Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Общинари в Ямбол и Видин принудени да просят данни от кметовете

Красен Николов

5 коментара

Общините Видин и Ямбол бяха "отличени" като най-непрозрачни по време на "Деня на правото да знам", организиран ежегодно от Фондация "Програма достъп до информация". В двете общини ситуацията е особено абсурдна, защото и общинските съветници са принуждавани да подават заявления за достъп до обществена информация, за да получат от кмета данни.

Кметът на Видин в момента е Румен Видов, който бе издигнат за поста през 2007 г. от листата на ГЕРБ. Заради дългогодишната практика на тази община да отказва обществена информация на граждани, журналисти и съветници, "Достъп до информация" ѝ присъжда антинаградата "Златен катинар" за 2011 година.

Наградата "Срамота" се присъжда на община Ямбол, където подаването на заявление от страна на общинарите явно не е достатъчно, защото много от тях са получили и мълчаливи откази за отговор на поставените въпроси. Много граждани, журналисти и общински съветници съдят общината за това, че не им предоставя информация.

Програма "Достъп до информация" отчита още, че на сайта на общината липсват основна информация, а кметът Георги Славов (ГЕРБ) дори прескочи задължителното по закона на обществено обсъждане и не назначи ОВОС при реализацията на проект за "възстановяване на Градския парк и лесопарк Боровец". При строежите бяха изсечени многогодишни дървета.

Георги Славов бе издигнат от ГЕРБ за втори мандат, въпреки че срещу него се водят четири дела и вече бе осъден условно на първа инстанция за провеждане на проблемна обществена поръчка.

Положителните награди се присъждат на варненската архитектка Калина Павлова, която оглави гражданските протестите срещу строежа на проекта "Алея Първа" от Варна и прояви изключителна активност покрай компрометираното обсъждане на Общия устройствен план на града.

Наградата за най-активна неправителствена организация се присъждана също на варненци в лицето на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. Сдружението изпрати заявления за достъп до всички общини с искане на информация какви проекти са разработили по 7-те оперативни програми, какви средства са усвоени и как са изхарчени.

В резултат на проучването, организацията издаде брошура с карта на България, на която са отбелязани тези общини, отказващи информация на гражданите, както и онези местни администрации, които я предоставят.

В категорията за медии наградата бе присъдена на вестник "Сега" заради разследването на вестника за даренията на МВР. Почетна грамота бе присъдена на Лора Филева от вестник "Дневник" също за публикации по темата.

Според "Достъп до информация" най-добре организирана институция за предоставяне на информация на гражданите е Сметната палата, за което получава наградата "Златен ключ" за 2011 г.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #5

    А за мен е интересно защо за кметовете на Видин и Ямбол (които са с отрицателни накради) се пише надълго и нашироко какви кандидати са, а за арх. Калина Павлова (която е с положителна награда) изобщо не се споменава че е кандидат за кмет на Варна...

  2. Анонимен
    #4

    "Една баба на пазара каза..." че дърветата са стогодишни... ами няма как да са стогодишни, защото паркът е изграден 20-те години на ХХ век. А, и не са ценни видове, характерни за региона! И е парк, а не гора!

  3. Анонимен
    #3

    Кмета на Ямбол трябва да го номинират за най-тъпо изказване .На въпрос защо е отсякъл стогодишни дървета в градския парк ,тъпото парче Славов отговаря "защото не им било там мястото" .Никой не е виждал проекта за парка ,дори молбата на общинските съветници не беше удовлетворна с абсурдния аргумент че проекта бил защитен от авторско право и не трябвало да бъде показван !?! По-голяма тъпотия в опит за скриване на информация аз през живота си не съм виждал !!Проект за преустройство на градски парк да бъде крит от всички - ето заради тази малоумна история Славов е номиниран .

  4. Анонимен
    #2

    Анонимни нещастнико 1, Ако не си кмета Славов крадливия, значи си или майка му или жена му. Всеки друг в Ямбол знае що за птичка е Жорко Славов. На изборите ще ти светне!

  5. Анонимен
    #1

    Само дето в текста не се споменава, че представителя на Достъп до информация в Ямбол се казва Диана Бончева - активен функционер на БСП, списваща материали във в-к Атака срещу Георги Славов от години и очевидно номинирала/обяснила нешата от своята камбанария. Не се споменава и това, че осъдителното дело срещу кмета бе върнато, защото "експертите" са се позовавали на цени за материалите за правене на пътища и канализации от 70-те години на миналия век ... жалка картинка!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.