Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Оборотите на столични заведения паднали с 40% откакто пушенето в тях е забранено

Здравният министър отрича, според икономическия това е временен ефект

42 коментара
Снимка: БГНЕС

За шест дни от въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места оборотите на 50-те най-големи заведения в столицата са отбелязали спад с между 30 и 40%. Това твърдят собственици на столични клубове и ресторанти, които обсъдиха на среща помежду си мерките, които биха могли да предприемат, за да запазят клиентите си, съобщи Дарик радио. Според управителите най-много са пострадали денонощните заведения, тъй като оборотът, отчел най-голямо понижение, е между 3 и 5 часа сутринта.

Две са основните причини, заради които промените в Закона за здравето са рефлектирали върху клиентелата в най-големите столични клубове, твърдят управителите на два от тях - Пейо Филипов и Стоимен Тихов. Основната причина, според Филипов, е в нелоялната конкуренция.

“Много нелоялна конкуренция, в която има хора, които не спазват закона и се пуши и в някои заведения, и в някои дискотеки. От друга страна спадът, според мен се дължи и на това, че на клиентите, освен че им е притеснено като не пушат, дори и да дойдат, те си тръгват по-рано”, обясни той.

Според Йордан Тонев, собственик на столична дискотека, в София туризъм в истинския смисъл на думата не съществувал. По думите му градът разчитал най-вече на клиенти от столицата и това е причината забраната за тютюнопушене да се отрази на повечето от заведенията.

Управителите на заведения са убедени, че от тяхна страна няма какво повече да се измисли, за да се възстановят предишните обороти. Те очакват, че след време под обществен натиск могат да бъдат издействани облекчения.

В същото време здравният министър Десислава Атанасова заяви, че забраната не се е отразила на оборота на заведенията. Твърдението ѝ се базира на лично наблюдение - миналата нощ била на заведение по личен повод. “Беше пълно, виждам, че хората прекарват много по-добре и без цигара“, каза тя.

Икономическият министър Делян Добрев коментира темата от Велико Търново, че е възможно в първите дни след забраната по-малко хора да посещават заведенията, но е сигурен, че това е временен ефект, който е съвсем очаквано да се получи отначало. “Всички ще свикнем, че в заведенията няма да се пуши. В крайна сметка не ви ли прави впечатление, че е по-приятно като влезеш в заведения, въпреки че и аз съм пушач и първите няколко дни и аз търсех залата за пушене, но такава няма”, добави министърът.

Добрев каза, че ще присъства в събота на откриване на сезона в морските ни курорти и ще говори с хотелиери и ресторантьори дали имат проблем в това отношение. Той отбеляза, че досега не е получавал оплаквания от тях, че забраната пречи на бизнеса им. Върху туризма като цяло, особено в летния сезон, той не очаква сътресения, защото повечето заведения са на открито, по морето и според него там няма да има особено тежък ефект забраната за тютюнопушене.

Министър Атанасова каза още, че проверките за нарушения на забраната на закрити обществени места продължават. “Не са кампанийни - само за 1 и 2 юни, продължават с пълна сила навсякъде, в цялата страна. Хубавото е, че се установяват много по-малко нарушения, отколкото сме очаквали и това е добрата новина“, посочи тя.

Резултатите от проверките ще бъдат обявявани на всеки десет дни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

42 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #42
  2. Анонимен
    #41

    Eeeeee аман от това ресторантьорско лоби, още малко и ще поискат държавна субсидия. Ами няма да се пуши и това е. Така е в цяла Европа и никой ресторант не е фалирал.

  3. Анонимен
    #40

    Най-добре заведенията да бъдат затворени,че тъпият народ да икономиса някой лев и да намали тровенето с цигари и ичкия!Да си пият и пушат в къщи - много по-евтино е!А мадами има на телефон,с лопата да ги ринеш!

  4. Анонимен
    #39

    ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА !!!!!! Снощи бях в едно от лъскавите заведения - никой не пушеше вътре, а отвън пред заведението и въпреки това карфица не можеше да падне.... Така че стига с тия глупости !!!

  5. Анонимен
    #38

    Вижте обаче тази кампания: Животът обича непушачите! ????????? „Животът обича непушачите!” - заявиха днес от Министерството на здравеопазването, се прави със много пари /рекламни клипове, които се излъчват по скъпите медии, мероприятия и прочие/ на българския данъкоплатец, половината от които са пушачи! Това е обидно, дискриминационно, подбуждащо ненавист и омраза между две половини от обществото!

  6. Анонимен
    #37

    стига трагедиди !!!! излишен шум се вдига покрай тези заведения. сякаш икономиката се крепи на тях. а логиката е проста : щом пушачите не си дават парите в заведенията , значи ги харчат другаде . парите не се губят , те са пренасочени към други бизнеси . проучете на кои бизнеси са им скочили оборотите и напишете нова статия . хайде със здраве

  7. Анонимен
    #36

    Сега,летес се ядва с цигарите.Като задуха и завали през зимата,почваме а люпим Тиквени семки.От тия,Рапонските.Малко са кисави,щото са ГМО от милиционер,мутра и политик ама нема страшно,ще ги рупаме до лятото на 2013.

  8. Анонимен
    #35

    Вместо в тези заведения идете в заведението на 4-ти км

  9. Анонимен
    #34

    Жместо в тези заведения идете в заведението на 4-ти км

  10. Анонимен
    #33

    Като искат клиенти, да намалят цените. Някои са ги надули като, че ли се намират в центъра на Париж или Женева. Да си посрещат мутро-олигархичната прослойка и да си траят или да си направят добре сметката.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.