Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Новият военен министър ще прави карта на корупцията

17 коментара
Тодор Тагарев, сн. БГНЕС

Служебният военен министър Тодор Тагарев смята да използва краткия си мандат, за да обогати антикорупционната тематика във ведомството с изготвянето на пореден документ - "карта на корупционните рискове". След като представи екипа си в четвъртък, той заяви, че ще бъде разработен "краткосрочен и средносрочен план за неутрализиране на рисковете", ще започне и прилагането на "ключови мерки" за предотвратяване на конфликт на интереси и корупция в отбранителния сектор. 

 

Тагарев обяви за приоритет максимална прозрачност в работата и каза, че ще създаде обществен съвет към министерството и "онлайн платформа за подпомагане на диалога". Той обаче не коментира състоянието на сектора и в отговор на въпрос заяви, че тепърва предстои да се запознава на какъв етап е изпълнението на програмните документи, като ще проведе разговори по темата със служителите в министерството.

 

Борбата срещу корупцията в сектора за отбрана бе "любима тема" и на предшественика на Тагарев Аню Ангелов, чийто екип изготви всевъзможни документи като, например, кодекс на етичното поведение на служителите на ведомството. Според документа при всички бизнес контакти служителят трябва да подхожда "предпазливо" и да си задава въпроса дали връзките му могат "да излязат на светло, да бъдат отразени в медиите или да представляват свободно достъпна информация".

 

Военното министерство въведе и Пакт за почтеност между Министерството на отбраната и участниците в процедури по извършване на обществени поръчки и отдаване под наем или продажба на имоти.

 

В крайна сметка на раздяла Ангелов обяви, че не са последвали действия на прокуратурата и съда при очевадни престъпления и сподели, че "някои служители на МО свикнали да бъдат корумпирани".

 

Вътрешен подбор

 

Тодор Тагарев обяви, че екипът, с който ще работи, е негов избор и носи отговорност за него. В МО ще има двама зам.-министри - Ася Давидова, дипломат от кариерата, била е вторият ни представител в НАТО, и Антон Лазаров, бивш шеф на дирекция в МО.

 

Тагарев вече е назначил и постоянен секретар на отбраната. Тази длъжност е мандатна и с широки правомощия и се освободи наскоро, след като Николай Милков напусна по собствено желание и се върна във външното министерство, където ще бъде началник на кабинета на министъра Марин Райков.

 

Новият секретар ще бъде Добромир Тотев, досега директор на дирекция в МО. Той е избран с вътрешен подбор, като от Министерството на отбраната обясниха, че не се е налагало конкурс. Според Тагарев е имало трима кандидати за поста.

 

Ръководител на политическия кабинет ще бъде Росен Иванов, досега юрисконсулт на Института по отбраната, а директор на дирекция "Информация и връзки с обществеността" ще бъде журналистът Григорий Недялков.

 

Тагарев запазва медийния съветник на Аню Ангелов Марина Гарнизова и назначава за съветник и Детелина Николова, шеф на пиар агенция.

 

Съветник ще бъде и Веселин Петков, който е работил по проекти в неправителствени организации.

 

Баланс между военна и цивилна експертиза

 

Министър Тагарев обяви, че ще се стреми към баланс на военната и гражданската експертиза и стабилизиране на управленските процеси в интегрираното военно министерство.

 

По време на кабинета на ГЕРБ политическото ръководство на МО получи силни законови правомощия за сметка на военните, а генералите не излагаха никакви мнения публично.

 

Новият министър пак посочи, че стабилността и устойчивостта в управлението на сектора и организирането на изборите в контингентите зад граница ще са основните му приоритети.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

17 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #17

    Корупцията сигурно е при войниците, сержантите , мл. офицери и тия до п/полк. сигурно а? Да ги изгонят всичките и няма да има корупция! Да оставят само от полковник нагоре и оркестъра с гвардейците - няма да има корупция!

  2. Анонимен
    #16

    давземе за консултант Н.Гигоv!

  3. Анонимен
    #15

    14:какво размиване на темата и насаждане на омраза сред хоратал Не се хващайте тоя по делата ще го познаете не коментирайте на платения коментар.

  4. Анонимен
    #14

    Най-голямата трагедия за България, че в столицата има прекалено много на брой ШОПИ, които както е известно са една от най-долните етноси, наследници на Андрешко, който убива държавен служител, за да се измъкне от данъци, възпято и в литературата.

  5. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #13
  6. Анонимен
    #12

    Г-н Министър, в армията такива легии и иванмиловци не са нужни.Те са вредни и недопустими .Според мен е унизителна постъпката ви .

  7. Анонимен
    #11

    Военният Министър Може да Започне картата от ТУК: http://vbox7.com/play:b8df1be4aa

  8. Анонимен
    #10

    Ето, момчето ще ползва рационално престоя в МО и ще защити по-горна научна степен заради тази статистика. Ученото си е учено. Дето и да го сложиш.

  9. Анонимен
    #9

    Идеята е хубава. При ограничения лимит на служебното правителство е нужно всяка спестена стотинка да отиде при по-бедните.

  10. Анонимен
    #8

    Два месеца няма да му стигнат да начертае такава карта. Цял един нов свят ще трябва да открива, но вероятността да се завърне от там е нулева.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.