Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Мит Ромни вече не е явният фаворит на републиканците за кандидат-президент

3 коментара

Мит Ромни изгуби предимството си. Вече не е очевидно, че той е републиканецът с най-добри шансове да победи президента Обама.

Ромни никога не се е ползвал с пълното доверие или одобрение на най-твърдите консерватори, които са значителна част от републиканския електорат. Досега обаче достатъчно голям брой от тях бяха склонни да преглътнат съмненията си в критичните моменти, защото вярваха, че бившият губернатор на Масачузетс е потенциалният кандидат за партийна номинация, който може да спечели изборите.

Това вече не е вярно. Като отражение на щетите, които понесе имиджът на Ромни през шестте седмици откакто първичните избори започнаха от Айова, той сега е с минимална преднина пред вече главния му опонент Рик Санторъм при съпоставка с президента в допитванията. А и двамата губят.

В последното допитване на "Ню Йорк таймс" и Си Би Ес, оповестено във вторник, Ромни изостава от Обама с 6 процентни пункта, а Санторъм с 8, което е разлика в рамките на статистическата грешка. За сравнение Нют Гингрич изостава с 18 процентни пункта. Друго скорошно допитване на центъра Пю сочи изоставане на Ромни от Обама с 8 процентни пункта, на Санторъм - с 10, а на Гингрич - с 18. А допитване на свързания с демократите институт Пъблик Полиси Полинг сочи, че Санторъм е с 2 процента по-добри позиции от Ромни при съпоставка с действащия президент.

Докато Гингрич беше негов основен конкурент, Ромни имаше силни избираеми позиции. Санторъм обаче може да каже, че след като се представя горе-долу толкова добре колкото Ромни срещу президента, консерваторите биха могли да гласуват по убеждение и със сърцата си.

Тезата на Ромни за силата му като кандидат на президентските избори беше изградена върху редица от някога силни съждения: (1) слабата икономика прави Обама силно уязвим; (2) поради това тези избори ще са за икономиката, а не за социални въпроси; (3) най-силният републикански аргумент е, че икономиката се нуждае от по-добро управление, а Ромни е олицетворение на икономическия мениджър - "Обама Не Работи" продължава да е най-въздействащият му лозунг; и (4) бизнес опитът на Ромни укрепва позициите му по точка 3.

Сегашните положителни тенденции при заетостта и растежа може да се запазят или да не се запазят, а криза с Иран би могла да всее смут в икономиките на Европа и САЩ. Ромни обаче трябва да спечели партийната номинация сега, а колкото по-силна е икономиката в периода на първичните избори, толкова повече отслабват първите три стълба на аргументацията му.

Освен това инвеститорската дейност на Ромни в Бейн Кепитъл сега е в най-добрия случай фактор с плюсове и минуси. Атаките срещу бизнес дейността му от страна на Гингрич и Рик Пери, докато и той беше в надпреварата, създадоха изцяло нов диалог около богатството на Ромни, ниските данъци, които плаща, сметките му в чуждестранни банки и по-важния въпрос - дали Ромни може да привлече белите избиратели от работническата класа, които са от толкова жизненоважно значение за победа на републиканците, особено в Средния запад. Прави впечатление, че в този решаващ регион Пю дава на Обама преднина от 11 процентни пункта пред Ромни и 10 процентни пункта пред Санторъм. С такива числа в сърцето на Америка републиканец не може да спечели.

Това е и парадоксът на 2012 г. - с налагането на икономическото неравенство в националния дневен ред движението "Окупирай Уолстрийт" може неволно да изиграе важна роля в републиканските първични избори, особено в работническия щат Мичиган, където се гласува на 28 февруари.

Големите финансови активи на Ромни може да се превърнат в истински проблем за него, ако съзнанието на нацията е съсредоточено върху големите разминавания в доходите и личното богатство. Обратно, работническите корени на Санторъм са му от голяма полза в тази нова обстановка, въпреки че икономическата му политика вероятно би увеличила тази неравнопоставеност.

Най-лошото за Ромни е, че най-добрите му шансове срещу Санторъм в борбата за партийна номинация са в позициите на бившия сенатор от Пенсилвания по социални въпроси, които са много вдясно от центъра. Ако обаче Ромни атакува Санторъм като твърде консервативен в социално отношение, за да спечели наесен, той рискува да се позиционира вляво от Санторъм по социалните и моралните въпроси. А именно обликът на Ромни като непостоянен консерватор отвори място за Санторъм в десния републикански спектър.

Ромни вероятно се моли за частично засилване на позициите на Гингрич, който да съсредоточи атаките си върху Санторъм. Ромни вече не може да се опира на добри резултати от допитвания и уменията си в частния сектор и трябва да изработи свой нов имидж. Неспирните атаки към всеки, който поставя под въпрос "неизбежността" му може да загубят ефективност, защото Ромни вече твърде често прибягваше до тях.

Ромни трябва да се надява предизборният щаб на Обама да започне да атакува Санторъм. Бившият фаворит може да не е в състояние да спечели надпреварата за партийна номинация със собствени сили.

По БТА

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #3

    Рон Пол е толкова краен реален републиканец че неговите виждания са почти радикално леви - спиране на всички военни действия на САЩ, закриване на всички военни бази по света, връщане на армията обратно, укрепване на границите, прекратяване дейността на Федералния Резерв, връщане на долара в ръцете на държавата, просторна имиграционна реформа ... подобно на Шварценегер - уж републиканец а за 2 мандата губернатор на Калифорня, всичките му решения са демократски.

  2. Анонимен
    #2

    и нито дума за Рон Пол - априори го изключват от играта(и съответно публикациите), сякаш има негласно съгласие..

  3. Анонимен
    #1

    Санторъм е кандадата на републиканците, който ще накара иначе неактивни либерално настоени избиратели да гласуват за Обама. Нещо като глас против него, не толкова за Обама

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.