Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Неформалният кмет на София Андрей Иванов подаде оставка

Цветанов избрал и новия шеф на СОС след като питал "Севи и Данчето Фандъкова"

90 коментара
Цветан Цветанов и Андрей Иванов Сн. БГНЕС

Андрей Иванов, известен като силната фигура в софийското кметство, подаде оставка като председател на Столичния общински съвет (СОС), без да посочва убедителни причини, само два месеца след преизбирането му на този пост и дни след неясния анонс на премиера Бойко Борисов, че има "някои забележки" към работата му. С тази новина осъмна България в сряда, когато повечето телевизии излъчиха пряко изцяло или отчасти пресконференцията на вицепремиера и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, проведена в осем сутринта, на която бяха представени решенията на Изпълнителната комисия на партията от предната вечер.

Бившият полицай и шеф на полицейско управление в София Андрей Иванов, считан за "намесник" на Цветанов в софийското кметство, е пожелал да бъде освободен от поста във връзка с медийните атаки през последните седмици, обясни Цветанов, който впоследствие сам опроверга подобна хипотеза. За нов председател на СОС  Цветанов предлага Елен Герджиков, втори мандат общински съветник, който е близък до Иванов.

Нито Цветанов, нито кметът Йорданка Фандъкова потвърдиха да има сигнали от фирми срещу Андрей Иванов, каквито са неофициалните предположения. Из кулоарите на парламента се коментира, че Бойко Борисов е предприел рокади на хора, които са го подразнили с едни или други самоволни действия, несъгласувани с него и за които е получил сигнали от фирми и институции.

Фандъкова се еманципира, но не съвсем

Според няколко различни източници на Mediapool от Столична община, включително от групата на ГЕРБ, Фандъкова е в основата на "преврата" срещу Иванов. След като бе преизбрана през октомври за кмет още на първи тур и с доста повече гласове от тези, подадени за общинската листа, Фандъкова е пожелала да се еманципира от Андрей Иванов, който контролирал всички обществени поръчки и кадрови назначения в София.

Другата силна фигура в Столична община е главният архитект Петър Диков, който обаче все още се ползва с протекциите на премиера Борисов. Освен това, според неофициални информации, премиерът Борисов е получил оплаквания от ръководството на голяма чужда фирма и посланик на водеща европейска държава у нас за натиск, оказван от Андрей Иванов върху компанията за избор на подизпълнители и пр.

До смяната се стигнало и заради нарастващото недоволство в общинската група на ГЕРБ, че целият втори мандат може да мине под знака на обвинения за корупция срещу председателя на СОС, заявиха за Mediapool източници от групата на партията.

Депутати губят висши партийни постове  

Изпълнителната комисия на ГЕРБ е сменила партийните шефове в няколко области, където управляващите се представиха сравнително слабо на последните местни избори. Цветанов посочи друг мотив за смените: "В голямата си част имахме областни ръководители, които паралелно с това са депутати. Преценихме, че в някои от местата трябва да бъдат направени кадрови промени, свързани с по-голямата ангажираност на хора по места".

Още

Според тях Елен Герджиков е екипен играч и няма да се стига до "солови акции", предприемани често от Иванов. Сегашният шеф на СОС е махнат и като застраховка срещу публикуване на сигнали за корупция срещу него.

В сряда следобед всички общински съветници на ГЕРБ участваха в закрито заседание в партийната централа, на което Цветан Цветанов им представил номинацията на Елен Герджиков за нов шеф на СОС.

Махането на Иванов бе предшествано от уволнението на почти вечния шеф на "Столичен автотранспорт" Асен Добранов, за който се говори, че е "касичка" на досегашния шеф на СОС. Представители на ГЕРБ са настояли за пренареждане в сектора и лансиране на нови играчи.

