Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Обмисля се задължителна квота "български зеленчуци" в търговските вериги

Проверките не установяват незаконен внос по борсите, наесен на мушка идват крайпътните търговци

10 коментара
Обмисля се задължителна квота "български зеленчуци" в търговските вериги

Министерството на земеделието и храните търси начин да задължи големите търговски вериги да изкупуват определен процент от българската селскостопанска продукция. Това стана ясно от думите на земеделския министър Димитър Греков пред журналисти в парламента, където отговаря на парламентарно питане относно мерките срещу нерегламентиран внос на зеленчуци и тяхната ценова конкуренция. Той обаче не разви тази своя идея, която не се връзва с принципите на свободната пазарна икономика.

 

Друг начин за подпомагане на българските селски стопани е заедно с кметовете на общините да се намери нормативна уредба, която да даде възможност на официално представилите се браншови организации целогодишно да представят своята продукция на пазарите. Така че - когато отидете на пазара в определен град, да знаете, че тази сергия е точно на производителя, който ще бъде легитимиран, ще е ясно откъде е продукцията, с какво качество е, разви тезата си Греков

 

Според него "нашите земеделски производители не са научени да се легитимират, да се представят, да се регистрират", а ако се организират ведомството ще има представа колко са е и ще предвиди финансиране за тях, което ще им позволи и да изнасят продукцията си.

 

Той обаче призна, че вземаните в момента мерки не решават основния въпрос и затова трябва да се мисли дългосрочна стратегия. "Трябва да създадем комплекс от мерки, с които големите вносители по някакъв начин да бъдат проверявани финансово, да проверяват количеството, качеството, а също така и реализацията, т.е. цялата верига да бъде проследявана. Нямаме нищо против големите вериги, но искаме да дадем възможност на нашите земеделски производители да представят своята продукция”, заяви министър Греков.

 

"Трябва да им дадем една ниша, по която да почнат. Ние трябва да се научим да произвеждаме качествена храна, да я предлагаме в хубави опаковки, да има вид, с който гражданите да могат да видят какво е качеството”, каза още той и добави, че за някои неща сме "тотално закъснели"..

 

Агроминистърът обяви и резултатите от започналите във вторник проверки на мобилни групи по границата и зеленчуковите борси и тържища, които не са установили нерегламантиран внос на пресни плодове и зеленчуци от трети страни. В този момент в големите борси на страната не се предлагат гръцки домати, а преобладаващата част са български.

 

Греков обясни, че продължават проверките на влизащи камиони със зеленчуци в района на ГКПП Кулата, Илинден и Капитан Петко Войвода. Всички превозни средства със стока от Македония, Турция и Гърция ще бъдат предложени на митнически и данъчни проверки. Ще се проверяват документите за произход, фактури и други счетоводни книжа.

 

Тези проверки ще продължат до есента и ще обхванат и крайпътните търговци, увери земеделският министър.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

10 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #10
  2. Анонимен
    #9

    Искам да кая, 4е тези прожерки не са реални.иземеделски произжодители,които наистина произжейдат не могат да продажат на пазарите.жси4ки маси са на прекупжа4и(фал6ижи зем . Произжодители)ако наистина има прожерки то тожа 6те баде доказано!!!!

  3. В и К
    #8

    Ми то от българските плодове и зеленчуци комай останаха рапицата и тревата за голф игрища...

  4. Анонимен
    #7

    Към № 3, който май не е живял преди 1989 между обикновенните граждани. Точно по време на ТКЗС,зарзавачийските магазини продаваха лош продукт,без право да си избереш,ограничен асортимент,нередовно снабдяване.Жива скръб през зимата. Точно ТКЗС системата на заплащане уби заинтересованоста на селянина да произвежда.Водиха ни по бригади да събираме реколтата,80% от която оставаше да гние до пролетта. Не ми говори за специализираните няколко лъскави магазина,с портокали около Нова Година и "други" цени. Някогашното ТКЗС и сегашното неподпомагане на селският производител са причина за неконкурентноста на нашето стопанство.

  5. Анонимен
    #6

    Миро Найденов се тупаше в гърдите, със стандарта Стара Планина, но не направи нищо за българският земеделец. дори напротив, през последните 4 години, земеделието ни понесе много загуби. Внасят се домати от Египет и къде ли не, картофи от Франция, само не и от България.

  6. Анонимен
    #5

    Това вече е приказка. С нахлуването на големите вериги хипермаркети, българската продукция умря. Те постоянно натискат производителите, за да могат да имат по-високи печалби. А и не-малка вина имат герб, които допускаха това.

  7. Анонимен
    #4

    Тоя специалист по бубарството си мисли, че сме в 1970 г. Ще заповяда на търговските вериги!?!? Трябва да търси пазарни механизми за решение, ама като си е останал в 20-ти век.

  8. Анонимен
    #3

    Хайде назад към ТКЗС-тата.

  9. Анонимен
    #2

    Опа, не се напрягай много, става дума за Турция и Македония основно!

  10. Анонимен
    #1

    Опа, умниците, а ако ни траснат една глоба от ЕС за протекционизъм какво ще правим? А стига евтин популизъм, ами си събирайте багажа и се махайте!!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.