Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Няма разработка "Будали", но някои журналисти "далеч не са светци"

Калин Георгиев даде отпор на искането на премиера за ротация на полицаите по изборите

76 коментара
Калин Георгиев

В МВР никога не е водена оперативна разработка с името "Будали", по която да са подслушвани и следени журналисти. Това обяви в сряда главният секретар на МВР Калин Георгиев, който присъства на отчета на полицията в Кърджали.

"Не са разследвани журналистически разследвания. Не ми е известна разработка "Будали". Никой в България не е проследяван и подслушван за това, че е журналист. СРС-та се използват само тогава, когато има сведения за престъпления срещу националната сигурност или тежки криминални престъпления, наказуеми с лишаване от свобода за срок над 5 години. Ако някой от журналистите попада в тази категория хора, е друга тема. Има представители от гилдията, които далеч не са светци", лаконично коментира професионалният ръководител на силовото ведомство.

Първото твърдение за съществуването на т.нар. разработка "Будали" бе на евродепутата Слави Бинев, като впоследствие журналисти от сайта "Биволъ" изпратиха официални запитвания до службите и прокуратурата. Освен реакциите на ексминистъра Цветан Цветанов и Георгиев обаче, засега други официални отговори няма. Първият заяви преди два дни, че ще излезе окончателно от политиката, ако се докаже, че по негово време е правено подобно нещо.

Според думите на Слави Бинев въпросната разработка била образувана покрай серията от публикации на сайта "Биволъ", отразяващи миналото на бившия премиер Бойко Борисов като сътрудник на ЦСБОП с псевдоним "Буда", представляващ "оперативен интерес" за службата през 90-те години.

"Някой казва, че в България се подслушват журналисти, не е така. Което обаче не прави журналистите изключение от останалата категория хора. Аз не зная някой да има имунитет за това, че е журналист", добави още главсекът на МВР в сряда.

Придържайки се към язвителния тон, с който обикновено отговаря на подобни въпроси, Георгиев аргументира твърдението си, че някои журналисти "далеч не са светци", припомняйки за убития в началото на 2010 г. радиоводещ Боби Цанков, който според него имал основанието да претендира, че е журналист точно толкова, колкото и операторът на ТВ7, задържан заради палежа на фасадата на офиса на EVN в Пловдив.

 

По отношение на предложението на служебния премиер Марин Райков за въвеждане на ротация на полицаите, охраняващи предстоящите избори, за "да се успокоят подозрения у гражданите за безпристрастност на полицаите към изборния процес", главсекът на МВР се изказа изненадващо скептично.

 

"Ние не подозираме полицейските служители по презумпция, че се занимават с някаква политическа дейност. Не ми е известно и статистиката за последните 23 години не разполага със сведения за замесени или обвинени полицейски служители в търговия с гласове... Не полицаите купуват и продават гласове, това го правят политиците и ако те спрат с грозните явления, на изборите няма да има нужда от полиция. Ние трябва да се борим с изобретателността на брокерите на гласове", обяви Георгиев, който само два дни по-рано в присъствието на Райков даде знак, че възприема идеята му.

 

"Говорим за завъртане на служители в рамките на съответната дирекция, като се променят районните управления, в които те работят. Това ще се прави, когато има сигнали, данни и съмнения за обвързаности по решение на областните директори или на директора на националната полиция. По време на изборите за местни органи на самоуправление през 2011 г. беше по-лесно – ако жената на един полицай е кандидат за кмет, този служител не може да бъде ангажиран с охраната на избирателна секция в същото населено място", допусна все пак той.

Помолен да огласи подробности около развоя на разследването на отвличането на дъщерята на Евелин Банев-Брендо, Георгиев категорично отказа, уточнявайки, че е издал пълна забрана да се говори по случая, за да не се травмира допълнително семейството на Банев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

76 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #76

    Как се връзват думите на тая пионка с разкритията, след като интервюто е взето?

  2. Анонимен
    #75

    Абсолютно вярно и съобразено с действащото законодателство изказвоне на К.Георгиев.Браво!

  3. Анонимен
    #74

    Абсолютно съм съгласен изказването на гл.секретар. Че кои са журналистите, та да не бъдат разследвани.С какво са повече от мен. Обратното, те които сипят най-много инсинуации, глупости и откровени лъжи трябва задължително да бъдат разследвани.Да видим откъде вадят писанията си,особено като не разксриват информаторите си.На тях трябва "да вярваме", айде да не са толкова чувствителни.

  4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #73
  5. Анонимен
    #72

    А като не подслушвате за какво използвахте 100 000 000 /словом СТО МИЛИОНА / от бюджета на МВР като служителите ви и химикалки си купуват?

  6. Анонимен
    #71

    Шах! ГДБОП вече иска ЕГН и три имена на участници във
    Иван Бакалов
    В e-vestnik се получава трето писмо от ГДБОП. Този път искат от мен, като управител на фирмата издател на електронен вестник, ни повече, ни по-малко ЕГН-то и три имена на участник във форума. Не, няма шега (виж най-долу цялото писмо).
    В тази служба с парите от нашите данъци са събрали отбор от неграмотни хора. От тях не може да се очаква успешно разследване на каквото и да е.
    Писмото е подписано от „разследващ полицай: Татяна

  7. Анонимен
    #70

    Тоя бил с пловдивски университет,руска филология.Цитирал Пушкин мо-та-мо. Ама там,в онова Министерство ролята на Главен Секретар изисква съвсем друго образование бе,другарче.

  8. Анонимен
    #69

    Будалите нищят Буда денонощно, Унесените в целогодишен зимен сън ги слушкат. Дори и без да са монаси и без да се борят за свободен Тибет Изгоряха неколцина тук, в Страната на народните будители, завещана ни от Тато!

  9. Анонимен
    #68

    Тоя на снимката, не само че лъже като дърт циганин, но самият той покровителства организираната рестъпност! Той и бившият му началник - една неграмотна мутра с 6 апартамента, покровителстват контрабандата на цигари, която великодушно са отстъпили на циганите, срещу гласове на изборите! Корумпирани, неграмотни и прости герберски мутри и престъпници!Единственото, на което разчитат е купуването на гласове и чудовищни фалшификации, които са им запазена марка! Видяхме ги на предишните избори! Защото знаят колко много ги мразят хората и колко много ги ненавиждат! Затова ги изритаха преди един месец!

  10. Анонимен
    #67

    Тоя главсек какво се прави на тапа относно ротацията по време на избори. В малките населени места е всеизвестна обвързаността на местните полицаи с различни лидери и организатори на купуване-продаване на гласове. И тази ротация се е правила до момента на идване на ГЕРБ на власт, именно с тази цел - да се избегне обвързаността и полицията да е напълно безпристрастна. Това, че Георгиев не иска да прави такава ротация, още веднъж показва неговата обвързаност с партия ГЕРБ и ангажимента му да се мъчи всячески да й осигури служебна победа на изборите. ЗА ТОВА Е НАЙ-ЛОГИЧНО НОВИЯ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ДА ГО УВОЛНИ ПОРАДИ НЕИЗПЪЛНЕНИЕ НА РАЗПОРЕЖДАНЕТО МУ!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.