Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Обществото има право на цялата информация за ДС-агентите

Всички сътрудници трябва да са равни пред закона, а работата за Държавна сигурност не накърнява доброто име

74 коментара
Обществото има право на цялата информация за ДС-агентите

Конституционният съд обяви официално решението си да откаже скриването на агентите на ДС с картончета. Основните аргументи на институцията са, че така ще се достигне до неравноправно третиране на лицата, които са сътрудничили на репресивния апарат, а и обществото има право на тази информация. КС припомня, че голяма част от архивите на Държавна сигурност са унищожени и картотеките с агентите (т.нар. картончета) понякога са единственото доказателство са осъществяваното сътрудничество.

"Всички граждани, заемащи публични длъжности или изпълняващи публични дейности по смисъла на чл. 3 от Закона за досиета, с принадлежност към специалните служби трябва да бъдат третирани по еднакъв начин. Това означава, че трябва да бъде обявена принадлежност както на гражданите с налични досиета, така и на тези с унищожени досиета", се казва в решението на съда, което е постановено единодушно с подписа на всички съдии. Докладчик по делото е Стефка Стоева.

 

Казусът възникна в началото на февруари, след като КС бе сезиран от Върховния административен съд (ВАС) за текста от закона, който разрешава осветляване на сътрудници и агенти на ДС на базата на документи, създадени само от служители на ДС.

ВАС настояваше агентите да се разкриват единствено по базата данни от личното им кадрово досие и разписки за възнаграждения. Съдът мотивираше искането си с възможността органите на ДС да са злоупотребили с права при попълването на картотеките. Подобно решение обаче щеше да скрие множество сътрудници на репресивния апарат заради голямото "прочистване" на архивите на ДС в началото на 1990-те години.

Повод за действията на върховния съд стана делото на бившия посланик в Германия и Турция Стоян Сталев, който бе обявен от комисията по досиетата като агент Маринов от Второ главно управление въз основна на картонче.

 

Конституционният съд припомня, че Законът за досиетата е плод на консенсус между всички парламентарно представени партии от 40-ото Народно събрание. Един от доводите за отказа е, че Комисията по досиетата е независим орган, който при оповестяването на сътрудниците не прави оценка на техните действия, а това е оставено на всеки български гражданин, който реши да се запознае с документите.

 

КС преценява, че в този казус има сблъсък между правото за ненамеса в личния живот и правото на достъп до информация, в който преимущество има правото за получаване на информация. До този извод се стига, защото Законът за досиетата засяга само хора, заемащи публични длъжности, които се ползват от по-ниска степен на защита на личния живот.

 

"КС преценява, че правото на защита срещу ненамеса в личния живот и посегателство срещу достойнството и доброто име на гражданите не е нарушено от огласяване на факти от обективната действителност за принадлежност на определени лица към държавни структури", се посочва в решението.

 

Конституционните съдии се позовават на две предишни свои решения – от 1997 г. и от 2001 г., според които "дейността на гражданите, които са сътрудничили на бившата Държавна сигурност и разузнавателните управления на Българската народна армия, не накърнява доброто им име, чест и достойнство".

 

"Правото на информация на отделните граждани е изключително важно, за да могат те да осъществяват информиран избор", се казва в решението.

 

Според КС парламентът е свободен да преценява въз основа на какви доказателства ще бъде обявявана принадлежността към ДС.

 

"Парламентът е преценил, предвид унищожаването на голяма част от личните и работните дела на секретните сътрудници, че принадлежност към посочените органи може да се установява с всякакви по вид документи от архивите им при осигуряване на гаранции за правата на засегнатите лица.

 

С включване на оспорените документи (картончета) сред доказателствата за установяване на принадлежност законодателят цели да избегне неравното третиране на гражданите, които са сътрудничили на бившите тайни служби и да не бъдат поставени в привилегировано положение лицата, чиито документи по различни причини са унищожени, посочват конституционните съдии.

 

"Следва да се отчете и обстоятелството, че невинаги е искано писмено обещание (декларация) за сътрудничество при вербуване на секретните сътрудници или декларация за неразгласяване на връзките и работата с органите на Държавна сигурност при изключването им. Съгласно чл. 18 и чл. 34 от приетата като доказателство Заповед № 3900/11.11.1974 г. на министъра на вътрешните работи такива са вземани от агентите в отделни случаи по целесъобразност", се казва в мотивите на КС.

 

Съдът напомня още, че лицата с установена принадлежност имат право на съдебна защита, поради което не споделя доводите на ВАС за нарушено право на защита.

