Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Премиерът даде 3 часа за овладяване на огъня, атакуван с танк-пожарна

Външната помощ била отказана, за да не стане авиокатастрофа

129 коментара
Премиерът даде 3 часа за овладяване на огъня, атакуван с танк-пожарна

Машините са влезли в огнището на пожара на Витоша и той до 3 часа ще бъде ударен, заяви премиерът Бойко Борисов в сряда, около 17ч., по време на поредна инспекция на магистрала "Марица". Огънят бушува вече четвърти ден, но правителството отказа предложения от Израел специализиран самолет, защото, според личния професионален опит на Борисов, "гасенето не става с хеликоптери и самолети. Гасенето става само ако вкараш техниката вътре в огнището на пожара."

 

Освен това, пошегува се премиерът, самолетът можел да се блъсне във въздуха с някой от двата български военни хеликоптера, които изсипват вода над горящия резерват "Бистришко бранище".

 

В сряда правителството предприе решителен ход за овладяване на огъня над София с изпращане на неизползвания досега хибрид танк - пожарна, произведена от военния завод в Търговище, към който до момента никой не е проявявал интерес.

 

Според преценката на българските компетентни власти израелският самолет бил по-неефективен от руските вертолети Ми-17, които след около 30 курса във вторник трябваше спешно да минат през профилактика на авиобазата в Пловдив, за да не аварират.

 

Премиерът разясни, че хеликоптерите вършат много по-добра работа от самолетите, тъй като предлаганите от Израел машини събирали по три тона вода, а хеликоптерите по 3 тона и половина. Борисов обясни също, че самолетите се движат бързо, а хеликоптерите по-лесно уцелват мястото на пожара. Все пак той каза, че се е доверил на своите експерти, които не са препоръчали гасенето със самолети. Два самолета стоят на летище София и могат да бъдат използвани при необходимост и ако експертите се произнесат за това.

 

Борисов, който е огнеборец по професия и дори има защитен докторат, уточни и, че гасенето на пожари е цяла наука и уточни, че зад гърба си имал поне 10-15 успешно изгасени горски пожари. По думите му, като огнеборец никога не си бил позволявал да безпокои премиер с такива въпроси.

 

Борисов обясни също, че въпреки многото желаещи не се допускат повече доброволци, тъй като няма кой да ги пази и ако стане някакъв инцидент, няма кой да поеме отговорността. Същото каза и вътрешният министър Цветан Цветанов.

 

Междувременно организациите, които набират хора за справяне с бедствието на "Бистришко бранище", съобщиха, че набирането на доброволци продължава.

 

Всеки ден нуждата от хора нараства. Причината е, че тежкият терен е много изтощителен и голяма част от доброволците не успяват да работят повече от един ден. Желаещите да се включат в потушаването на огъня трябва да се явят рано сутринта в кризисния щаб в с. Бистрица, да са в добра обща форма и здраве, да имат опит в планината и да са подходящо облечени и екипирани, се казва в съобщението на БНР.

Към 18 ч. машината танк-пожарна с вместимост до 10 тона вода, която може да прави просеки и да гаси огъня, напредваше по прокарания от екипите път над Железница към мястото на пожара.

 

Цветанов: Експертите от пожарната и горските ще кажат има ли хаос

 

Междувременно доброволци алармираха за тоталния хаос при организацията за потушаване на пожара, който първоначално обхвана 50 дка площ, но във вторник привечер се разрасна до 250 дка. Представители на партия "Зелените", организацията "Зелени адвокати", "Сдружение за Витоша" и WWF подчертаха, че организацията по гасенето на пожара е погрешна и води до задълбочаване на проблема.

 

Тези коментари, както и твърденията, че огънят е достигнал жива гора, бяха окачествени от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов като "спекулация". Нека да дадем възможност на експертите да говорят – пожарникарите и горските служители. Да даваме подобна оценка за хаос, хората са много пренапрегнати и изнервени, заяви Цветанов пред БНР в Пловдив.


"Реагираме постъпателно", коментира по-рано министърът на отбраната Аню Ангелов, уточнявайки, че всички участници в гасенето се подчиняват на противопожарната дирекция на МВР.

"Няма никакъв хаос за нашите хора. Ако става въпрос за военнослужещи и за автомобилите, те са на разположение на главния комисар Николов (директора на националната пожарна – бел.ред.). При взето решение те действат съобразно указанията на тази дирекция от МВР", каза военният министър. Той информира, че от неделя следобед, когато избухна пожара, досега, са излети общо 350 тона вода.

Координацията на работата по потушаването на пожара вече на няколко пъти бе нагледана лично от министрите на вътрешните работи и земеделието Цветан Цветанов и Мирослав Найденов, като първият, разбира се, е човекът с основната отговорност в случая.

