Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Никой частник не иска летището в Горна Оряховица

3 коментара

Пореден провал претърпя транспортното министерство с опита си да намери частник, който да инвестира милиони в запуснато летище в Горна Оряховица. От ведомството съобщиха, че отново удължават срока за получаване на оферти от потенциални концесионери – до 17.00 часа на 3 декември 2012 г.

Документацията за участие в откритата процедура може да бъде закупена срещу 5200 лв. в срок до 17.00 часа на 30 ноември 2012 г.

Условията за участие в процедурата са инвеститорът да има регистриран основен капитал не по-малко от 1 млн. евро, както и размер на балансовата стойност на активите да е не по-малко от 5 млн. евро. Участникът трябва да докаже годишен приход от поне 1 млн. евро в последните 10 години от управление или експлоатация на летища в размер на 3 млн. евро. Кандидатите трябва да имат опит с управление на летища с пътникопоток, надхвърлящ 200 000 пътници годишно или товарооборот, надхвърлящ 10 000 тона годишно.

В Стратегията за концесии на транспортна инфраструктура на ГЕРБ пише, че летищата са стари и не особено атрактивни, не са пригодени към шенгенските изисквания, прилежащата им инфраструктура е в лошо състояние, а румънските летища представляват сериозна конкуренция, поне що се отнася до пистата в Русе.

При представянето на концесионната стратегия още през 2010 г. обаче управляващите заявиха, че приходите от инвестиции в съоръженията и развитието на търговска дейност ще са 1 млрд. лева. Близо две години след това единственият позитивен опит на ГЕРБ с концесиите на инфраструктура е за бургаското пристанище, част от което вече се управлява от Параходство “Български морски флот“.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #3

    Както добре знаем от най-новата история, на пистата в Русе никой не каца. Там само се чакат извънземните.

  2. Анонимен
    #2

    Като преместиха минтицата в Русе, трябва да инвестиврат в международно летище. Нали България е външна граница на Евросъюза - българската митница трябва да е в постоянен контакт с европейските си колеги. А това провинциално комплексарче Симеон Дянков да му мисли от къде ще намери пари. Нали ги пести?

  3. Анонимен
    #1

    Нямаме нито въздушен нито железен транспорт а си имаме министерство!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.