Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Норвегия дава 7 млн. евро за подобряване на условията в затворите

Още 3 млн. евро отиват за електронни гривни, е-призоваване, "гореща линия“ за ромите

4 коментара
Норвегия дава 7 млн. евро за подобряване на условията в затворите

Подобряване на условията в българските затвори, електронни гривни за осъдените на пробация, въвеждане на електронно призоваване, изработване на механизъм за равномерно натоварване на съдиите, правна помощ за ромите, дистанционно обучение на магистратите - целта на тези осем проекта за общо 10 млн. евро по Норвежкия финансовия механизъм е да се ускорят реформите в съдебната система. Те трябва да приключат в рамките на следващите три години.

Целта е да се изгради по-справедлива и модерна съдебна система, както и да се подобрят условията в местата за лишаване от свобода, посочи министърът на правосъдието Диана Ковачева. Според министъра по еврофондовете Томислав Дончев защитата на човешките права е дори по-важна от осигуряването на по-високи доходи.

Най-много средства – 7 млн. евро са предвидени за подобряване на условията в българските затвории следствени арести. От тях около 5 млн. евро са предназначени за изграждането на две общежития от затворен тип в затворите в Бургас и Варна. След построяването им се очаква в тях да бъдат преместени около 600 затворници, които са на по-лек режим. Ще бъдат направени и два медицински центъра към затворите в Сливен и Ловеч, детски кът в женския затвор в Сливен и база за обучение в затвора в Плевен, обясни министър Ковачева.

Другата част от средствата са предвидени за въвеждането на електронен мониторинг за затворниците, които са в режим на пробация. Планира се на всеки един от тях да му бъде поставена електронна гривна, така че да се знае във всеки един момент къде се намира. Очакваният ефект от въвеждането на системата на електронно наблюдение е да доведе до намаляване на разходите за затворите.

С други 3 млн. евро ще бъдат финансирани общо пет проекта за по-добро съдебно правораздаване и защитата на човешките права.

Един от най-важните е въвеждането на системата за електронно призоваване по делата, за което се говори от години. Проектът ще бъде разработен от Висшия съдебен съвет. Е-призоваването няма да бъде задължително, а ще се прилага само за тези, които писмено заявят, че желаят да бъдат призовавани по електронен път. За база ще се използва пилотният модел, който сега работи в Сливенския съд. За целта всеки свидетел, вещо лице, адвокат или подсъдим писмено заявява, че иска да получава призовката на посочената от него електронна поща, обясниха от Министерството на правосъдието.

Очакваният ефект от въвеждането на е-призоваване е работата на съдебната система да стане по-прозрачна, процеса да се ускори, а разходите да намалеят, посочи министър Ковачева.

Националният институт по правосъдие ще проведе обучения на магистратите по Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи. Процесуалното представителство на България пред Европейския съд за правата на човека пък ще разработи механизъм за компенсиране на българите, чиито права са били нарушени. В Националното бюро за правна помощ ще разработи "гореща линия“ за правна помощ и регионални центрове за консултиране на ромите.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #4

    Норвежците са си решили че им е по-изгодно да платят на България да си държи отрепките на топло, отколкото да се скитат на студено в Скандинавия. Праволинейна логика, подплатена и с пари би трябвало да проработи. Това е в случай че се извади от уравнението балканския феномен наречен мутрополитик.

  2. Анонимен
    #3

    Тва тея пари ги дават за подготвяне на заведенията, че тиквата и тиквичките след юли ще ги прибират, ей!

  3. Анонимен
    #2

    Министър Дончев изглежда много доволен, че ще има там едни евра за усвояване... Представителката на норманите дали има и най-бегла представа какво ще се случи на паричките им? Или те са се примирили с фaкта, че за да търгуват с ЕС, трябва да паравят дарения на някакви тъмни балкански субекти?

  4. Анонимен
    #1

    До къде я докарахме?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.