Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Няма да има партия с мнозинство в ЦИК, бюлетините ще се плащат

0 коментара

Президентът ще назначава членовете на Централната избирателна комисия /ЦИК/ след като се консултира с парламентарните партии и коалиции, решиха народните представители по време на второто четене на избирателния закон.Нито една партия или коалиция не може да има мнозинство в състава на ЦИК, гласи текста на гласувания член 9 от закона. Той предизвика бурни реакции от страна на опозицията, която сравни механизмите за избор на Централната избирателна комисия с тези на НСРТ, позовавайки се на непопулярния образ на медийния регулатор в обществото.

Новото изискване на избирателния закон, според което партиите сами ще плащат отпечатването на бюлетините си, също предизвика опозицията. Дори БСП поиска прекъсване на дебата по избирателния закон с аргумента, че никой не чува нейния глас. След 15 минутна почивка социалистите се върнаха в пленарната зала, за да кажат, че ще поканят чуждестранни наблюдатели на парламентарните избори. Това заяви от трибуната на Народното събрание депутатът от БСП Михаил Миков.

Всички разходи по подготовката и провеждането на изборите ще са за сметка на държавния бюджет, с изключение на разходите по производството на бюлетините за гласуване, гласи дискусионния текст. Въпреки прегласуванията текстът бе приет така, както бе предложен от вносителите от СДС.

Преди това независимият депутат Александър Каракачанов нарече предложението партиите сами да си плащат бюлетините "имуществен ценз" и обясни, че в демократичните страни той е премахнат преди повече от 80 години. Каракачанов припомни текста в Конституцията, според който всеки има право да избира и да бъде избиран независимо от имущественото си състояние.

С този закон ще се отрежат партиите, които имат влияние в обществото, но нямат пари, а на изборите ще отидат много богати партии без влияние в обществото, смята още Каракачанов.
Любен Корнезов от БСП го подкрепи с тезата, че избирателния закон ще ограничи участието на независими кандидати в изборите. А Ремзи Осман от ДПС също изрази мнение, че ако партиите си плащат бюлетините, това ще бъде ограничение за малките партии. "Една новорегистрирана партия няма откъде да намери толкова пари и единственият начин да ги набави е да се свърже с подземния свят", предупреди Ремзи Осман.

Отпечатването на изборни бюлетини за около 200 регистрирани партии ще струва общо около 20-30 милиона лева, по груби сметки, каза председателят на правната комисия в Народното събрание Светослав Лучников. Всяка бюлетина ще струва 2-3 стотинки. Така българският данъкоплатец ще обезпечи участието в изборите на много партии-фантоми, според Лучников.

Заместник-председателят на Народното събрание Иван Куртев добави, че миналите избори са показали как безумно се харчат парите на данъкоплатеца и добави, че дори цената на бюлетината да е половин стотинка и в изборите да участват 50 партии от всички регистрирани, това пак прави най-малко 1.5 милиона лева от бюджета.

Изборите ще провеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право при тайно гласуване, решиха още депутатите. Те запазиха пропорционалната избирателна система и четирипроцентния праг за влизане в Народното събрание.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.