Предистория на доброволната оставка

Като официални  мотиви за "доброволната" си оставка, предизвестена преди дни от премиера Бойко Борисов, Иванов посочи "медийните спекулации" около имотното му състояние и нагласени обществени поръчки. Всъщност скандалът около имотното състояние на Андрей Иванов избухна през май миналата година и последва проверка на НАП, която обяви, че всичко при него е чисто. Нито тогава, нито по-късно имаше каквито и да е нагласи за махането на Андрей Иванов и нещо повече – той отново бе сред първите в листата на ГЕРБ за местните избори през октомври, а на 8 ноември бе преизбран за председател на СОС с гласовете на ГЕРБ.

Още тогава се забелязаха знаци за разединение в общинската група на ГЕРБ, като поддръжниците на Фандъкова се опитаха да прокарат друга кандидатура, но това не е било възможно, тъй като в онзи момент Андрей Иванов е успял да се наложи през Цветанов и столичната организация на ГЕРБ.

През последните два месеца обаче името на Андрей Иванов се завъртя в публичното пространство в критични материали, най-вероятно "подшушнати" от "високите етажи" на властта, а преди седмица вече открито се заговори за предстоящата му смяна. Самият Иванов обяви в интервю наскоро, че ще си отиде, ако премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов поиска това.

"Имам забележки към работата на Андрей Иванов и ще ги споделя пред Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Тя ще реши дали той да остане или не", каза Борисов миналата седмица, цитиран от "Труд". Твърди се, че капката, преляла търпението на премиера към Иванов, е оплакването от ИТ-фирми. Става въпрос за 18 млн. лв. по проекта "Развитие на административното обслужване по електронен път", който се финансиран по оперативна програма "Административен капацитет".

Офертите трябва да бъдат отворени на 13 януари, но според публикации в "Труд" победителите вече са ясни, като поръчката, разделена на няколко лота, ще бъде поделена между фирми на бизнесмените Спас Русев и Цветан Василев и Андрей Иванов.

Решението за рокадата на шефа на СОС е взето снощи във формат "трима", както се изрази Цветанов - на среща на Иванов с премиера Бойко Борисов и Цветанов. Срещата пък е била непосредствено преди заседанието на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, посветена на организационни въпроси и което, според уверенията на Цветанов, не се е занимавало с шефа на СОС.

Андрей Иванов остава шеф на софийската организация на ГЕРБ, но са подменени ръководителите на местните структури на партията в Хасково, Пазарджик, Разград, Велико Търново, а един варненски депутат от ГЕРБ ще бъде изваден от парламента и пратен на синекурна работа в ПАЧИС.

Андрей Иванов: Не бива да смятате, че в слуховете има нещо вярно

"Аз не смятам, че медиите са допринесли съществено. Това просто е вътрешна преценка на самия председател на Общинския съвет Андрей Иванов - човек, който има достойнство, и човек, който има и съответните лични качества. Това, когато един човек прецени и пожелае да бъде сменен от дадения пост, който заема, не смятам, че трябва да го тълкуваме като медиен натиск", коментира Цветанов на пресконференцията в сряда.

Самият Андрей Иванов каза, че подава оставка, защото трудно съчетавал длъжностите на председател на Столичния общински съвет и на софийската организация на ГЕРБ.

"Не бива да смятате, че аз подавам оставка заради това, че нещо в това, което се каза през последната седмица или предишните няколко цикъла на подобни слухове и предположения, е вярно. Изминалите избори показаха, че много трудно се съчетава ролята на председател на Общинския съвет и председател на най-голямата организация на политическа партия ГЕРБ в страната. Всяка от тези функции, сама по себе си, е достатъчно задължаваща и достатъчно времеотнемаща. Сами разбирате, че това, което споменах за последната година и в личен план, и в личен план на семейството ми, дойде малко в повече. В същото време ясно е, че това, което се случва и което спомена г-н Цветанов, по един или друг начин има опасност да създаде проблеми в работата на групата и в работата на Общинския съвет, а аз винаги съм казвал, че съм отговорен човек", каза Андрей Иванов.

Фандъкова: Нямам сигнали срещу Иванов, но решението му е основателно

Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че до нея не са достигали сигнали от фирми срещу Андрей Иванов, а администрацията не работи по слухове. Придържайки се към партийната линия и добрия тон, тя каза, че медийните атаки към Андрей Иванов през последните месеци са били доста сериозни. "В края на краищата се доведе до лично решение, което смятам, че съвсем основателно, напълно го разбирам в тази ситуация", каза кметът.

