Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Никой не знае как фалшива диплома на депутат се е озовала в НС

Поради тази причина прокуратурата е прекратила проверката срещу кмета на Димитровград, бивш народен представител от ГЕРБ

87 коментара
Никой не знае как фалшива диплома на депутат се е озовала в НС

Прокуратурата е прекратила проверката срещу бившия депутат от ГЕРБ и настоящ кмет на Димитровград Иво Димов за представяне на фалшива диплома за висше образование, защото никой в Народното събрание (НС) не се е сетил как ксерокопието на фалшификата се е озовало в парламента. Това съобщи във вторник за Mediapool Руси Алексиев, който е едновременно говорител на Софийска районна прокуратура и заместник-районен прокурор на София.

Прокурорската проверка започна след разследване на вестник "168 часа", че кметът на Димитровград е "калинка", по примера на Калина Илиева, и, че размахва фалшива диплома за висшист.

Скандалът около дипломата на Иво Димов започва в края на март, когато неговият предшественик Стефан Димитров обявява, че в кметството работят "нови калинки" и иска от кмета и неговите заместници да си покажат дипломите за висше образование.

В материала си "168 часа" се позовава на свикана от Димов пресконференция, на която той показва дипломата си на журналистите и заявява, че е бакалавър по маркетинг от Пловдивския университет. По закон кметовете и депутатите нямат нужда от висше образование, за да заемат изборните постове, но фалшифицирането на документи и представянето им пред орган на власт е престъпление.

По време на пресконференцията Иво Димов твърди, че е бакалавър по маркетинг от Пловдивския университет, завършил с успех "Много добър 5".

Проверката първо започва в районната прокуратура в Димитровград, която установява, че Пловдивският университет не е издавал такава диплома. С тази информация проверката е изпратена по компетентност в Софийската районна прокуратура, защото ксерокопие от дипломата на Димов е намерено в деловодството на Народното събрание.

Проверката на софийските прокурори в парламента е показала, че там никой не може да си спомни кой е депозирал ксерокопието, нито кой от администрацията го е приел. "Оригиналът" на фалшификата така и не открит. Неговото копие не е било и заверено. Самият Иво Димов е отрекъл пред прокуратурата да е представял подобно нещо в Народното събрание и да си е изкарал фалшива диплома.

Проверката е прекратена и заради това, че Иво Димов не е заемал постове, които изискват висше образование. В Народното събрание ксерокопието е било приложено към анкетна карта с чисто информационен характер, уточниха от софийската прокуратура. Преди да стане кмет, депутатът от ГЕРБ Димов е бил член на комисията по образование.

"В този случай използването на подобен фалшив документ би било укоримо от политически и морален характер, би могло да ангажира политическата сила, която човекът представлява, но не е състав на престъпление", коментира прокурор Руси Алексиев пред Mediapool.

От Окръжната прокуратура в Хасково, която ръководи действията на прокурорите в Димитровград, заявиха за Mediapool, че кметът Иво Димов би могъл да размахва каквото си иска на пресконференция, но така и не се установило, че това е фалшива диплома. При проверката в община Димитровград и в личното трудово досие на кмета не са били открити документи, които да удостоверяват образователно-квалификационна степен, както и данни да са били представяни такива.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

87 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #87

    Нормално ли е служител на НАП Ванина Тошева Славова-Старши инспектор при териториална Дирекция Пловдив на НАП-ОТ ДИМИТРОВГРАД, да качва голи снимки В фейсбук,какво като има диплома.

  2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #86
  3. Анонимен
    #85

    Това е символично за управлението на ГЕРБ: фалшиви дипломи и никой нищо не знае откъде идва и накъде отива.

  4. Анонимен
    #84

    Град с такова име си заслужава и кмет с такава диплома! На Пловдивския университет "доктор хонориз кауза е "великия" Стоичков, та този ли няма да бъде магисър...

  5. Анонимен
    #83

    На снимката обаче изглежда интелигентно... като милиционер.

  6. Анонимен
    #82

    Добре дошли в страна Лимония - тука е така - НЕ се искат никакви дипломи, данъците са само 10%, гащи на тояга и купон за НЯКОИ по цял ден...!!!

  7. Анонимен
    #81

    Единствената валидна диплома в момента в България е членската карта на ГЕРБ...

  8. Анонимен
    #80

    До 77: Абе кой ви каза, че се иска образование за работа? Каква магистърска степен? Иска старателна работа и лоялност към фирмата. А тия с магистърската степен са нахални и с претенции. Те не идват да работят,а да командват и да ти откраднат бизнеса. Затова се назначават хора, които могат да четат и пишат. Това е достатъчно! И на минимална заплата, разбира се. То трябва фирмата да печели, а не работниците! Който е ербап да си направи сам фирма, да го видя как ще се оправи. Аман от хрантутници с дипломи!

  9. Анонимен
    #79

    Единственото образование, което се изисква е диплома за вярност към ГЕРБ! А може и да не могат да пишат!

  10. Анонимен
    #78

    В каква държава живеем? В държава на идиоти? Явно само в такава държава могат така нагло и елементарно да прикриват явно криминално деяние. Какво прави наглия гербаджия - явно използва документ с невярно съдържание и го демонстрира публично с определена цел - морална изгода под формата на стремеж към отстраняване на дискомфорта да бъде обвинен ГЕРБ, че няма подготвени кадри (кадрите му с дипломи за висше образование не стават за нищо, а за тези,които нямат дори такива, няма смисъл да говорим.Възникват

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.