Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Нова класация за човешката свобода ни отрежда 42-о място

Престъпността и свободата на словото са слабите места на България, показват резултатите

27 коментара
Нова класация за човешката свобода ни отрежда 42-о място

България е на 42-о място сред 123 страни по човешка свобода. По този показател първенец е Нова Зеландия, следвана от Холандия, Хонконг, Австралия, Канада и Ирландия. Класирането е направено от дебютното издание "Световен индекс на човешката свобода”, публикувано във вторник от канадския институт "Фрейзър” и германския Либерален институт с подкрепата на американския институт “Катон”, съобщи Институтът за пазарна икономика (ИПИ) , който е регионален партньор на канадския институт.

Изследването е първото по рода си и измерва както икономическата, така и личната свобода. То стъпва върху годишните доклади за "Икономическата свобода по света” на “Фрейзър” и ги надгражда с нов раздел за личната свобода.

Резултатът на България от 7.6 поставя страната на 42-о място от изследваните 123 страни. Преди нас са Италия и Литва, а след нас са Словения, Корея и Кипър.

Оценките за България показват превес на личната или гражданска свобода спрямо икономическата свобода, което е характерно за развитите страни и е особено силно изразено в Европа, отбелязват от ИПИ.

Проблемните области за България са недостатъчно гарантирана лична сигурност - насилие, кражби и високо възприятие за престъпност; несигурност по отношение на свободата на словото и независимостта на медиите, нюанси на враждебност към някои обществени прояви.

“Тези резултати потвърждават и допълват познатите проблеми с икономическата свобода – невъзможността за осигуряване на справедливост и равнопоставеност за всички субекти. Проявите на насилие, които подкопават личната свобода, както и високата корупция и неспазването на договорите, които намаляват икономическата свобода, са големите проблеми за България“, посочват от ИПИ.

“Дали ще има инвестиции и растеж, както и дали ще се чувстваме свободни като граждани, зависи от спазването на правилата, т.е. законност, независим съд, работеща полиция, ефективна и некорумпирана администрация“, допълват от института.

Оценките за Европа показват сериозен превес на личната свобода на практика във всяка част на континента. Различията обаче също са налице – южните страни са далеч по-малко свободни както икономически, така и що се отнася до личните свободи спрямо страните на север. Очевидно измежду развитите демокрации по-богатите са тези, които успяват да гарантират свободата на гражданите си. Интересно е и сравнението между най-добрите в Европа (на север) и представителите от Северна Америка – европейците се справят по-добре с личните свободи, но отстъпват по отношение на икономиката.

Обединението на двата типа свобода - лична и икономическа - води и до сериозни размествания в световната класация, позната ни от чисто икономическите индекси. Холандия се премества далеч напред заради личната свобода и достига до второто място, а Япония, също поради личната свобода, влиза в топ 10.

Между първите десет се нарежда и Естония, която е един от най-добрите примери със силни резултати и в двете направления. На другия полюс е Сингапур, където недостатъчната лична свобода изпраща една от най-свободните икономики по резултат близо до България.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

27 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #27

    1 Българките проститутки в Холандия са закарани там от нас, българите. Нали не мислиш, че холандците насила са ги накарали да проституират? Цялата работа е, че животът в България стана непоносим, далаверите безкрайни, хората не оцеляват. Затова помислете, идват избори. После да не стане както при царя и при ГЕРБ - ама аз им повярвах, защото от това зависи животът ни, както и на децата ни.

  2. Анонимен
    #26

    тези класиции са пълна глупост и измишльотина!

  3. Анонимен
    #25

    Чалгарска свобода - първо място

  4. SeoKungFu
    #24

    А реалността, истинската, осезаема човешка свобода в Мутрафония е още по-злокобна и брутална. Дотогава, докато хората се държат като мишоци ще е така !

  5. Анонимен
    #23

    муспи - Когато останат само циганите, България ще излезе на първо място. Ако случайно поискаме да оцелееме, трябва да станеме на терористи и златното съсловие - окупатора и лакейте му, да го убиеме. Този ден ще го наречем Ден на Свободата. А може би ще дойде този бленуван ден, защото всичко каквото е ставало от както свят светува, е все дето не се е очаквало.

  6. Анонимен
    #22

    N° 24 = ALBANIA N° 26 = BAHAMAS N° 28 = PANAMA N° 36 = GUATEMALA N° 42 = BULGARIA N° 83 = TURKEY N° 105 = ISRAEL ?????

  7. Анонимен
    #21

    "Сравнително високата свобода на България си личи и от това, че по форумите всеки галфон може да пише каквото си поиска." Написано от един от галфоните

  8. Анонимен
    #20

    По доходи сме на 142-ро място.Спокойно.Имаме си финансов министър-слънце.

  9. Космополит
    #19

    Номер 13
    Това с референдумите е голяма дивотия. Надцакване с популизъм. В момента мога да измисля поне 10 въпроса, на които отговорът ще бъде даден с мнозинство от 99%, но дори само един от тях да се реализира, държавата няма да просъществува и три месеца или пък ще се върне 300 години назад. Например: "искате ли данъците да бъдат намалени наполовина?" България, обаче е силно популистка държава, с население без всякаква политическа култура, така че този апокплипсис, който описвате като нищо може

  10. Анонимен
    #18

    Авторите на изследването са включили и показателя СЛОБОДИЯ и той значително е повлиял за средноаритметичната оценка...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.