Версията на Фандъкова за липсата на сигнали беше разклатена и от самия приемник на Андрей Иванов. Според Елен Герджиков "фирми, чиито интереси са били накърнени от политиката на ГЕРБ за прозрачност в общината, стоят зад опитите да бъде накърнена репутацията на досегашния председател на Столичния общински съвет".

Цветанов избрал новия шеф на СОС с помощ от Севи, пиарката на ГЕРБ

Фандъкова индиректно призна, че номинацията на Елен Герджиков за нов председател на СОС не е консултиран с нея. "Политическите решения са въпрос, който се коментира в Изпълнителната комисия. Аз съм кмет и отговарям за кадровите решения в Столична община, но не участвам в Изпълнителната комисия на ГЕРБ", обясни Фандъкова. Тя допълни, че ще работи добре с Елен Герджиков, който бил "един от най-активните общински съветници".

От думите на Цветан Цветанов се разбра, че решението за Елен Герджиков е негово
- обадил се на Севи (пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова) и първото име, за което тя се сетила, било на Елен Герджиков. Цветанов бил приятно изненадан и  после попитал и Данчето Фандъкова и тя казала, че работи прекрасно с Елен Герджиков. Цветанов изтъкна, че Елен Герджиков се представил като много активен в националния предизборен щаб на ГЕРБ.

Председателят на групата на ГЕРБ в съвета Малина Едрева заяви пред Mediapool, че изборът на Герджиков е политическо решение на партийното ръководство, но няма причини да не бъде прието. Тя отчете, че той е сред най-активните общинари и ще замести достойно Андрей Иванов.

"Мястото на шеф на СОС не е за конкретни хора. Всеки един от общинските съветници от ГЕРБ може да го заеме. Важно е да се върши работа", коментира Малина Едрева.

Представители на ГЕРБ казаха пред Mediapool, че нагласите в общинската група са били за издигане на Николай Стойнев за председател на СОС, а решението за Герджиков е спуснато "отгоре".

Фандъкова каза още, че няма напрежение в общинската група на ГЕРБ. "Имала съм спорове с Андрей Иванов, така и с много от останалите общински съветници от ГЕРБ и това е нормално в хода на работата", добави тя. Тя за пореден път отрече Андрей Иванов "лично" да е забавил връщането на контрола на кметството върху Общинска банка и посочи, че за забавянето имаше наказан служител.

Кадиев: Фандъкова лъже

"На мястото на Андрей Иванов идва Андрей Иванов", коментира общинският съветник от БСП Георги Кадиев. По думите му шефът на СОС не е искал да подава оставка и затова се е стигнало до назначаването на Елен Герджиков, който е бил негова дясна ръка в съвета, вместо Николай Стойнев (шеф на стопанската комисия в СОС-бел.ред.), който не е бил сред неговите приближени. Според Кадиев Фандъкова не казва истината за това, че срещу Иванов е нямало сигнали от фирми.

"Срещу Андрей Иванов има подадени много сигнали, но очевидно е имало един, както се казва в американската поговорка, който е бил сламката, счупила гърба на камилата", добави Кадиев. Той коментира, че най-вероятно сигналите са изпращани директно до премиера Бойко Борисов и затова той е поискал оставката на Андрей Иванов.

Управляващата партия не дава правдоподобни обяснения защо предприема тази смяна, изтъкна Кадиев "Няма отговор на въпроса: "Защо, ако Иванов е извършвал нарушения или престъпления, за които е сменен, той изобщо остава общински съветник?", попита Кадиев.

В коментар за оставката общинският съветник от БСП Росен Малинов заяви, че  Бойко Борисов "продължава да държи на къс повод Столичната община и групата на ГЕРБ".

