Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Михаил Екимджиев: Страсбург защити свободата на словото у нас

6 коментара
Михаил Екимджиев

С решение от 2 октомври 2012 г. Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) очерта границите на допустимата държавна намеса в работата на медиите и журналистите. Поводът е поредна жалба срещу България за незачитане на свободата на словото, посочва правозащитникът Михаил Екимджиев в коментар, публикуван в петък във в. "24 часа".

През 2004 г. журналист и национален всекидневник бяха осъдени за клевета, въпреки че дословно бяха цитирали изявления на прокурор във връзка с обвинения срещу бивш служител на МВР.

"На първо място ЕСПЧ анализира въпроса дали журналистът е длъжен да провери истинността на фактите, ако те са изнесени от представител на държавата. Въпреки че въпросът изглежда риторичен, националните съдилища приемат, че медията отговаря за верността на публикацията независимо кой е източникът на информация. Съдът в Страсбург дипломатично посочва, че не би споделил подобно виждане. Той припомня обществената значимост на публикацията и новинарския жанр, в който тя е поднесена. В този контекст всяко забавяне за допълнителна проверка би било в разрез с обществения интерес и с професионалния дълг на медията своевременно да предоставя актуална информация", разяснява Михаил Екимджиев.

ЕСПЧ отбелязва, че когато източникът на информация е представител на властите и това е категорично установено, разкриването на неговата самоличност от журналиста не е необходимо. Докато добросъвестният журналист може свободно да цитира длъжностни лица, последните трябва да бъдат изключително предпазливи при огласяването на факти от досъдебни производства, които могат да накърнят презумпцията за невиновност и да злепоставят обвинените. Поради това в случая засегнатият от публикацията би могъл да съди прокуратурата.

Впечатляващи са мотивите на съда в Страсбург и по повод възраженията на правителството, че в процесните публикации съзнателно са търсени ефектни заглавия и сензационно звучене. С пределно твърд тон ЕСПЧ обяснява, че нито държавата, нито дори националният съд могат да заместят преценката на медията за "техниката" на оповестяване. Припомня се азбучният факт, че за публицистиката са типични емоционалност, хиперболи и дори провокативност. За разлика от съдията журналистът по призвание е пристрастен. Поради това от него не може да се очаква да използва предпочитаните от съда изразни средства.

Съдът в Страсбург критикува и подхода на националните съдилища, които преценяват отговорността на медията от "обърната" времева перспектива. Националният съд трябва да преценява фактите, както са изглеждали в момента на публикацията, а не години по-късно, пречупени през доказателствата, които медията няма как да предвиди и априори да съобрази. Накрая Европейският съд призовава българските магистрати да си дават сметка за обществения отглас на техните решения срещу журналисти, които могат да окажат смразяващ ефект и да принизят обществената роля на медиите като "кучета - пазители на демокрацията", посочва адвокат Михаил Екимджиев в коментара си пред в. "24 часа".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #6
  2. Анонимен
    #5

    До № 4- С потник далеч ще стигнеш- вярно е! Който много се поти- носи потник! Много се мъчи и това е...

  3. Анонимен
    #4

    До № 2 - Той, където е тръгнал, ще стигне. Там уважават ума, мисленето и почтеността, независимо дали носиш потник или не. Но ти никога няма да стигнеш до тези места, затова мълчи и не се изказвай неподготвен. Няма значение, че осъденият е бил Тошо Тошев, защото утре може да бъдеш и ти. Тогава сигурно ще си доволен, ако Екимджиев те защитава!? И едно пояснение - Потникът е за хигиена и щом задаваш този въпрос, значи не си много силен по тази част.

  4. Анонимен
    #3

    Нищо ново! Поредният шамар по криво/правосъдната система на РъБъ!

  5. Анонимен
    #2

    Къде е тръгнал с този потник?

  6. Анонимен
    #1

    Не викай Мише. Правилата ги създават такива като тебе, после загрижени, ни хвърляте в дълбокото и протягате ръка. Кога законът е регулирал животът ни към по-добро? Законите са насилие над нормалния живот и човека.Всеки който ги прилага е само да извлича ползи от тях. Действителността е свързана с погазването на правото на съществуването на изключенията за властта и близките до нея.Старите навици на автоцензура пак напомнят за себе си.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.