Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Няма и един наказан служител за криене на обществена информация

Ахилесовата пета на закона е липсата на санкции за администрацията

3 коментара

Ахилесовата пета в Закона за достъп до обществена информация продължава да бъде липсата на санкции за служителите в администрация, които го нарушават, заяви ръководителят на правния екип на Програма "Достъп до информация" (ПДИ) адв. Александър Кашъмов. В четвъртък организация представи доклада си за състоянието на достъпа до обществена информация за 2011 година. Кашъмов съобщи, че за поредна 12-та година няма нито един наказан държавен служител за нарушаването на закона, което най-често се изразява в криенето на информация.

Юристът заяви, че няма воля в правителството да създаде институцията, която да прилага закона за достъп до обществена информация. Сред основните препоръки на неправителствената организация е и България да ратифицира Конвенцията за достъп до официалните документи на Съвета на Европа.

Кашъмов разказа случай, който илюстрира действията на властите и подчертава празнините в действащата нормативна уредба. В началото на 2011-та година Агенцията за социално подпомагане е осъдена да предостави протокол от дискусия между представители на няколко неправителствени организации и социалния министър. В продължение на една година шефът на агенция не изпълнява решението на съда, а се оказва, че никой в министерството не може да го задължи. Инспекторатът на министерството отказва да започне проверка, а главният инспекторат към Министерския съвет обяснява, че няма правомощие в този случай.

"Оставаме с впечатлението, че липсва способност в изпълнителната власт да накара един служител да спазва решение за достъп до информация. Какво остава за водене на борба с корупция и организираната престъпност?", коментира Кашъмов.

Той разкритикува централна и местната власти, че продължават да не публикуват договорите от обществените поръчки. Кашъмов напомни, че и през 2011 година някои администрации продължават да искат електронен подпис при подаване на заявления за достъп през имейла.

"Изискване за електронни подписи за електронни заявления е напълно недопустимо. В сравнение с тези практики в Европа, ние пребиваваме в едно Средновековие,", каза Кашъмов. По думите му властите демонстрират, че не разбират разликата между обществена информация и лични данни. "Не може заявителите и администрацията да са в процес на постоянна война", добави той.

От ПДИ дадоха за пример като незаконно прикриване на информация непредоставянето на информация за депутатските субсидии, криенето на бонусите в държавната администрация и декларациите за конфликт на интереси.

Неправителствената организация заяви, че ще започне кампания за законодателни промени, които ще премахнат съдебните такси за жалбоподателите по дела, водени в обществен интерес.

Данните от анализа на ПДИ сочат, че през 2011 година няма развитие на институциите по отношение на публикуването в интернет на актуална информация за дейността им. В сайтовете им често липсва дори и ясно описание с какво по закон се занимава даденият орган на власт.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #3

    1ви, не знам - питай адв. Кашъмов. Има други държави, където наистина данъчната оценка и съответно различните данъци свързани с нея е публична информация.

  2. Анонимен
    #2

    Няма, щото ГЕРБ не иска хората да знаят какво става. Искат само да си плащате данъците и да гледате показни арести

  3. Анонимен
    #1

    Подадох молба до кмета на Община Първомай да ми се издаде справка за размера на платената за 2011 г. такса битови отпадаци на домакинствата от нашата улица.Ето какво ми бе отговорено:
    "
    Уважаеми г-н Гаврелов,
    Относно Ваша молба с вх.№ 94-11-3/05.01.2012 г. за издаване на справка за размера на платената такса битови отпадаци за 2011 г.на домакинствата от улица "Симеон Велики" уведомяваме Ви, че съгласно чл.3 от ЗМДТ недвижимото имущество се декларира от собствениците или от техни законни представители.Информация

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.