Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Нападателят на Доган не е искал да го убива, а да го уязви

Кокинов: Не трябва да има обвинения срещу делегатите от ДПС, линчували Октай Енимехмедов

217 коментара
Нападателят на Доган не е искал да го убива, а да го уязви

25-годишният Октай Енимехмедов, който нападна с газов пистолет пожизнения лидер на ДПС Ахмед Доган по време на словото му пред Осмата национална конференция на партията в събота, изобщо не е имал намерение да убива политика, а само да го уязви. Мотивът му бил личен, защото според него "Доган манипулирал хората". Искал да предизвика политически преврат и да покаже на лидера на ДПС, че нещата трябва да се променят. Това е заключението на експертите от Института по психология към МВР, които са работили по случая до късно през нощта, обяви на извънредна пресконференция в неделя шефът им Неделчо Стойчев.

"В дома на извършителя в София е намерено и предсмъртно писмо, защото е смятал, че може да загине. Енимехмедов е използвал сигнално-звукови патрони, като целта му е била да покаже чрез звук на Ахмед Доган и на всички присъстващи, че мнението му трябва да бъде зачетено и Доган да разбере, че не е недосегаем", обобщи мотивите на нападателя Стойчев.

Писмото било адресирано до майката на младия мъж и в него той се извинявал, че може и да няма възможност да завърши висшето си образование. 25-годишният бургазлия е студент по архитектура, пети курс във ВИАС в София.

Освен това в апартамента му в София са намерени българското знаме и това на ЕС.

По думите на самия Енимехмедов пред разследващите той сам е планирал "акцията" си и "по никакъв начин не приема да бъде свързан с други хора и мотиви", разказа още шефът на психолозите в МВР.

Според Стойчев, намеренията на Енимехмедов достатъчно категорично се доказват и от факта, че пистолетът е бил зареден със сигнално-звукови патрони, които могат само да произведат силен звук.

От МВР съобщиха окончателно, че в нападателя е имало само един нож, който според Неделчо Стойчев "носи всеки мъж за да си подостри молива или да си нареже хляба".

Енимехмедов ще бъде обвинен за закана за убийство и хулиганство, а не за опит за убийство, реши прокуратурата, след като стана ясно, че с двата звукови и единия патрон с технически пипер няма как Ахмед Доган да бъде убит.

Нападение "за доброто на държавата"

"Една от целите на извършителя е да стане публично известен и да сподели вижданията си. Той се описва като български патриот, който прави това за доброто на държавата... Октай Енимехмедов се определя като честен човек, с висок морал, и напълно самостоятелен в решенията си. Неговото деяние представлява еманация на неговото его, чрез което иска да покаже, че присъства в този свят и има какво да каже на обществото", добави още директорът на Института по психология към МВР.

"Това, което беше намерено на адреса му в София, ще ни помогне да тълкуваме този случай", коментира доста лаконично и вътрешният министър Цветан Цветанов, който благодари на колегите на Стойчев, че са работили с Енимехмедов до 3.00 часа сутринта в неделя.


Час преди пресконференцията в МВР, градският прокурор на София Николай Кокинов също заяви, че засега няма никакви данни, че нападателят е планирал деянието си заедно с други хора. Уточни накратко, че в общи линии мотивите му са били лични.

Главният прокурор Сотир Цацаров обаче коментира пред БНТ, че ще бъде проверявана и версията за съучастници, която не може да бъде все още изключена на този етап.

Кокинов потвърди информацията от събота вечерта, че 25-годишният бургазлия няма да бъде подвеждан под отговорност за опит за убийство, тъй като с газовия пистолет без пълнител и трите патрона (2 сигнално-звукови и един с лютив спрей – бел.ред.) обективно не е било възможно да бъде извършено убийство.

Енимехмедов е обвинен за едро хулиганство и закана за убийство. Ако вината му бъде доказана в съда, той може да получи до 5 години затвор, тъй като според разпоредбите на Наказателния кодекс проявата му се отличава с особена дързост. Затова и ще остане зад решетките за 72 часа, след което се очаква да му бъде поискан постоянният арест от Софийския районен съд, уточни още Кокинов.

Вътрешният министър Цветанов заяви още в събота, че Енимехмедов е криминално проявен, има и присъди, бил е арестуван за хулиганство, лека телесна повреда и притежание на наркотици.

