Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Мнозинството окончателно прати антимафиотите в ДАНС, според ГЕРБ това ще е "Гестапо"

Бившите управляващи искат от президента вето и Консултативния съвет за национална сигурност

125 коментара
Сн. БГНЕС

В петък Народното събрание изпрати окончателно досегашната Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) от МВР в Държавната агенция "Национална сигурност". Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за ДАНС бе приет ударно от БСП, ДПС и "Атака" – само 10 дни след внасянето му за обсъждане в парламента от лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан, председателя на НС Михаил Миков и заместник-председателя на ДПС Христо Бисеров. Дебат в петък нямаше, след като при обсъжданията на първо четене в продължение на часове управляващи и опозиция взаимно се обвиняваха в налагане на полицейщина.

С промените ДАНС получава права да разследва, ще може да извършва обиски и да задържа хора за 24 часа в ареста. Правомощията на спецагенцията се разширяват неимоверно и с вливането на ГДБОП в нея. С това на практика цялата власт да се преследва организираната престъпност ляга върху ДАНС, правомощие, което замислената като контраразузнавателна агенция никога досега не е имала.

Изборът и освобождаването на председателя на ДАНС ще се прави от Народното събрание по предложение на премиера. Мотивът е, че с това ще се въведе реален парламентарен контрол върху структурата. Досега премиерът предлагаше, а президентът издаваше указ за назначаването на ръководителя на институцията. Прието беше още председателят да има трима, а не двама заместници, както е в момента.

Той трябва да е с поне 8-годишен, а заместниците му с поне 5-годишен юридически или професионален стаж. Президентът ще има право, чрез премиера, да получава становища и анализи от председателя на агенцията по въпроси за външната политика, свързани с националната сигурност, решиха още депутатите.

Промените в ДАНС доведоха до поредния парламентарен скандал, след като депутатите от ГЕРБ се регистрираха за началото на петъчното заседание на Народното събрание, но напуснаха демонстративно залата и не участваха в гласуването на закона. Лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че ДАНС се превръща в "един вид Гестапо" и поиска свикване на Консултативния съвет за национална сигурност към президента, обявявайки, че промените са опасни за сигурността на държавата. Очаква се ГЕРБ да сезира и Конституционния съд, защото промените в закона са обсъдени от временна, а не от постоянна парламентарна комисия.

По неофициална информация нa Mediapool промените в Закона за ДАНС са предизвикали сериозното безпокойство на ЕС и САЩ предвид засилването на ролята на спецагенцията, която нашумя с редица скандали и е пословично известна със своята непрозрачност. Европейската народна партия изпрати официално запитване към Европейската комисия за законодателните промени в българския сектор по сигурността.

Управляващото мнозинство обаче твърдо демонстрира волята си да намали влиянието на МВР и да предпази вътрешния министър Цветлин Йовчев от съблазните на преяждането с власт. Критики към действията на БСП и ДПС има и от неправителствения сектор, защото законът бе приет светкавично и без обществени обсъждания.

"Един вид Гестапо"

"В момента искат да създадат един вид Гестапо и да започнат да нападат кметове на ГЕРБ и всички останали", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, засягайки информациите от четвъртък, че ДАНС проверява кмета на Русе Пламен Стоилов (ГЕРБ).

"Застрашена е националната сигурност, виждате какви хора се опитват да използват службите за политически цели, разбиват цели структури, роднински назначения, ще видите, че и "калинки" ще се явят там", допълни той той. По думите му има "поголовна чистка" не само на хора, които са работили за националната сигурност, а и за доказване на финансовите престъпления.

По-късно, след като ГЕРБ напусна пленарната зала, Бойко Борисов обяви, че депутатите от неговата партия ще изпратят искане до президента за свикване на КСНС по въпроса за службите за сигурност и че ще искат от държавния глава и вето върху промените в Закона за ДАНС. Президентът Росен Плевнелиев индиректно също разкритикува закона с мотива, че е приет твърде прибързано.

”Приемането на промените в Закона за ДАНС е против националната сигурност", коментира от своя страна заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

В отговор лидерът на ДПС Лютви Места призова депутати, чиито съпруги с образование "българска филология" работят в ДАНС, да декларират конфликт на интереси или да напуснат пленарното заседание. Той имаше предвид Цветан Цветанов Десислава, която работи в ДАНС от основаването на службата през 2008 година. Преди това тя е работила в Национална служба "Сигурност", която се вля в ДАНС.

"Имайте предвид, че гражданите гледат това надхитряне с регистрацията в пленарна зала, г-н Борисов. Това доста напомня поведение в началните класове в училище", заяви от своя страна председателят на Народното събрание Михаил Миков (БСП) по повод факта, че депутатите от ГЕРБ се регистрираха, за да вдигнат кворума на заседанието и напуснаха залата. По-големият кворум на заседанието означава, че трябват повече гласове, за да се приеме законът.

Законът ще обърка прокуратурата

Неяснотите в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за ДАНС не вещаят нищо добро и ще внесат объркване в работата и на прокуратурата, каза депутатът от ГЕРБ и бивш заместник-вътрешен министър Веселин Вучков. Според него ще има объркване сред обвинителите на кого да възлагат разследванията – на МВР или на ДАНС. Той обясни, че не е чул никакви правни и професионални аргументи в подкрепа на промените.

