Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Над 3000 души окупираха "Орлов мост“ заради Закона за горите

Протестиращите: "Мухобойко, звънни на шефа по мобифона: работата със закончето се запече“

84 коментара
Снимка: Десислава Петрова

За час и половина над 3000 души блокираха в четвъртък за втора поредна вечер движението на столичния бул. "Цариградско шосе“ в районна на Орлов мост с искане скандалните поправки в Закона за горите да бъдат отменени. Ако в сряда първият протест бе с адресат премиера Бойко Борисов, то този път недоволните от бъдещото изсичане на планините за построяване на спортни съоръжения отправиха исканията си към държавния глава Плевнелиев. Мотото на демонстрацията бе “Господин Президент, елате при нас. Искаме вето върху Закона за горите”.

Часове след като министър-председателят Бойко Борисов, който неведнъж е демонстрирал близост с шефа на ски-федерацията и запален лобист за изсичането на писти Цеко Минев, с чието име придоби популярност и скандалната поправка в закона, игнорира първия протест с думите: “никакви протести няма да ни попречат да строим писти”, младежите издигнаха плакат "Мухобойко, звънни на шефа по мобифона: работата със закончето се запече“

Както в сряда, така и в четвъртък скандиранията бяха основно “Витоша”, “Искаме природа, не искаме закон”, “Мафия”, “Оставка”, “Долу Цеко от Алеко” и “Всеки ден ще е така до победата”.

Над час и половина демонстрантите не отстъпваха пред полицейските части. Този път ръководството на родната полиция се беше погрижило "редът и сигурността“ в центъра на София да бъде осигурен от стотици служители на реда, жандармерия, конна полиция и спецчасти.

Въпреки демонстрациите на сила, блъскането с щитове и конска акробатика пред произволно избрани протестиращи, около 20 ч. в четвъртък природозащитниците разкъсаха полицейския кордон и блокираха движението през Орлов мост.

Навлизайки в средата на булеварда, те седнаха малко след кръстовището му с "Евлоги и Христо Георгиеви“ и подновиха възгласите. За да "разчисти“ терена, полицията използва щитове и палки, а над 10 души бяха арестувани. При всяко по-агресивно действие от страна на спецчастите обаче младежите запяваха "Родната полиция ни пази“ или викаха "Без агресия“, което до такава степен стъписа служителите на реда, че един от тях в унес си изпусна пистолета.

Час по-късно, около 21 ч., полицията се опита да разгони седящите на шосето с хитроумното "пропускане“ на градски транспорт по "Цариградско шосе". Веднага след това обаче групичка младежи потанцува на "влакче“ под бурните аплодисменти на останалите протестиращи.

Около 21.30 движението бе отворено, а демонстрантите, заканвайки се да се съберат на същото място и в петък, се отправиха към сградата на президентството. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

84 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #84

    до 80 Ето къде са информираните скиори от България,които не искат да пълнят гушите на Цеко,Цвети и т.н. : http://sunnyx3m.com/forum/index.php?topic=4923.0 Ти си протестирай с оногондурите до Симитли .

  2. Анонимен
    #83

    80 прочети ако можеш линка на 82 и заглавието на горния материал ? Антипротестите събраха 200-300 селяндури незнаещи с/у какво протестират между които си ти. В пустинята на Дубай също има писти ,въпрос на стандарт и матрял.

  3. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #82
  4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #81
  5. Анонимен
    #80

    79-ти некачествения материал си ти мой човек, дето в обърканите ви кратуни на подобните дори Сърбия е по-добро място от България.... Да не почваме от георгафията че Сърбия е "равна като тортия" от край до край почти , къде ги намери тия планини че и курорти!? В прехвалената ви Сърбия най-много да има два байра около долината на сливите .... България е уникална държава че е евтина още и има географска възможност да развива и зимен и морски туризъм, например Сърбия няма мегдан за нито единия нито другия...България е уникална с сбъркания си материал още. Идоти колкото искаш в тая държава и всеки си мисли че другия идиот е материала на Боко...

  6. Анонимен
    #79

    До 76 подреди си мислите и после пиши. Мямало и мяма да има сняг в БГ, съвсем близо в Сърбия има евтини и по добри курорти от нашите където карат много информирани скиори от БГ,но там имат различни политици и хора/матрял.

  7. Анонимен
    #78

    Клекна/ББ пред спонтанния протест на младите хора, наркомани според МВР ! ДГД Цеко,Цвети и останалите "скиорчета" олигарси и техните объркани подръжници във форума. България никога няма да бъде Швейцария,заради една дата 9 септември 1944 год.!

  8. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #77
  9. Анонимен
    #76

    Аидеи съвсем откочиха нашите ... и сняг дори мямало по планините ... а България е в уникална позиция да е единствената евтина държава от бившия източния блок със възможности да развива зимен туризъм и нашите идиоти съвсем откачиха на тема екология. Щото то е хубаво в Австрия и Швейцaрия ама всяка цена в Банксо на каквото и да е е по 5 пъти поне там... Ало екологията идва след като напълним тумбаците или поне трябваше да сме видели друг пример от Америка и западна Европа когато те са забогатявали до колко са се впечатлявали от екологията и тука при безумното допускане че някак ще се сече наред и бецогледно в 21 век в европейска държава... АЛО откачихте идиоти!

  10. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #75

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.