Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

НЕК иска поскъпване на тока на едро поне с 4.5 процента

От август компанията продавала на цена под себестойността

6 коментара
НЕК иска поскъпване на тока на едро поне с 4.5 процента

Националната електрическа компания (НЕК) е внесла искане в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да бъде повишена цената на тока на едро минимум с 4.5 процента, защото от август т.г. компанията продавала с по четири лева на мегават под себестойността. Това съобщи в сряда изпълнителният директор на НЕК Михаил Андонов.

При регулирана цена за НЕК от 76.42 лв. на мегават на електроенергията, от август себестойността ѝ за НЕК е 80.20 лв.. Като причина за това Андонов посочи увеличението на цената на електроенергията от когенерациите на топлофикационните дружества, което пък е следствие от поскъпването на природния газ.

В цената на НЕК от 1 юли 2011 г. не е било разчетено и пускането в експлоатация на ТЕЦ "Брикел" от 8 август т.г., както и новите мощности от ВЕИ, каза Андонов. Още в този регулаторен период (2011-2012 г. ) трябва да се измисли нещо за компенсиране на НЕК, смята Андонов, цитиран от БТА.

Според него ще е идеално, ако повишаването на цената е още от 1 януари 2012 г., но тъй като остават само два работни дни е ясно, че това няма да стане. Все пак за НЕК нямало да е фатално, ако до 1 юли 2012 г. не бъде увеличена цената на тока на едро, но било нормално, щом има промяна в цените, които влияят в ценообразуването на
НЕК, да има и промяна в цената за компанията.

Очакваната печалба на НЕК преди облагането с данъци за 2011 г. е около 70 млн. лв., съобщи Михаил Андонов. Очакваният финансов резултат е по-нисък от миналогодишния заради по-малкото производство от ВЕЦ, обусловено от по-ограниченото количество вода в язовирите.

Компанията има разсрочени задължения за 70 млн. лв. към АЕЦ "Козлодуй". Износът на електроенергия, който осъществява НЕК през 2011 г., е намалял повече от два пъти. До края на тази година НЕК изнася електроенергия с капацитет 420 мегавата. През 2010 г. износът на НЕК е бил с капацитет 950 мегавата.

Компанията има заеми в размер на 950 млн. лв., в това число и заемът към БНП "Париба" от 250 млн. лв., каза Андонов. Тъй като от август компанията трупа загуба от основаната си дейност - продава ток на едро под себестойността му, печалбата ѝ е основно от дивиденти от дружества, в които НЕК участва. Тази печалба обаче не може да компенсира това, че НЕК продава под себестойност.

НЕК ще внесе 80 процента от печалбата си в БЕХ, а холдингът от своя страна ще преведе дивидент на държавата, посочи Михаил Андонов.

Той съобщи, че преговорите с руската страна за проекта АЕЦ "Белене" продължават, като според него няма зацикляне и преговорите се движат по график.

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заяви, че до края на януари ще бъде готово пазарното проучване на консултанта HSBC, а според договора до края на март 2012 г. трябва да приключат всички дейности на консултанта.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #6

    Вдигането цената на тока е една спекулация на т.н. енергийна мафия, която заедно с другите мафий днес има благоприятни условия за развитие и усъвършенствуване

  2. Анонимен
    #5

    Нали НЕК трябва отнякъде да си вземе парите за електропотреблението на циганите.

  3. Анонимен
    #4

    Boko da kaje kakva shte stane cenata na toka kato Zatvoriat i Kozlodui.Ama samo s dve ganki na mozaka niama kak da vijda neshtata tolkova nadalech.Pak i gankite mu sa zaeti s namirane na nkuhniata i toaletnata.

  4. Петър Иваянов
    #3

    "Износът на електроенергия, който осъществява НЕК през 2011 г., е намалял повече от два пъти." В такъв случай за какво ни е Белене

  5. Анонимен
    #2

    Малко е. Според мен трябва да е по-голямо увеличението. Матриала е пълен с пари. Спестяванията им постоянно нарастват и са фрашкани с жилища. На глупак пари не му трябват, така че трябва да му се вземат.

  6. Анонимен
    #1

    Не си спомням да имаше намаление на цената, когато цената на природния газ се срина неколкократно заради находищата от шистов газ, дето откриха навсякъде по света. Основание за вдигане на цената в момента виждам само при вдигане на потреблението и сериозно повишение на цената на тока на международните пазари.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.