"Не сме изненадани от това, което се случи в пленарна зала по един от най-важните текстове, които дават правомощия на ДАНС да разследват много голям кръг престъпни деяния. Това е резултат от липсата на обществени обсъждания. Той не беше внесен в Министерски съвет, не беше направено обсъждане с експертната общност, не беше поканена прокуратурата. Това са важни стъпки, които трябва да бъдат обсъждани”, каза Вучков.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

125 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #125

    Мазният г-н сочи напред и нагоре. Както когато е бил към ДС. Ами как да не е Гестапо, когато им вменяват И функция по арести задържане. И това в европейска структура за контраразузнаване. Трябва да познаваме историческите аналогии.

  2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #124
  3. Анонимен
    #123

    За периода от 1991 г. до 2011 г. от българското разузнаване са освободени общо около 1 500 кадрови офицери, повечето от които не заради пенсиониране, а по чисто политически причини – за да се заменят с „наши хора”. Само при закриването на научно-техническото разузнаване от Ж. Желев и Ф. Димитров без работа останаха 500 висококвалифицирани специалисти. Такива като сегашните реформатори на службите сме ги виждали достатъчно. След като ги унищожиха, сега ще ги възстановяват. И кой ще работи за тях след като агентурата и кадровия състав са предадени - всичко е в интернет! Кой нормален българин или чужденец ще работи за държава, която предава своите разузнавачи?

  4. Анонимен
    #122

    До 119: Ниска топка, ама е вярно. Това за клането не съм го казал аз, а очевидец на събитията, какъвто е бил големият Гео Милев. Нали тогава България не е била тоталитарна, а демократична държава? Просто убийците на собствения си народ са изпълнявали заповеди на тогавашната власт, с което се показва че армия и полиция не са на народа.

  5. Анонимен
    #121

    До 120: В парламентите решава мнозинството, т.е. тази партия, която е спечелила изборите. СЪВЕТСКИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ (САЩ) как изпратиха ,,мироопазващи" и ,,мироналагащи" войски в Ирак? Народът на САЩ или някой друг, при това без НАТО да е там, без резолюция на ООН и освен това така и не се откриха ужасните оръжия за масово поразяване. Към тази измислена коалиция на желаещите се присъедини и България, защото така реши моментната власт. Така реши и през 1968г. за Чехословакия. Народът е една безгласна буква и за него се сещат само преди избори.

  6. И.Иванов, Швеция
    #120

    НА АНОНИМЕН ПРОСВЕТА """ Анонимен 16:20 | 08.06.2013 До 117: В демократичния свят кой праща полиция да бие демонстранти ... """ ИЗПРАЩАТ Я РАЗПОРЕДБИ НА ЗАКОН ! """ ... кой изпраща военни контингенти под формата на ,,мироопазващи" и ,,мироналагащи"? """ ИЗПРАЩА ГИ ПАРЛАМЕНТ ! А НЕ ПАРТИЙНИ МИНИСТРИ-ПОЛИТИКАНТИ НА ВЛАСТ !

  7. Анонимен
    #119

    114-ти: много ниска топка си, съдейки по коментара ти.Да коментирам какво? Фантасмагориите ти: "Клаха народа, както турчин не го е клал"??? Болни мозъци, принизявате форума.

  8. Анонимен
    #118

    До 117: В демократичния свят кой праща полиция да бие демонстранти, които в повечето случаи са със справедливи искания? А кой изпраща военни контингенти под формата на ,,мироопазващи" и ,,мироналагащи"? Народът ли ги изпраща или правителството?

  9. И.Иванов, Швеция
    #117

    НЕВЕЖА ЗА ПОКАЗ ОТ БАЛКАНСКИЯ ПОСТКОМУНИСТИЧЕСКИ СВЯТ ! """ Анонимен 07:57 | 08.06.2013 Полицията и армията са на управляващата власт. Никъде по света няма такова животно като народна армия и народна полиция. Те са партийно-правителствени. """ В КОЙ СВЯТ, ОСВЕН В ТОТАЛИТАРНИЯ, ОТ КОЙТО ТИ НЕВЕЖА ИДВАЩ, "ПОЛИЦИЯТА И АРМИЯТА СА НА УПРАВЛЯВАЩАТА ВЛАСТ" И "СА ПАРТИЙНО-ПРАВИТЕЛСТВЕНИ" ? НЕ В ДЕМОКРАТИЧНИЯ ЗАПАДЕН СВЯТ, НА ЧАС ПЪТ ОТ ТВОЯ ПОСТКОМУНИСТИЧЕСКИ СВЯТ-КОЧИНА, В КОЙТО ДЕМОКРАТИЧЕН ЗАПАДЕН СВЯТ ПОЛИЦИЯТА И АРМИЯТА СА ПОДЧИНЕНИ ЕДИНСТВЕНО НА ЗАКОНА И ПРАВИТЕЛСТВЕНО-ПАРТИЙНАТА ВЛАСТ НЕ МОЖЕ ДА ГЪКНЕ ЗА УПОТРЕБАТА ИМ !

  10. Анонимен
    #116

    114 до 115: Антиидиот, кое от написаното не е вярно? Хайде аргументирай се!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.