Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Над един милион българи страдат от депресия

11 коментара

Повече от 1 милион души в България страдат от депресия и въпреки че за психичните заболявания няма регистър, специалистите посочват, че 15 на сто от населението има някакви тревожни разстройства. Данните, огласени по повод Международния ден на психичното здраве 10 октомври, сочат, че всяка година 10 700 българи постъпват за лечение в психиатрични болници, а 1/3 от тях губят своята работоспособност.

Рискът всеки българин да се разболее от някое често психическо заболяване е 19.5%. Всеки пети у нас е страдал от психично разстройство поне веднъж в живота си.

Специалисти коментират, че съществуват много негативни представи за хората с психично-здравни проблеми като това, че са склонни към насилие, че не могат да носят отговорност за поведението си, че общуването с тях е затруднено, че всички психично болни са еднакви.

За страдащите от психични заболявания и тяхното възстановяване е много важна подкрепата на техните семейства, на институциите и на цялото общество. Стряскащ е фактът, че България е в челната тройка – след Литва и Латвия – по негативно отношение към хората с психични заболявания – 36% от българите имат негативно отношение към тях, при средно в Европа 22%.

По повод Деня на психичното здраве Националната пациентска организация, с подкрепата на “Астра Зенека“ - България, откри изложба ”Не на стигмата”. Инициативата цели да даде гласност на проблемите на хората, страдащи от психични заболявания и да насочи общественото внимание към изолацията, на която те са подложени. Изложбата включва 30 картини, нарисувани от хора с психични проблеми по време на осъществяваната с тях арт-терапия в психиатричните клиники на Александровска болница и Държавната психиатрична болница в Раднево.

Изложбата ще продължи до 17 октомври в галерия “Анима”, ул. “Любен Каравелов” №58 в столицата.

Паралелно с изложбата, стартира и уеб сайт, който представлява електронен каталог на психиатрите у нас. Пациентите и техните семейства могат с помощта на търсачка да намерят информация за психиатрите и техните практики.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

11 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #11

    До 8. Ами не сме всички на държавната софра, някои покриваме само сметките.

  2. Анонимен
    #10

    По повод Международния ден на психичното здраве Бойко Борисов бе избран за почетен идиот.

  3. Анонимен
    #9

    temata ne e za laici ,a za specialisti.cuchetata i svinete ne stradat ot depresia.BALGARINAT ne e nito svinja,nito kuche.zatova e taka chuvstvitelen kum nespravedlivosta,koiato produljava....BALGARIA SHTE PREBUDE

  4. Анонимен
    #8

    Не знам за българите въобще, но доста писачи в този форум здравата са я закъсали. Голямата им заблуда обаче е, че за това им е виновно правителството, държавата Европейският съюз, САЩ и кой ли още не.

  5. Анонимен
    #7

    Стуктурата на личността и характера са в основата на успеха в личен и особено в професионален план.В БГ психичното не съществува,още не е открито.Говори се за психология но няма познание.Развитието на нацията не се получава. Още през 70те години на 20 век е доказано че само около 10% от хор- ата са "свестни" знаят ,умеят ,постигат целите си , остана- лите 90% са с влошаващи се качества.Това значи че мнозина са умни, но имат зле структуриран характер и трудно или не могат да постигат целите си .Те са на една крачка от психичните проблеми.

  6. Анонимен
    #6

    96% от българите са психопати

  7. Анонимен
    #5

    Към 1 - Може да се даде статистика и тя да покаже, че ромите средно имат по-малка заболеваемост. Това може да означава много неща, предимно за това как се генерират статистики, кой получава болнична помощ и бива регистриран като получил и така нататък. В крайна сметка, такава статистика ще съдържа толкова скрита информация, че ще бъде невъзможно да бъде интерпретирана. Това последното касае опити да бъде интерпретирана интелигентно. А опасността като разбиеш някоя статистика на етнически принцип

  8. Анонимен
    #4

    към 2 - точно защото проявявам респект не само към темата, а това че не я разбирате си е ваш проблем- твърдя,че в резултат на блг.народопсихология а тя резултат на бедственото положение в което се намира, може да се даде статистика на етническия дял от проблема, това се нарича публична инфо и няма нищо общо със етническа омраза, национализъм и т.н.

  9. Анонимен
    #3

    Градим България и така до пълната победа на комунизма!

  10. Анонимен
    #2

    Депресивните разстройства не подбират на етнически принцип, за сведение на 1. А за клошарите - там има връзка: получаваш депресия, губиш си работата, и ако семейството не те подкрепи, си на улицата. Много хора започват да пият - но алкохолът е често само симптом, а не причина на състоянието. 1 - Не мисля, че разбираш за какво говориш, иначе щеше да проявиш малко повече респект към темата.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.