото производство да са "театър".

Според него случилото се е било полезно, защото показало, че фирми като БДЖ, както и българските авиопревозвачи са зависими изцяло от една-единствена фирма.

Танов смята, че оттук нататък, когато се провеждат обществени поръчки, те трябва да бъдат разделени и да не се допуска монополизирането на една фирма, защото това е свързано и с националната сигурност на държавата.

Държавата не трябва да допуска да е длъжник на която и да е фирма, нито да допуска да изпада в зависимост от един монополист, каза Танов, помолен да коментира задълженията на МВР към "Лукойл Нефтохим" и твърдението на вътрешния министър Цветан Цветанов, че отнемането на лиценза на рафинерията застрашава националната сигурност.

"Вярвах, че вече този път административният съд няма да подходи по целесъобразност или по някакви други причини, а ще възтържествува правотата и върховенството на закона. В края на краищата друг резултат се получи с отмяна на предварителното изпълнение, но пък има и доста положителни неща. Целта е, крайната цел е "Лукойл" да се приведе според изискванията, да има нужния контрол и по един или друг начин това ще се случи, когато има политическа воля за това", заключи оптимистично Ваньо Танов.

По темата за задълженията към компанията той даде пример с митниците, които в края на 2009 г. са дължали на бизнеса 340 млн. лв., но са ги изчистили през миналата. "Сега агенция "Митници" не дължи нищо и затова има право да очаква и бизнсът да е коректен към държавата. Иначе държавата изпада в някаква зависимост", допълни той.

"Лукойл" разочарова Дянков с нов ценови скок

Междувременно прогнозите на финансовия министър Симеон Дянков за допълнително поевтиняване на горивата през тази седмица не се сбъднаха, тъй като "Лукойл" изненадващо повиши цените в петък, макар че петролните котировки по световните борси отбелязаха пореден спад. Масовият бензин А-95 скочи с 2 ст. и вече струва по 2.43 -2.44 лв. за литър. Това се случва на фона на близо 8% поевтиняване на нефта в последните два дни.

"Лукойл" се оправда с ваканционния сезон, в който по-високото търсене поощрява търговците да държат високи цените.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.