Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ВСС освободи Николай Кокинов от ръководния му пост в прокуратурата

77 коментара
Николай Кокинов, Сн: БГНЕС

Висшият съдебен съвет освободи в понеделник Николай Кокинов от позицията му на ръководител на Софийската градска прокуратура. ВСС обаче реши да не зачете оставката му и като редови магистрат, която той внесе по-рано през деня. Причината е, че срещу него се води проверка, която може да доведе и до дисциплинарно уволнение от системата. Това развитие на събитията е следствие от петъчния скандал с изтеклите записи, показващи недопустими договорки между прокурор Кокинов, бившия премиер Бойко Борисов и министъра му Мирослав Найденов. В момента прокурорът се води в отпуска.

Заради случващото се служебният правосъден министър Драгомир Йорданов свика и извънредното заседание на ВСС. Казусът с Кокинов бе внесен на заседанието и магистратът бе освободен единодушно от шефската позиция.

Точно преди извънредното заседание на Висшия съдебен съвет се проведе и заседание на своята комисия. От думите на председателя ѝ Ясен Тодоров стана ясно, че надали ще се вземе решение Кокинов да бъде изгонен от системата преди изборите.

На 13 май, което е в деня след парламентарните избори, Етичната комисия трябва да го изслушва и да получи събраната информация на Върховната касационна прокуратура по казуса. Тогава ще бъде взето и решение дали Кокинов е извършил нарушение на Етичния кодекс на магистратите. Ден след това ще има и заседание на Дисциплинарната комисия на ВСС, а окончателно съдбата на магистратската кариера на Николай Кокинов трябва да бъде решена на 16 май.

Най-голямото нарушение

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира в понеделник, че най-голямото нарушение на Николай Кокинов е, че той, най-вероятно, е предал на Бойко Борисов резултатите от проверките по СРС-скандала в МВР. Другото голямо прегрешение на градския прокурор са "нелицеприятните квалификации", дадени по отношение на прокурор и журналисти.

Цацаров обясни, че не може да каже отсега дали има основание да се образуват дела срещу участниците в скандалния разговор и уточни, че случаят се проверява от Върховната прокуратура.

"Тази проверка трябва да изясни има ли данни за престъпление против правосъдието, както и за престъпление по служба. В хода на тази проверка ще бъдат снети обяснения от лицата, които са участвали в разговора, в хода на тази проверка ще бъде установено автентичен ли е записът, ще се търси и източникът на записа", каза той.

Цацаров обяви, че 100 процента е сигурно, че записът е от незаконно подслушване и няма съмнение, че разговорът е проведен, но проверката ще уточнява дали на медиите не са дадени само части от него. Главният прокурор декларира, че ще направи всичко по силите си, за да реагира на този скандал.

"Нямам никакво намерение да чакам. Нямам никакво намерение да превърна едновременно с това прокуратурата в заложник на нечии интереси, или, не дай, Боже - участник в политическата игра в предстоящите избори. Но прокуратурата не може повече да стои в процес на изчакване. Тя просто трябва да си върши работата. Опитваме се да си вършим работата", каза Цацаров и обясни, че когато е станал главен прокурор, не е очаквал само за три месеца да се случат толкова неща.

Той отрече да е забранявал на Кокинов да си говори с друг прокурор, получил значителна медийна известност в последния месец – Малена Филипова. Бившата шефка на прокурорския инспекторат стана популярна с познанството си с Мирослав Найденов. Пред Бойко Борисов Николай Кокинов се оплаква, че Цацаров му е забранил да говори с нея.

Проблемът е в семейната среда

Шефът на Етичната комисия Ясен Тодоров бе значително по-лаконичен по темата за Кокинов и изтеклите записи. Той категорично отказа да вземе отношение с аргумент, че после ще трябва да гласува решението на ВСС за вече бившия градски прокурор. Единственият коментар на Тодоров бе, че "проблемите тръгват от семейството, възпитанието и образованието".

Следователят, който с протекцията на "Атака" се озова във ВСС, разказа и за друг случай, който в момента тревожи ВСС. Той засяга съдбата на протестиращия срещу съдебната ни система Чавдар Янев. В началото на годината Янев обяви гладна стачка и преседя над месец в палатката си, опъната на тротоара пред съдебния съвет. Ясен Тодоров разказа, че протестиращият е заплашил да се самозапали на 10 май пред сградата на ВСС.

Председателят на Етичната комисия уведоми медиите, че съветът е направил всичко по силите си, за да изпълни исканията на Чавдар Янев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

77 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #77

    Доживях и това чудо да преживея!Това безобразие,меко казано,никъде го няма!Вижте само на какъв език си разговарят тримката,само как си натъманяват нещата,при това кои?Градски прокурор,бивш премиер-министър и бивш министър!Красота!Това лице-Н.К. е извършил и престъпление по служба,какво се чака-не само уволнение,но и осъждане.Това е поредното доказателство защо нещата изобщо не вървят в тази страна.

  2. Анонимен
    #76

    tozi e za zatvora. ako beshe niakoi drug chovek, dosega da sa go rzpnali za tezi prestaplenia.

  3. Анонимен
    #75

    "Единственият коментар на Тодоров бе, че "проблемите тръгват от семейството, възпитанието и образованието". Г-н Тодоров психотерапевт ли е на Коконов или шеф на етичната комисия?

  4. Анонимен
    #74

    Ясно беше за всички себе уважаващи се специалисти по материята, че Кокинов, като едно момче идващо от село се стреми с всякакви средства да се добере до високите етажи на съдебната система. Лошото е, че г-н Кокинов CV-та се пускат след сериозна работа в продължение на много години в прокуратурата. За Ваше съжаление "премиерът" не провежда подобни интервюта....

  5. Анонимен
    #73

    До коментар 70 - чичкото на снимката всички го знаем. Както и заместникът му (отскоро сдобил се с изключително колоритен прякор, благодарение на неподражаемия полет на мисълта на ББ). Но в коментар № 68 е направено изключително адекватно описание точно на председателят на етичната комисия към ВСС.

  6. Анонимен
    #72

    Тази продажна, гнусна и корумпирана муцуна на снимката, ще направи много добре, ако се гръмне!

  7. Анонимен
    #71

    Слушах записа - нелицеприятни квалификации сьщо така излизаха и от устата на бившия премиер!

  8. Анонимен
    #70

    68 - чичкото на снимката е Кокинов, а не председателя на етичната комисия.

  9. Анонимен
    #69

    Да разследват, да осъждат и да се приключват тези гнусни истории. До кога ще слушаме тъпотиите и жалванията на голямата жена Борисов? До кога все някой трябва да обира негативите на тиквоий и рапундзел?

  10. Анонимен
    #68

    Някакъв брадясал и подсмърчащ чичко с вид на редовен посетител на кръчми е председател на етичната комисия към ВСС.Още един кадър на мутромилиционерската клика.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.