Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Напрежение, слухове и съмнения за нагласен съдийски вот на избора за ВСС

Магистрати били притискани да гласуват за кандидати на триото Цветанов, Колев и Пенгезов

16 коментара
Георги Колев

Часове преди делегатското събрание на съдиите за избор на шестима членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от професионалната квота, опасенията сред гилдията за натиск за определени кандидати и готвени манипулации при вота все повече се засилват.

Такова публично предупреждение отправи в петък Българският Хелзинкски комитет.

Междувременно се разбра за необявена среща на делегати от административните съдилища от страната при председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, известен с това, че се ползва с особено доверие от управляващите. На разговорите присъстваха и шефовете на Софийския градски съд (СГС) и Софийския апелативен съд (САС) Владимира Янева и Веселин Пенгезов, научи Mediapool.

Срещата, започнала в 15 ч., приключи за час и половина и въпреки че репортери не бяха канени, но няколко чакаха пред сградата на ВАС, Георги Колев слезе при тях и обясни, че извикал делегатите, за да обсъдят свои идеи за изборни правила, които да бъдат предложени на събранието на съдиите в събота.

От думите му стана ясно, че се оформя сериозна опозиция срещу 70-те делегати на други съдилища от София и страната, които в понеделник внесоха във ВСС предложение за изборни правила, които да гарантират легитимността на вота и невъзможността за неговата подмяна.

Едно от предложенията е бюлетините да бъдат подпечатани, като техният брой се проследява още от началото и се отбелязва колко са останали неизползвани, колко са унищожени и колко са намерени в урната при отварянето ѝ. Освен това магистратите настояха за пълно документиране на всички етапи от изборния процес и от работата на комисиите и съхраняване на изборните книжа, така че при съмнение да може да се извърши убедителна последваща проверка на законността на избора.

Последва предложение от четири граждански организации, които настояха на цялата процедура по гласуване и броене на гласовете да бъдат допуснати независими наблюдатели, които отблизо да проследят всички действия.

Колев обаче посочи като приемливо единствено последното предложение, а подпечатването изобщо не било необходимо, тъй като досега не било правено и си имало ясна и изпитана практика, близка до тази, възприета от ЦИК при централни и местни избори.

"Не можем да очакваме, че някой съдия умишлено ще наруши закона"

"Ние считаме, че това не е необходимо... Мислим, че това е събрание изцяло от съдии, които в крайна сметка са призвани да спазват закона. Не можем да очакваме, че някой съдия умишлено ще наруши закона", лаконично коментира шефът на ВАС, подминавайки журналистическа забележка, че всички граждани са призвани да спазват закона, но въпреки това престъпността се увеличава.

Убедеността му, че никой от колегите му не би си позволил да манипулира вота, контрастира сериозно и на факта, че от години европейските наблюдатели настояват за "реформа из основи" на съдебната система, което очевидно говори за нейни вътрешни проблеми, включващи именно морала и поведението на много съдии.

Въпреки това според Колев е достатъчно урните да бъдат прозрачни, да стоят оградени от някаква лента, така че до тях да няма свободен достъп, и да се гласува в самата Зала 3 на НДК, за да се елиминира възможността за подмяна на бюлетини.

Той не пожела да разкрие други теми, свързани с изборните правила, които са били обсъждани на срещата. Добави, че предложенията на делегатите от административните съдилища едва ли ще могат да бъдат публично оповестени, тъй като липсвало технологично време.

По повод присъствието на шефовете на СГС и САС Янева и Пенгезов, Георги Колев не намира нищо странно във факта, че двамата са дошли на среща с административни съдии.

"Аз не виждам нищо нередно в това. Както забелязахте, те също не бяха включени в обсъждането на другите правила. Видях 70 имена на колеги, няма нищо лошо, те са направили своето общо събрание някъде, не знам къде, поне така се твърди, че е имало общо събрание – тези 70 човека", добави възпитаникът на Академията на МВР.

Цацаров да председателства събранието? Бих се радвал.

По повод все по-засилващите се слухове в съдийската гилдия, че сред делегатите от страната има брожения за председатели на събранието и изборната комисия да бъдат излъчени близкият до вътрешния министър Цветан Цветанов и спряган за следващ главен прокурор председател на Пловдивския окръжен съд (ПОС) Сотир Цацаров и Боян Магдалинчев от ВАС, Колев заяви, че предизвестен избор не може да стане.

"Няма нещо такова като предизвестен избор, когато става въпрос за гласуване с повече от 50 плюс един. Имаме едно общо събрание, състоящо се от 441 човека, ако 222-ма от тях не гласуват за конкретно име, то просто няма да се случи. Няма такова нещо като предизвестен избор. Може да има идеи за предложения, но не и предизвестен избор. Може ли явното гласуване да бъде непредизвестено - то си е такова", смята магистратът.

В отговор на въпрос дали при това положение е имало идея Цацаров или Магдалинчев да бъде предложен за тези постове, Колев заяви: "Напълно възможно, защо не. Безкрайно уважавам г-н Цацаров, бих се радвал да го видя било то като председател на събранието, било то като член на избирателната комисия. Човек, на когото определено имам доверие."

Освен с близките си отношения с МВР шефа Цветанов, Цацаров е известен с това, че ръководи съда с най-много осъдителни присъди у нас като процетно съотношение. Освен това заради актове на ръководеното от него съдилище България нерядко е осъждана в Европейския съд за правата на човека.

Емблематичен стана случаят с компютърния специалист Максим Савов, който въпреки че получи несъстоятелни обвинения за грабеж и в крайна сметка бе напълно оправдан, стоя над 5 месеца в ареста, след като на втора инстанция бе задържан за постоянно именно от Цацаров. Савов бе осъден единствено от ПОС, след което оправдан от следващите две инстанции.