Липсата на обмен на информация между институциите пролича и в сряда, след като столичният кмет Йорданка Фандъкова уверено обясни, че пожарът е почти напълно локализиран, а след нея от пожарната уточниха, че всъщност огънят ще бъде овладян до няколко дни.

Четвърти ден бъркотия

Подобно на ситуацията в понеделник и вторник, в сряда между 150 и 200 души трябваше да прекарат часове наред в чакане на неясно какво, без да получат каквато и да е информация от служителите на общината и МВР, които са на място.

Първият пункт за изчакване е в Бистрица, където от 5.00 часа сутринта се събираха доброволци, които бяха записвани в списък, по който имената им да бъдат отметнати на връщане, за да се следи някой да не изчезне. Следваше продължително изчакване на по-късно пристигащите хора, след което чакането се пренесе в Железница.

"Когото и от т. нар. отговорни лица да попитам какво се случва и кое налага цялото това безсмислено чакане, не получавам никакъв отговор. Дори вече ми казват да не задавам глупави въпроси, защото ги дразня”, разказа пред Mediapool зам.-председателят на Българския хелзинкски комитет адвокат Маргарита Илиева.

По думите ѝ събиращите се цяла сутрин доброволци са успели да достигнат Железница около 9.00 часа, където придвижването им към зоната на пожара отново е спряло. От Железница до "Бистришко бранище" са около два часа ходене пеш през изключително труден за преминаване пресечен участък. В крайна сметка след общо над 7 часа бездействие, доброволците се отправиха към горящата местност, като по пътя отново не липсваха недоразумения и придвижването им на няколко пъти неясно защо бе спирано.

Други доброволци пък разказаха пред Mediapool, че по думите на присъстващите на мястото пожарникари от началото на деня до обяд абсолютно никой не се е качвал, за да види какво е състоянието на проправените във вторник просеки от горната част на горящата зона и дали тя не се разраства. Състоянието на пожара се следи само откъм Бистрица.

"Пожарникарите и военните около нас също бездействат, тъй като не получават никакви нареждания. Стоим и чакаме, докато от време на време до хижата идват коли с някакви хора и си тръгват, но нищо не се случва. Тоталният хаос вече трети ден ни кара да мислим, че просто се саботира гасенето на пожара", разказа и Мирела Заричинова.

По същия начин се развиха събитията и през първите дни, като в понеделник организационният абсурд стигна до там десетки доброволци, пожарникари и горски работници с часове да копаят и заграждат импровизиран бент в Бистришката река с цел от образувалия се вир да започне изпомпването на вода.

В края на деня обаче се оказа, че помпи няма да бъдат качени до това място, тъй като двата военни хеликоптера, които през деня изсипваха вода от Панчаревското езеро върху огъня, са направили твърде много курсове и трябва да се върнат до авиобазата в Пловдив за профилактика. Плановете техниката да бъде качена с коне също пропадна бързо заради непроходимата местност.

Наглед абсолютно неадекватното поведение на отговорните органи продължи и във вторник, когато неясно защо и от кого се взе решение поръчаната от Израел авиационна техника, специализирана за гасене на мащабни пожари, да бъде отказана.

"В следобедните часове днес огнищата в района на “Бистришко бранище” са поставени под контрол, прокопани са близо два и половина километра просеки. Според оценка на Оперативния щаб българските екипи и доброволци са в състояние да се справят сами със ситуацията”, гласеше лаконичното обяснение, публикувано във вторник вечерта на сайта на МВР.

Предвид факта, че от министерството уверено твърдяха, че пожарът е овладян още в понеделник вечерта, а оттогава той се разрасна около пет пъти, подобна позиция звучи повече от странно.

Хората не достигат, огънят приближава младата гора

 

Пожарът не е овладян изцяло и в момента един от езиците пълзи към зелена гора над Бистрица. Ако огънят достигне до там ще стане страшно, защото иглолистните дървета горят като факли, посочи Александър Дунчев, представител на организацията WWF и доброволец в гасенето. В сряда преди обед, след като слезе от Витоша, той каза, че до края на деня трябва да бъде прокарана просека с дължина почти километър, за да се спре настъпването на пожара към свежата иглолистна гора. По думите му огнеборците и доброволците разполагат само с няколко часа, за да предотвратят по-мащабно бедствие, каквото би било навлизането на огъня в гората.

 

"В момента пламъците обхващат отделни дървета. Единствената ни надежда е специализирана летателна техника, но за съжаление тя в момента е съсредоточена в Гърция, Испания и Португалия", обясни той. Пламъците са буквално на 50 метра от зелените участъци. Огънят изминава 10 метра за няколко часа. В същото време една просека от 300 м може да отнеме цял ден и ресурс от 200 души, изчисли Дунчев.

