Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

МОСВ отказва да възстанови резервата на плаж "Корал"

38 коментара
МОСВ отказва да възстанови резервата на плаж "Корал"

Министерството на околната среда и водите не намери основания да започне процедура по възстановяване на резерват "Блатно кокиче" в района на къмпинг "Корал". В съобщението на институцията във вторник се казва, че в периода в края на юни месеца тази година е направена проверка в района на бившата защитена зона и не е открито нито едно блатно кокиче.

Този растителен вид е в Червената книга на защитените видове. Резерватът е заличен през 2003 година със заповед на тогавашния министър Долорес Арсенова (НДСВ). Няколко месеца по-късно община Царево продава земята за по 7 долара на кв.м. за строителство на вилно селище.

Преди две седмици редица природозащитни организации, включително Асоциацията на природните паркове в България, се обявиха за възстановяване на резервата. Те показаха кадри от местността край къмпинг "Корал", в които ясно се вижда, че блатно кокиче там има. Видеото е снимано през април тази година.

В съобщението на МОСВ се посочва също, че периодът на цъфтеж на кокичето е през април и май. Проверката е обаче е извършена в края на юни, когато служителите на министерството е трябва да копаят, за да открият единствено луковици.

Министерството заявява, че резерватът е обявен през 1973 година, а на три пъти през 80-те години е установяван, че находището на вида е в лошо състояние.

"В резултат на констатациите от проверките, МОСВ не намира основание да предприеме процедура за обявяване на защитена територия в района на къмпинг “Корал”, нито за възстановяване на статуса на бившата защитена територия южно от с. Лозенец", се казва в съобщението на екоминистерството.

Преди две седмици шефът на Асоциацията на парковете в България Тома Белев остро разкритикува експертизата на хората от МОСВ. Той обясни, че европейската практика е в продължение на поне 5 години да се следи състоянието на един растителен вид, преди той да се обяви за изчезнал.

От съобщението на МОСВ става ясно, че поне два пъти за последните 7 години на място са ходили инспектори, които не са видели кокичета. В същото време не става ясно дали те стъпвали на плаж "Корал", когато те цъфтят. Последната им "екскурзия" очевидно не е била в този период.

Преди две седмици стана ясно още, че зам.-министър на околната среда и водите Ивелина Василева е балдъза (сестра на съпругата - бел.ред.) на главния архитект на Община Царево Димитър Алексиев.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

38 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. 123
    #39

    т.е. тези са ходили да дирят блатно кокиче на плаж Оазис (южния плаж на Лозенец)- е ми там няма блатно кокиче бе хора, никога не е имало.

  2. ми
    #38

    много важно е да се забележи следното "територия южно от с. Лозенец" в заключението на МОСВ. Плаж Корал се намира между Китен и Лозенец, т.е. на север от Лозенец, а не на юг. Какви сте еколози, след като даже незнаете посоките. СМЕШНИЦИ

  3. Nik
    #37

    Помните ли рекламните афиши на Бойко Борисов с прословутото "Аз гарантирам!" ? Помните ли приказките срещу шуробаджанащината и политическата корупция ?Какво виждаме в момента ?Аз лично не виждам нищо ново под слънцето. За съжаление. Отново има наши и ваши, отново има хора, които използват положението си за лични облаги....Колко пожара трябва да гаси ББ ?Ще успее ли сам човек?Какво е някакво си цвете пред възможността за големия удар ?!?

  4. 07
    #36

    ..

  5. ААААА
    #35

    Мамицата им гадна... всичко съсипват, нещо да съхранят, да изградят не могат - ееееех. То всичко се плаща накрая, ама ще си останем без природа междувременно. Думи нямам

  6. bejanec
    #34

    Posledvaite me, v BG vireyat ne kokicheta e idioti i krokodili

  7. гражданин
    #33

    Вижте и само палатът на тая, в двор като малък парк! От комисионната, получена за заличаването на резервата ще да е!

  8. Realist
    #32

    по дяволите - Нона Караджова? Изглеждаше ми що- годе читава на фона на колегите си министри...

  9. Чарлз Дарвин
    #31

    Да видим прокуратурата и Ц.Ц. сега?

  10. МИ6
    #30

    дребните рибки.ЧОВЕКЪТ ББ ви каза-престъпността е ликвидирана.Точка.Арсенова,Доган,Етем,Овчаров,масларова ........ те са добри хора.Просто са умни и способни затова имат много пари.Мисля,че и Ренета .... как `и беше презимето презимето и тя ще се нареди сред тях.И Караджова Нона.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.