По думите на Цветанов МВР изяснява все още дали Енимехмедов е бил член на ДПС, дали е бил в младежката организация в действителност или е бил симпатизант. Проверява се и дали наистина е участвал в тази младежка конференция на ДПС (бел. ред., нападателят е бил допуснат с карта от форум на младежката организация на ДПС, който е бил проведен през ноември 2012 година).

"Необходими щети или вреди при обезвреждане на престъпник"

От думите на градския обвинител стана ясно още, че над десетте делегати на ДПС, които буквално линчуваха в продължение на 5-6 минути Октай Енимехмедов, не трябвало да бъдат обвинявани за действията си, тъй като ставало въпрос за "необходими щети или вреди при обезвреждане на престъпник".

Въпреки множеството видеокадри, на които ясно се вижда как над десетима съпартийци на Доган налагат с юмруци и ритат с крака по цялото тяло и главата 25-годишния мъж, градският обвинител смята, че това е просто реакция в състояние на афект и изненада и не би било логично да се търси наказателна отговорност.

Той не коментира възгласите "убийте го" и "бийте го", които съпровождаха грозната сцена. Тя получи и сериозен международен отзвук, като не бе подмината в нито една от информациите за случая в световните агенции. Кадрите, на които делегатите пребиват Енимехмедов бяха показани и от "Евронюз" в легендарната им рубрика "Без коментар".

Мнение, различно от това на Кокинов обаче изрази в събота вечерта шефът на столичната полиция Валери Йорданов, който заяви, че "зависи от прокуратурата, но според мен побойниците ще бъдат поставени под отговорност за действията си".

Такава позиция бе изразена веднага след безпрецедентния инцидент и от близо 3000 потребители на социалната мрежа "Фейсбук", които се включиха в група "Съд за публичните побойници на нападателя".

"Сега всичките ритни-делегатковци на съд. Има предостатъчно кадри и снимки! Да видим дали ще има оставки в НСО и дали онези дебелаци-дъртаци, дето скачаха по нападателя и го ритаха в главата ще бъдат наказани. Щото нали ако сме правова държава това си е насилие и произвол. Има си закони, нека нападателят да бъде съден, но не и пребиван от бой на обществено място", гласи основната информация към групата. В интернет се разпространява и подписка по същата тема, в която вече са се включили над 1000 души.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

217 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #217

    Това бе апогея на наглата простащина на депутатите от измислената от мьдреците на "бившата" дьржавна сигурност партия на етническата омраза, ДПС. Позор за всеки бзлгарски патриот е че тази партия все още сьществува.

  2. Анонимен
    #216

    Дори ако приемем, че се е самоубил, повече от странно е решението да го направи в сараите на Доган !

  3. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #215
  4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #214
  5. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #213
  6. Анонимен
    #212

    Опират в главата ти пистолет. Чуваш изщтракването на спусъка и се чудиш в следващия миг дали вече не си на онзи свят. Ама иначе то момчето е добро - малко криминално проявено, спортистче, студент 5-ти курс, идеалист, бори се с доган,не искало да да го убие, а да му помогне да се освести и дори е готово да пожертва живота си. Ама да не би да съм луд и да халюционирам!!!

  7. Анонимен
    #211

    Щом газовите пистолети не са опасни защо МВР въведе задължителен регистрационен режим за тях?

  8. Анонимен
    #210

    Защо се занимаваме с тази незаконна верска партия? Редовият български мюсюлманин няма да разбере, че го употребяват по предназначение! Жалко за Октай, че си сложи главата в торбата за нищо. Саморазправата с него прерасна в линч, не се ли потърси отговорнос от озверелите делегати, това ще е още един сигнал, че живеем в измислена мафиотска държава, на която за да се издържа, защо ли плащаме данъци!? Поне да се знае, че България не е Държава а територи и всеки да се оправя както може... Ха-ха-ха!

  9. Анонимен
    #209

    Крайно време е да се изпълни Чл.11(4) от Конституцията на Република България и да се закрие тази партия, която всява само етнически и верски раздори сред българските граждани !

  10. Анонимен
    #208

    От Христо Костадинов: Партията ДПС е партия за ограничаване на правата и свободите на мюсюлманите. Те трябва да могат да изразяват и други политически предпочитания освен либералните на партията ДПС и да членуват свободно и в други политически партии. Къде са мюсюлманите демократи, социалисти, консерватири, патриоти, зелени - няма ги в политическия живот.Неможе един милион мюсюлмани да имат еднакви политически пристрастия. Младежа Октай е изразител на всички мюсюлмани които искат правата си за своя собствен политически път на развитие.Този младеж е съвременен будител на мюсюлманите.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.