"Според мен в основата на отстраняването на Андрей Иванов преди всичко стоят изборните резултати на ГЕРБ в столицата. Разликата между мажоритарния кандидат, което е нормално да има малко повече гласове от пропорционалната партийна листа в София, е 27 000 гласа в полза на Йорданка Фандъкова", обясни Малинов пред БНТ.

Атанас Атанасов: Общината не решава кой да взема общински поръчки

Големият проблем на ГЕРБ е, че мачка конкуренцията. Причината за смяната на председателя на СОС Андрей Иванов с Елен Герджиков в момента е, че сега ще се гледа бюджетът и по този начин ще се прикрият някои неща, коментира пред бТВ общинският съветник от ДСБ Атанас Атанасов.

В София решенията кой да вземе обществени поръчки не се вземат в общината, каза Атанасов. Вие смятате ли, че като се смени Андрей Иванов с Елен Герджиков, "Лукойл" ще спре да зарежда транспорта, попита риторично той. Корупция има в транспорта, посочи Атанасов.

Бойко Борисов, разбира се, се намесва на страната на добрите, каза Атанасов, според когото обаче в цялата тази история добри няма.

Тази пресконференция е да затапи една част от медиите, посочи още общинският съветник. Според него основният проблем в Столичния общински съвет е, че има корупция, манипулиране на обществените поръчки, за да бъдат спечелени от близки.

Атанас Атанасов припомни, че още когато са преизбирали Андрей Иванов за председател на СОС, от Синята коалиция са искали той да бъде изваден от листата. Още тогава имаше напрежение и не знам защо трябваше пак да го преизбират, каза още Атанасов.

Бившият председател на СОС и сегашен общински съветник от Синята коалиция Владимир  Кисьов (СДС) изрази своето "учудване" от факта, че Иванов подава оставка само два месеца, след като е бил избран за още един мандат. Той допълни, че още тогава е имало слухове, че Иванов е избран само до Нова година.

"Човек, когато се хване за една работа, не трябва да се поддава... и ако е силна фигура, не трябва да се поддава на никакви атаки, а трябва да се бори срещу такива атаки", каза още Кисьов в коментар на обясненията на Иванов, че е подал оставка заради медийните атаки.

Досегашният председател на Столичния общински съвет Андрей Иванов ще има съдбата на бившия директор на НАП Мария Мургина, прогнозира лидерът на РЗС Яне Янев и заключи - "По-добре късно, отколкото никога!".

Надявам се от обект на корупционни скандали Андрей Иванов да се превърне в обект на българското правосъдие, каза още Янев и добави: Убеден съм, че той и още една дузина корумпирани висши политици и чиновници ще имат съдбата на Мургина, особено след като дойде предстоящият доклад на ЕК.ава и назначава областните ръководители и общинските ръководства. Очакват се предложения за промени в общинските ръководства.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

90 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. perdah
    #90

    Емблематичен беше едно време оня лаф :"роднина-милиционер-роднина-милиционер..." А сега май лафът трябва да е:"милиционер до милиционера и всичките - роднини(шуробаджанаци)"

  2. Анонимен
    #89

    "Кадрите" на ГЕРБ от резервната скамейка продължават да пълзят все по-нагоре и по-нагоре към управленския връх! svobodata.com/page.php?pid=7859

  3. Анонимен
    #88

    Титан на мисълта: "Борисов: Андрей Иванов е невинен, но му казах да напусне".

  4. tuturutka
    #87

    Пак герберасти на амбразурата.

  5. Анонимен
    #86

    О йеее, млади герберчета се навъртат!!!

  6. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #85
  7. Анонимен
    #84

    какъв ти неформален кмет, той направи си дърпа конците на даскалицата. За всички е ясно че тя е само кукла на конци

  8. Анонимен
    #83

    Побъркаха го човека с тези интриги! А се справяше отлично с тази ръководна позиция!

  9. Анонимен
    #82

    Той определено можеше да продължи въпреки слуховете, но не иска да вреди на Столична Община! Иначе всички много добре знаем, че тези слухове са само слухове...!!!

  10. Анонимен
    #81

    Андрей Иванов определено е умен човек с достойнство, който не иска да попречи на СО!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.