Няма натиск, но всички делегати на Колев щели да подкрепят 3 номинации

Въпреки, че първоначално заяви, че не разбира как това можело да се случи, шефът на ВАС категорично отхвърли възможността из страната да е бил оказван натиск върху делегати, така че да се гарантира изборът на една или друга кандидатура.

"За моите делегати категорично мога да кажа едно – ние имаме номинирани кандидати, трима човека, естествено, нормално е да ги подкрепим, нищо повече не мога да кажа по този въпрос. Не вярвам някой при едно тайно гласуване да оказва натиск – кой и как? Ще изнудва колега или какво точно, нещо не разбирам въпроса. Но отлично знаем, че всеки район, както ние в това число административните съдии, сме номинирали наши представители - естествено, че ще ги подкрепим. Нормално, не мислите ли, че е така", добави Колев.

Номинираните за кандидат-членове на съвета от ВАС са Аделина Ковачева, Бисерка Коцева и Галина Матейска-Ботева и очевидно Колев смята, че нито един от останалите 69 делегати, излъчени от административните съдии, няма да прояви различно от неговото мнение.

В съдийските среди вече се говори за шестима фаворити

В съдийските среди масово се говори, че от седмици върви сериозно лобиране за шестима от кандидатите. По неофициална информация всичките са свързани с министър Цветанов, със самия председател на ВАС и с Пенгезов, който доскоро бе в немилост пред МВР шефа, но след като се постара да извади две забавени дела на уволнената от СГС шефка на съдийския съюз Мирослава Тодорова, отношенията им видимо се "затоплиха".

Според неофициална информация сред фаворитите са Камен Иванов, съдия от САС, подкрепян от Пенгезов; Галя Георгиева от Пловдивския апелативен съд (ПАС), лансирана от Цветанов чрез Цацаров; Милка Итова от СГС; Бисерка Коцева от ВАС; Росица Бункова-Манолова, зам.-шеф на Окръжния съд в Благоевград; Емилия Нашева, зам.-шеф на Апелативния съд в Бургас и Каролина Михайлова от Варненския окръжен съд (ВОС), смятана за близка до групировката ТИМ.

Твърди се, че за Камен Иванов вече е лобирано в цялата страна, като кандидатурата му се смята за особено добра, тъй като никога по никакъв начин не се е ангажирал с мнение по повод случващото се около съдебната система.

Галя Георгиева пък е доста близка с Цацаров и би могло да се разчита на нея за подкрепа при евентуална негова кандидатура  за главен прокурор. Нейни колеги споделиха пред Mediapool, че е известна с т. нар. си обвинителен уклон и почти никога не изменя мерки за неотклонение. Освен това почти винаги потвърждава осъдителни присъди, приемайки, че няма нови обстоятелства, без да изготвя свои мотиви.

Каролина Михайлова също се ползва с относителна известност в системата покрай бързото си израстване, въпреки младостта си – първо шеф на Районния съд в Попово, след което е командирована във ВОС. Тя бе и една от номинираните от парламентарната квота, като я издигнаха депутатите от ГЕРБ.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

16 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #16

    PANGEZOV,NALI BESHE TOA,KRAINONUZDAESHTIA SE BEZDOMEN BEZIMOTEN,ABE NAPRAVO KLOSHAR.

  2. Анонимен
    #15

    Разбира се, че изборът за ВСС е нагласен! ГЕРБ, тоест - БКП, са се погрижили предварително за всичко.Просто играят театър а наивници.

  3. Анонимен
    #14

    Досега комунета манипулираха всички отговорни органи на съд. система :от Гл. прокурор , Конст. съд до обикновените съдии! Сега вопли ,ругатни и сълзи ,че е възможно някой друг да се възползва от съда.......... ААААА .....че това не било хубаво и справедливо НИМА?

  4. Анонимен
    #13

    Стига с този Хелзински комитет!Тези измекяри и подкупници Сорос се грижат в България повече за престъпниците ,а не за жертвите и гражданите. У нас единствената им грижа са престъпниците от циганското малцинство, което ако остане на тях трябва да бъде оставено безнаказано, спокойно да краде и безчинства в страната

  5. Анонимен
    #12

    Само да не изберете ЕЛЕНА АВДЕВА, ТАТЯНА КЪНЧЕВА и БИЛЯНА ЧОЧЕВА, които осъдиха художника Опиц за законна самозащита. Позор за такива като тях.

  6. Анонимен
    #11

    БОС. Защо ЦвЦв лансира само жени- защото може да им нарежда по лесно. Защото са послушни, защото са слаби професионалисти, защото са лесни за манипулация и още по лесни за купуване с различни средства. Достатъчно е да им обещаят работа на децата- високоплатена и ще направят всички какво се иска от тях.

  7. Анонимен
    #10

    За тези, които говорят че съдия Георгиева има обвинителен уклон предлагам http://btvnews.bg/41756-Podsadimite_za_smartta_na_13_detsa_ot_doma_v_Djurkovo_byaha_opravdani.html

  8. Анонимен
    #9

    В България нищо не може да се промени към по-добро. Да стягаме куфарите и ..."дим да ни няма".

  9. Анонимен
    #8

    Ако Цацаров си върши съвестно работата като съдия, защо пък тогава да не стане главен прокурор ? Нали всички желаем Върховенство на закона, т.е. да няма недосегаеми, които вече 23 г. стоят над закона ?

  10. Анонимен
    #7

    Много тъжна държава.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.