 

Решението на КС да не скрива агентите с картончета стана известно на 27 март, но тъй като не бе подписано от всички съдии, бе обявено официално на 30 март.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

74 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #74

    За какво спорим безсмислено. 1. 150,000 от най-ценните досиета бяха унищожени от ген. Семерджиев. 2. Минаха повече от 20 г. и агентите би трябвало вече да са в пенсия. Тъй че какво е загубило разузнаването. 3.Може да е имало патриоти (за онези времена, а някой неща имат значение при всички строеве), но тези около мене, които сега излязоха наяве, със зъби и нокти се бореха, и получаваха, благинки. Не е малко да получиш хубав апартамент, докато другите чакаха по 20 г., или посланник, или бързо нагоре за постове и титли.

  2. Анонимен
    #73

    Много хубави пожелания, но неизпълнени. Стига с тези двойни стандарти. Знаете ли още колко щатни и изънщатни служители на ДС и РУМНО не са обявени и защо една част продължава да бъде на "прикритие" в посолствата ни и да получава високи валутни възнаграждения от българските данъкоплатци!Свършете си работата докрай, нали очаквате нов петгодишен мандат!

  3. Анонимен
    #72

    Някои другари са ядосани от решението на КС. Може би са очаквали нещо друго. Тук не става дума за разузнаването на една държава, а за тайни служби на една партия и на една наднационална коминтерновска структура. Само два типа партии са имали собствена партийна милиция и разузнаване - нацистите и комунистите. Сега е време за държавни структури за сигурност, които да са на почит. Както в целия цивилизован свят.

  4. Анонимен
    #71

    67.Лустрация и за такива като теб родоотстъпник!Паплач сте вие - нещо повече - ИЗМЕТ!И не подценявай толкова тези,които наричаш паплач.Нали знаем колко искаше да се впишеш в първите редици на СДС 1991-92,ама те порязаха.Малко бяха кинтите дето си мислиш,че са ги впечатлили.Пак налетя на службите и тогава.Аре,седем часа разлика.Друг път повече,ближи си раните.

  5. Анонимен
    #70

    Ne samo da se znae ,koi sa agentite ,a i cjalata im deinost .Oshte...da se razkrie i razkriva,postojanno."deinostta"..po-tochno ,SHPIONSKATA AKTIVNOST,na ruskata agentura v Bulgaria i tehnite pomagachi v nashata strana.

  6. Анонимен
    #69

    До 65 Прав си. Този отвсякъде си е комплексар. Само като му вземеш името в интернет Космополит - дали знае какво означава? Такива в чужбина си траят и си знаят мястото, но пред родата у нас се правят на велики.

  7. Анонимен
    #68

    До 67 Ти не разбра ли, че си безинтересен. Освен това вече само глупости пишеш. Нямаш ли си друга работа. Разбрахме, че си емигрант, а ние тук сме паплач, ами не се занимавай с нас.

  8. Космополит
    #67

    Днес паплачта се ядосала. Събудили й се старите рефлекси да гони неудобните и мислещите по друг начин. По-рано от държавата, днес от флрума. Събудили се спомените й от времето когато се отъждествявала с държавата. На какво основание паплачта твърди, че емигрантите мразят държавата? Те мразят само такива като тях. А те отдавна не са държавата. Държавата не ги иска, те са й ненужни и я спират за там, накъдето трябва да върви. На какво основание паплачта твърди, че емигрантите работят за чужди служби?

  9. Анонимен
    #66

    57-ми,чукаш на отворена врата.Нека "Гелен еквивалентите" от ДС да си разузнавателствуват и да прилагат професионалните умения,ако им вярват.Не е допустимо,обаче да влияят и да участват в съдебния процес,под каквато и да е форма, членове на БКП,агенти на ДС и професионалисти от дс.Това е опита на ФРГ.След като забраниха на комунисти,фашисти и анархисти,да бъдат съдии и професори и др. в държавни съдилища и учреждения и университети,едва тогава беше избрано лево социал-демократическо правителство в началото на 60-те години.

  10. Анонимен
    #65

    64.Тоя цървул ли ще унищожи бг службите?По-скоро обратното...Ясен е като бял ден на кого си е продал душата и е останала само злобата му към всичко.Виж колко е незадоволен,само се сранява с нас.Мислиш,че този има някакви качества или акъл?Не виждаш ли,че само с нас се занимава.Един успял човек има други ценности,тоя е склерозирал смотаняк като един друг пияница от Швеция.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.