 

Според природозащитниците, по гасенето се работи хаотично, рисковано за хората и неефективно. България няма необходимата летателна техника, а работещите на терен нямат дори елементарни средства за защита като противогазни апарати. Липсва също обучение на огнеборците затова как да работят в планината, от една страна, и на доброволците - затова как да работят с професионалисти, от друга.

 

Представителите на доброволците призоваха ангажираните с темата да не вярват на информацията, че няма нужда от повече хора. Според тях, нужда от човешка сила има. По-голяма нужда има обаче от по-добра организация на действията на всички, които в момента са в епицентъра на бедствието.

 

Доброволците вършат половината работа в момента, с риск за живота си, добави той. Андрей Ковачев от партия "Зелените" обясни, че това е израз на гражданското чувство на тези хора. Същите хора бяха на "Орлов мост" да протестират срещу Закона за горите, добави той.

 

"Пожарът не може да се загаси без вода, не разбирам спокойствието, с което управляващите информират, че пожарът е ограничен", отбеляза Димитър Кацов, доброволец в гасенето. Положението е зле, каза той и допълни, че не разбира защо властите са отказали самолета от Израел. "Каква е причината – на държавата ще ѝ излезе много скъпо или премиерът ще се посрами като пожарникар", запита Кацов.

 

Министър Найденов излъгал за разрешението за сеч в резервата

 

Междувременно Свилен Овчаров от "Зелени адвокати" опроверга твърденията на земеделският министър Мирослав Найденов, че на огнеборците им било забранено да секат дървета в резервата "Бистришко бранище". Едва в третия ден на пожара Найденов се договорил с екоминистъра Нона Караджова да издаде разрешение за сеч в гората.

 

В чл. 17, ал.1, т. 5 от Закона за защитените територии е посочено, че "в резерватите се забраняват всякакви дейности, с изключение на потушаване на пожари и санитарни мероприятия в горите, увредени вследствие на природни бедствия и каламитети".

 

"Никога не е било необходимо позволение от екоминистерството за сеч в гората, когато тя е с цел потушаване на пожар, това е позволено от закона", обясни Овчаров, като даде съвет на Найденов да се консултира с ведомствените си юристи преди да прави подобни изявления пред медиите.

 

Въпросното изказване на земеделския министър стана повод за опасения сред природозащитниците, че властта и фирмите, лобиращи за новия Закон за горите могат да използват пожара, за да започнат нова серия от изявления как защитените природни територии са опасни и спъват икономическото развитие на страната.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

129 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #129

    Тоя е срам за пожарникарите. Противопожарните самолети в търбусите си носели по-малко вода отколкото хеликоптерите ни с оная тяхната кофа. Тоя и кофпомпа не е виждал. Той е нАучен работник, ама от Академията на МВР.

  2. Анонимен
    #128

    Янки Дудъл - освен на бъдете бомбардирани, друго не заслужавате!

  3. Анонимен
    #127

    БНР съобщи днес , че пожарът е умишлен .......... бас хващам , че БСП ще отрекат ,всъщност докога ГЕРБ ще им гасят пожарите ?

  4. Анонимен
    #126

    Премиерът даде 3 часа за овладяване на огъня... А огънят знае ли?

  5. Анонимен
    #125

    "През 1982 г. инж. Бойко Борисов постъпва на работа в Софийското градско управление на МВР като командир на взвод, а по-късно е командир на рота. Впоследствие е преназначен в Централно управление на противопожарната охрана. От 1985 до 1990 г. Борисов е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност на МВР." Пита се в задачата: по колко пожара на ден са горели от 1982 до 1985 година, за да може борисов да участва в гасенето на хиляди и между тях десетина петнадест горски.

  6. Анонимен
    #124

    Абе това да да се загаси пожарът точно в деня на МВР да не е също част от някаква хитроумна ПР-стратегия на "щаба", в който даже няма човек с GPS да не сипват летците водата където им падне.

  7. Анонимен
    #123

    Главният Пожарникар затова е Главен, за да реши колко време да гори пожара и как и кога да бъде угасен1

  8. Анонимен
    #122

    До 105 - голяма изненада - привърженик на ГЕРБ, а грамотен! Чудо!

  9. Анонимен
    #121

    Как няма хаос, като едва след третия ден има вече някакъв ред - даже и самолетите започват да следват указанията на Андрей Ралев (защото само той имал GPS ?!!) в целия щаб и сега всички се питат дали не е защото беше един от първите арестувани на Орлов мост. Защото това го знаеха и летците и явно повече доверие имат на такъв човек, отколкото на Цвъки и блюдолизците-медии.

  10. Анонимен
    #120

    Не разбирам защо премиерът не даде този срок преди 5 дни? Тогава и проблем нямаше да има !

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.